Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ελευσίνια Μυστήρια 4.0

Τα σκαλιά των Μεγάλων Προπυλαίων, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, που θα αποτελέσουν μέρος της ψηφιακής εμπειρίας. ...

Ελευσίνια Μυστήρια 4.0
Τα σκαλιά των Μεγάλων Προπυλαίων, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, που θα αποτελέσουν μέρος της ψηφιακής εμπειρίας.
Ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στο Τελεστήριο, στην Ιερά Αυλή, στα Μικρά και Μεγάλα Προπύλαια, στο Καλλίχορον Φρέαρ και στη διάσημη «αγέλαστο πέτρα» της Ελευσίνας, στο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης, ο επισκέπτης κρατώντας ένα τάμπλετ ή το κινητό του τηλέφωνο θα μπορεί να βλέπει τα μνημεία όπως λατρεύονταν στην αρχαιότητα, χάρη στην τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, κάνοντας τη «σύνδεση» με τον Κάτω Κόσμο της Περσεφόνης πιο γρήγορη και ψηφιακή.

Το έργο «myELeusis», η πρόταση που φέρνει τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τον 4ο αιώνα π.Χ. στην εποχή 4.0, στη λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μέσα από νέες τεχνολογίες, εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 800.000 ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες από τους φορείς του έργου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» και τις εταιρείες Μentor και Cite, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του, που θα έχει τριετή διάρκεια.

Ελευσίνια Μυστήρια 4.0

Για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί ψηφιακή μακέτα του αρχαιολογικού χώρου, λέει στην «Κ» η διευθύντρια ερευνών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του «Αθηνά» Δέσποινα Τσιαφάκη, και θα δημιουργηθεί ένα σύνολο ψηφιακών εφαρμογών που θα προβάλλουν σωστά τον αρχαιολογικό χώρο. «Θα δημιουργήσουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του ιερού και τα ψηφιοποιημένα στοιχεία θα μπουν σε ένα αποθετήριο απ’ όπου θα αντλούμε το υλικό για διάφορες εφαρμογές», σημειώνει.

Από μια μεγάλη βάση δεδομένων οι συνεργαζόμενοι φορείς θα δημιουργήσουν εφαρμογές με «ιστοριοκεντρική» προσέγγιση και εξατομικευμένες για τις ανάγκες του κάθε χρήστη-επισκέπτη. «Σκοπός μας είναι εμπλουτίσουμε την εμπειρία της επίσκεψης», τονίζει η επικεφαλής του αρχαιολογικού χώρου Καλλιόπη Παπαγγελή. Σχεδιάζεται επίσης η αναβάθμιση των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου ενόψει της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, χρονιά κατά την οποία θα είναι έτοιμο το ψηφιακό έργο.

Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν ιστοσελίδα με πληροφορίες για τον χώρο, εικονικό μουσείο για απομακρυσμένη πρόσβαση, ψηφιακοί χάρτες, ψηφιακές αφηγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ το μουσείο θα εφοδιαστεί με οθόνες αφής στο σκεπτικό παρουσίασης των συλλογών του με νέα εργαλεία.

Ελευσίνια Μυστήρια 4.0
Με τάμπλετ θα γίνονται σε λίγα χρόνια οι ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ θα δίνονται πληροφορίες για τα σύμβολα, όπως ο «ρόδακας» (φωτ).
«Εκτιμάμε ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου θα ωφελήσει έμμεσα την αειφόρο και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνει ο διευθυντής της εταιρείας πολιτιστικής διαχείρισης «Mentor» Παναγιώτης Γκιόκας.

Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου λατρευόταν η θεά Δήμητρα μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα και συνδέθηκε με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Σύμφωνα με τον μύθο, η Δήμητρα κατέληξε εκεί αναζητώντας την κόρη της Περσεφόνη και την είσοδο για τον Κάτω Κόσμο.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια