Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λύθηκε το μυστήριο με τα όπλα των στρατιωτών από τερακότα στην Κίνα

Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες απορούσαν σχετικά με το πόσο καλά είχαν διατηρηθεί τα μπρούντζινα όπλα των διάσημων στρατιωτών από τερ...


Λύθηκε το μυστήριο με τα όπλα των στρατιωτών από τερακότα στην Κίνα

Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες απορούσαν σχετικά με το πόσο καλά είχαν διατηρηθεί τα μπρούντζινα όπλα των διάσημων στρατιωτών από τερακότα στην Κίνα- τα οποία διατηρούσαν τη λάμψη και την κόψη τους, με τις επιφάνειές τους να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, αφού είχαν μείνει θαμμένα για πάνω από δύο χιλιετίες.

Έρευνα από διεθνή ομάδα επιστημόνων που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ίσως να λύνει το μυστήριο, δίνοντας παράλληλα τέλος στην τολμηρή θεωρία πως οι αρχαίοι Κινέζοι τεχνίτες είχαν χρησιμοποιήσει μια προηγμένη μέθοδο διατήρησης, χρησιμοποιώντας χρώμιο.

Η πολύ καλή διατήρηση των όπλων- περιλαμβανομένων σπαθιών, λογχών και άλλων όπλων- οφειλόταν σε μια σειρά ευνοϊκών παραγόντων, όπως η υψηλή περιεκτικότητα του μπρούντζου σε κασσίτερο και η ευνοϊκή σύσταση του εδάφους, αποφάνθηκαν οι επιστήμονες μετά την εξέταση 464 όπλων και τμημάτων.

Το χρώμιο που βρέθηκε στις επιφάνειες, όπως διαπιστώθηκε, ήταν απλά μόλυνση από το πλούσιο σε χρώμιο βερνίκι που χρησιμοποίησαν οι τεχνίτες πάνω στα αγάλματα από τερακότα και τα όπλα. Το χρώμιο δεν έπαιξε ρόλο στη διατήρησή τους.

Ο στρατός από τερακότα αποτελείται από χιλιάδες αγάλματα πολεμιστών σε φυσικό μέγεθος και άλογα, μαζί με μπρούντζινα άρματα και όπλα, που βρίσκονταν στο τεράστιο μαυσωλείο του 3ου π.Χ. αιώνα κοντά στην πόλη Ξιάν για τον Κιν Σι Χουάνγκ, πρώτο αυτοκράτορα της ενωμένης Κίνας. Ανακαλύφθηκε το 1974 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.

Επιστημονικές αναλύσεις πριν από 40 χρόνια έδειξαν την παρουσία χρωμίου στην επιφάνεια κάποιων από τα όπλα, οδηγώντας στη θεωρία πως οι κατασκευαστές τους χρησιμοποιούσαν μια ειδική μέθοδο με βάση το χρώμιο για να εμποδίσουν τη διάβρωση. Η μέθοδος αυτή, που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, χρησιμοποιείται για την επεξεργασία μετάλλων ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά απέναντι στη διάβρωση.

«Το βερνίκι χρησιμοποιήθηκε στον Πήλινο Στρατό... πριν βαφεί με χρώματα, και νομίζουμε ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε και στα ξύλινα κομμάτια που έχουν αποσυντεθεί» είπε ο Μάρκος Μαρτινόν-Τόρες, επιστήμονας που ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.


Δεν υπάρχουν σχόλια