Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα»: Διεθνές Συνέδριο στο νέο Μουσείο των Αιγών

Επί τέλους ήρθε η ώρα για το μεγάλο διεθνές συνέδριο που σχεδιάζει εδώ και δυο χρόνια η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας  και θα γίνει από...

«Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα»: Διεθνές Συνέδριο στο νέο Μουσείο των Αιγών

Επί τέλους ήρθε η ώρα για το μεγάλο διεθνές συνέδριο που σχεδιάζει εδώ και δυο χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και θα γίνει από την 14η ως την 16η Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Μουσείου των Αιγών. 

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή την αναστήλωση του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού της Βέροιας, ένα έργο που υλοποιεί η ΕΦΑ Ημαθίας με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς και φιλολόγους, αλλά και γενικότερα όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση. Στόχος είναι να συζητήσουμε θέματα πολιτισμικής μνήμης, ιστορίας, πολιτικής και διαπολιτισμικών σχέσεων με αφετηρία κείμενα και μνημεία που δημιουργήθηκαν και διαδόθηκαν στον πολυπολιτισμικό ορίζοντα των μεγάλων αυτοκρατοριών της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να ερευνήσουμε την επίδραση της αυτοκρατορικής ιδεολογίας στο δομημένο περιβάλλον, τον κοινωνικό βίο και τον πολιτισμό εν γένει, εστιάζοντας στις κοινές παραδόσεις και συνέχειες, στην πολιτισμική κληρονομιά στην σύγχρονη διαχείριση και στις δυνατότητες χρήσης των αυτοκρατορικών μνημείων στην σημερινή κοινωνία. 

Ειδικότερα, έμφαση θα δοθεί στην πόλη της Βέροιας, με τα εξέχοντα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία και την πλούσια ιστορία. 

Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική και θα προσφέρεται ελληνική μετάφραση σε όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν. 

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνει τις εξής εκδηλώσεις στο νέο κτήριο του Μουσείου των Αιγών: 

Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Αστέρη Γκέκα, ‘’Παλίμψηστα’’, στο φουαγιέ του νέου κτηρίου του Μουσείου των Αιγών (Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018). 

Σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση ‘’Ο ξεπεσμένος δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν’’, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη (Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018). 

Παράσταση με βεροιώτικους χορούς από Λύκειο των Ελληνίδων της Βέροιας (Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018). 

Συναυλία λόγιας οθωμανικής μουσικής με τους: Εύα Μισοκεφάλου, φωνή & ούτι, Γιώργος Ψάλτης, φωνή & βιολί, Ταξιάρχης Γεωργούλης, ούτι, Γιάννης Καρακαλπακίδης, ηλεκτρικό μπάσο ,Φοίβος Αποστολίδης, νταρμπούκα, Τάσος Πούλιος, κανονάκι. (Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018). 

Αρωγός του συνεδρίου είναι ο Σύλλογος των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας.

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου:

Δρ Hatice Pamir, καθηγήτρια της αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Mustafa Kemal στην Αττάλεια.
Δρ Δημήτριος Σταματόπουλος, καθηγητής της βαλκανικής και ύστερης οθωμανικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Freiburg.
Δρ Ελένη Γκαρά, επίκουρη καθηγήτρια της βαλκανικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δρ Αντώνης Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής της οθωμανικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δρ Μαρία Χειμωνοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος των βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μνημείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
κ. Λίλα Σαμπανοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος των βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μνημείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.
Δρ Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής.

Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα του Συνεδρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια