Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Από την Κέρκυρα στη Ν. Υόρκη

Φόρεμα της αυτοκράτειρας από το Sissi Museum της Βιέννης και άποψη της αίθουσας της Γερουσίας στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίο...

Από την Κέρκυρα στη Ν. Υόρκη
Φόρεμα της αυτοκράτειρας από το Sissi Museum της Βιέννης και άποψη της αίθουσας της Γερουσίας στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.
Τα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και στις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας, διαθέτοντας από τις πιο αξιόλογες συλλογές στον ευρωπαϊκό χώρο, επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στις 30 του μηνός, με απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης, θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση στη διευθύντρια του μουσείου Δέσποινα Ζερνιώτη για τη συνδρομή της στην προώθηση της ιαπωνικής τέχνης και πολιτισμού στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του «Έτους Ιαπωνίας - Ελλάδας», όπως έχει ονομαστεί το 2019, το μουσείο ετοιμάζει δύο εκθέσεις για τον Λευκάδιο Χερν, στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη. «Η Ιαπωνία και το βιβλίο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ξεκινά στις 15 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων για τον Έλληνα συγγραφέα που έζησε στην Ιαπωνία και ανακηρύχθηκε «εθνικός συγγραφέας» της, αλλά και τον χαράκτη Κατσουσίκα Χοκουσάι. Όμως έκθεση για τον Χερν οργανώνεται και τον ερχόμενο Νοέμβριο από το μουσείο σε συνεργασία με το προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. «Μια πολιτισμική σύνδεση των τριών χωρών: Ελλάδος - ΗΠΑ - Ιαπωνίας, μέσα από την προσωπικότητα του Λευκάδιου Χερν», λέει στην «Κ» η κ. Ζερνιώτη.

Στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης θα παρουσιαστούν 68 έργα από τις μουσειακές συλλογές του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης (Μάνου, Ευσταθίου και Γουίλσον), τα οποία χρονολογούνται από το 18ο έως τον 20ό αιώνα, βιβλία του ελληνικής καταγωγής συγγραφέα Λευκάδιου Χερν (1850-1904) για την Ιαπωνία, χιουμοριστικά σχέδια (manga), έργα του Ιάπωνα καλλιτέχνη Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760-1849), τυπώματα του καλλιτεχνικού ρεύματος ukiyo-e (18ος-19ος αι.) που απαθανατίζουν στιγμές της ζωής στο Εντο (Τόκιο). Στη Νέα Υόρκη θα παρουσιαστούν βιβλία και τυπώματα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης κ.ά.

Στο μεταξύ, στην έδρα του μουσείου στην Κέρκυρα ετοιμάζονται δύο ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις. «Τα Ανάκτορα και το Τάγμα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου» ανοίγουν στις 17 Μαΐου για την επέτειο των 200 ετών από την ανέγερση του ανακτόρου. Το τάγμα, εξηγεί η διευθύντρια του μουσείου, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του σερ Τόμας Μέτλαντ (1759-1824), τότε εκπροσώπου της Βρετανίας στην Κεντρική και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μέτλαντ ήταν διοικητής της Μάλτας και ύπατος αρμοστής των Ιονίων Νήσων.

Το τάγμα προοριζόταν εξ αρχής για τα Ιόνια Νησιά και τη Μάλτα, αλλά περιελήφθησαν στις τάξεις του και υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν αναλάβει κάποια υψηλή και εμπιστευτική θέση στα νησιά αυτά ή υπηρέτησαν στο βρετανικό ναυτικό στη Μεσόγειο. Στο κτιριακό συγκρότημα, που αποτελούσε κατοικία του Μέτλαντ και ταυτόχρονα διοικητικό κέντρο της αρμοστείας, συστεγάστηκαν η Ιόνιος Γερουσία και η Ιόνιος Βουλή, ενώ το 1819 ξεκίνησαν οι εργασίες οικοδόμησης των Ανακτόρων των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου που άνοιξαν το 1823 και αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικοδόμημα της αγγλικής περιόδου στα Επτάνησα. Μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα (1864), η έδρα του τάγματος μεταφέρθηκε στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Η αυτοκράτειρα Σίσι

Στις 3 Αυγούστου εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Τα χρόνια της αυτοκράτειρας Ελισάβετ στην Κέρκυρα», με αντικείμενα και αρχειακό υλικό το οποίο προέρχεται από τη συλλογή του Sisi Museum και τα Αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Βιέννης. Θα εκτεθούν προσωπικά αντικείμενα της αυτοκράτειρας που απεικονίζουν την αληθινή προσωπικότητά της μέσα από τα ταξίδια της και την καθημερινή ζωή της στην Κέρκυρα, επίσης σπάνια αντικείμενα και έργα τέχνης, φορέματα, κοσμήματα, πορτρέτα ζωγραφικής, φωτογραφίες, χαρακτικά, αρχεία και χειρόγραφα της εποχής.

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ (1837-1898) είναι από τις διασημότερες και πιο αγαπητές προσωπικότητες της αυστριακής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Η έκθεση εστιάζει στα χρόνια της Κέρκυρας, όπου η εστεμμένη κατέφευγε ως ησυχαστήριο. Το ανάκτορο-μουσείο του Αχιλλείου παραμένει ανάμεσα στα πρώτα σε επισκεψιμότητα ελληνικά αξιοθέατα. 


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια