Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Σημαία με την παράσταση της Eλλάδας με τη μορφή της θεάς Aθηνάς και την επιγραφή «Ή EΛEYΘEPIA Ή ΘANATOΣ». Αρχικά ανήκε στον Θεόδωρο Kολοκοτρώνη, ο οποίος την προσέφερε στον Kωνσταντίνο Δραγώνα, μέλος της Eπιτροπής Zακύνθου, που υπηρέτησε τον Aγώνα, διευκολύνοντας τις επαφές των Eλλήνων με την αγγλική διοίκηση στα Επτάνησα. © Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Το Μουσείο Μπενάκη, με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, διοργανώνει μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση με τίτλο «1821 πριν και μετά» θα εγκαινιαστεί το Μάρτιο του 2021, θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου και θα παρουσιαστεί στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, καταλαμβάνοντας το σύνολο των εκθεσιακών του χώρων.  Το κτήριο θα καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο που θα αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870.

Για 6 μήνες, 100 χρόνια ιστορίας θα αναπτυχθούν σε 3.500 τετραγωνικά μέτρα.

Η έκθεση θα αρθρωθεί σε τρεις ενότητες: Η πρώτη θα ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά και θα φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821. Η δεύτερη ενότητα θα αφορά στην εξέλιξη του Αγώνα και θα ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, η τρίτη ενότητα, που θα ξεκινά με την άφιξη του νεαρού βασιλιά  Όθωνα το 1833, θα ολοκληρώνεται το 1870.

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Κωνσταντίνος Βολανάκης, «Η αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο», 1895, ελαιογραφία σε καμβά, 150x273 εκ., Αρ. Συλλογής: 527 © Τράπεζα της Ελλάδος
Η εκθεσιακή αφήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη σε τεκμήρια εκείνης της εποχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που διατήρησε – ήδη από την ίδρυσή του –  με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

Μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, θα ζωντανέψουν: Η πορεία προς την εθνική Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του. Παράλληλα, η αφήγηση θα πλαισιωθεί από χρηστικά αντικείμενα και τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων με τρόπο που θα αποδίδει και την καθημερινότητα των ιστορικών περιόδων της έκθεσης.

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
O «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού χειρόγραφο της δεύτερης μελοποίησης του έργου το 1843 από τον Νικόλαο Μάντζαρο, με δερμάτινη στάχωση, χρυσοτυπία και αφιέρωση στον Όθωνα. Δωρεά Ιουλίας Χρηστομάνου.
© Μουσείο Μπενάκη / Ιστορικά Αρχεία
Για την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης της έκθεσης, οι συνδιοργανωτές επισημαίνουν:

Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη

Το  Μουσείο Μπενάκη αποτελεί τον πρώτο ελληνικό μουσειακό οργανισμό που συνοψίζει εδώ, και σχεδόν έναν αιώνα, την λειτουργία και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.

Σε συνεργασία με τρεις μεγάλους ελληνικούς τραπεζικούς οργανισμούς, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank  διοργανώνεται μια έκθεση για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης.

Η έκθεση θα παρουσιάζει τα κειμήλια που συγκέντρωσε ο Αντώνης Μπενάκης μέσα από τις προσωπικές του επιλογές και αγορές, τα κειμήλια που προστέθηκαν στις συλλογές του Μουσείου από τους αναρίθμητους δωρητές του και που ο Άγγελος Δεληβορριάς συγκρότησε και παρουσίασε με θαυμαστό τρόπο στο Μουσείο Μπενάκη που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, έναν μουσειακό οργανισμό  με ελληνικές ρίζες και διεθνή ακτινοβολία.

Η έκθεση «1821 πριν και μετά» θα παρουσιαστεί στο σύνολο του κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021.  Η έκταση και  η μεγάλη της διάρκεια σηματοδοτούν το βάρος και τη σημασία της για το Μουσείο Μπενάκη.

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Γιάννης Τσαρούχης, «Η πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα», 1966, Λάδι σε μουσαμά 70x100 εκ. © Συλλογή Alpha Bank

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Άγνωστος, «Ναυμαχία του Ναυαρίνου», Λάδι σε μουσαμά 79x111 εκ.,
© Συλλογή Alpha Bank
Παναγιώτης Παναγάκης, Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος

Για εμάς στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιδέα πίσω από την έκθεση, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το «μαζί», η συνέργεια ενός μεγάλου πολιτιστικού φορέα, όπως το Μουσείο Μπενάκη, της κεντρικής τράπεζας της χώρας και δύο ακόμη εμβληματικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank. Αυτή η συνέργεια είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα στη χώρα μας και η υπεραξία της συνίσταται μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση της κουλτούρας για εύφορη και δημιουργική συνεργασία μεταξύ φορέων. Είναι κάτι που θα κάνουμε μαζί οι τρεις τράπεζες και το Μουσείο Μπενάκη, ενισχύοντας τη φιλοσοφία της σύμπραξης, της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης στη χώρα.

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Απόφαση του Κυβερνήτη της Ελλάδος για τη δημιουργία χαρτονομίσματος.
Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Θεόφιλος, «Ο ήρωας Μάρκος Μπότσαρης» (1933). Αραιωμένο λάδι σε πανί.
Συλλογή Alpha Bank
Γεράσιμος Νοταράς, Επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας

Τα έργα της Εθνικής Τράπεζας που σχετίζονται με τον Αγώνα του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους συνιστούν παραγγελίες των αρχών του 20ού αιώνα και εντάσσονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής για αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας και ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης.

Τα αντίγραφα του Hess, που έγιναν με παραγγελία του διοικητή Στρέιτ το 1901, με θέματα από επεισόδια του απελευθερωτικού αγώνα, ενισχύουν το πατριωτικό αίσθημα και τονώνουν την εθνική υπερηφάνεια. Τα έργα που αναφέρονται στη γέννηση του νεοελληνικού κράτους και σχεδόν στην ταυτόχρονη δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας –Προσωπογραφία του βασιλιά Όθωνα από τον Λύτρα, Άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο από τον Hess – συμβάλλουν στην ανάγκη του κοινωνικού σώματος για συγκρότηση συμπαγούς νέου κράτους.

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Νικόλαος Φέρμπος, Μαργαρίτα-Ματθίλδη Αλβάνα-Μηνιάτου, 1874, Ξυλογραφία 12x8,3 εκ. © Συλλογή Alpha Bank

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Κωνσταντίνος Βολανάκης , «Στον Κεράτειο Κόλπο», 1892, Λάδι σε μουσαμά 80Χ130 εκ., Συλλογή Alpha Bank
Ειρήνη Οράτη, Eπιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank

H Alpha Bank, μία Τράπεζα με βαθιές ρίζες στην ιστορία και συμμετοχή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, συμμετέχει σε έναν πολυσχιδή μουσειολογικό προγραμματισμό για μία έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ενώνοντας τις δυνάμεις της με το Μουσείο Μπενάκη και δύο ακόμη ιστορικούς τραπεζικούς οργανισμούς, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική Τράπεζα.

Με την κοινή μας πρωτοβουλία, επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε μία μεγάλη και μοναδική στο είδος της αφιερωματική έκθεση, που θα φωτίσει αυτό το κορυφαίο για τη χώρα μας ιστορικό γεγονός και θα αναδείξει στο ευρύ κοινό τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας. Για αυτό το σκοπό, και οι τρεις τράπεζες θα διαθέσουμε έργα τέχνης και τεκμήρια από τις συλλογές μας, προκειμένου να πλαισιώσουν το πλούσιο εκθεσιακό υλικό του Μουσείου Μπενάκη.

Με την ελπίδα ότι μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση θα συνδεθούν η ιστορία και η γοητεία της καθημερινότητας της εποχής εκείνης, οι τέσσερις συνδιοργανωτές προχωράμε βήμα-βήμα στη μεγάλη προσπάθεια του «1821 πριν και μετά».

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Άγνωστος (τέλος 19ου-αρχές 20ού αιώνα) Ο Κολοκοτρώνης συγκεντρώνει στο στρατόπεδο της Λέρνας τους νικητές του Δράμαλη (αντίγραφο ελαιογραφικού σκίτσου από τον κύκλο έργων με θέμα τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821 του Petervon Hess, 1839) Λάδι σε μουσαμά, 83,3 x61,5 εκ..© Συλλογή Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

«1821 πριν και μετά»: Η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Άγνωστος (τέλος 19ου-αρχές 20ού αιώνα) Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ιδρύει τη Φιλική Εταιρεία (αντίγραφο ελαιογραφικού σκίτσου από τον κύκλο έργων με θέμα τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821 του Petervon Hess,1839) Λάδι σε μουσαμά, 83,3 x61,5 εκ..
© Συλλογή Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
Να σημειωθεί ότι το 2021 το Λούβρο θα τιμήσει και αυτό την επέτειο με μια μεγάλη έκθεση για τον φιλελληνισμό. Το Μουσείο Μπενάκη θα συμβάλλει με 100 έργα τα οποία στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για να παρουσιαστούν εδώ.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου