Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανοίγει πάλι το Αγροτικό Μουσείο

Από χθές, Πέμπτη 2 Μαΐου, το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη της Εταιρίας Κρητικών Ιστο...

Ανοίγει πάλι το Αγροτικό Μουσείο

Από χθές, Πέμπτη 2 Μαΐου, το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών καλωσορίζει ξανά τους επισκέπτες του, τους οποίους θα υποδέχεται έως τον Οκτώβριο του 2019.

Το Μουσείο

Το Αγροτικό Μουσείο είναι παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και βρίσκεται στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού του Πισκοπιανού (3 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου). Ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 και στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και διώροφο οίκημα, δωρεές του Μενελάου Παρλαμά και της κόρης του Λιάνας, αντίστοιχα.

Ανοίγει πάλι το Αγροτικό Μουσείο

Οι Συλλογές του Μουσείου είναι θεματικά διαρθρωμένες, με εκθέματα που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Το ανακαινισμένο κτίριο της φάμπρικας προσφέρει στον επισκέπτη ένα πανόραμα της εξέλιξης της ζωής στην ύπαιθρο και των εργαστηρίων της προβιομηχανικής Κρήτης με ενότητες το πατητήρι, το ρακοκάζανο, τον πετρόκτιστο φούρνο, τα αγροτικά εργαλεία, το κρητικό σπίτι, το σιδεράδικο, το βαρελάδικο, το μαραγκούδικο και το ελαιοτριβείο. Η νεότερη πτέρυγα του Μουσείου είναι αφιερωμένη στην κρητική υφαντική και περιλαμβάνει σπάνια υφαντά από τη δωρεά της κυρίαςΘεανώς Μεταξά-Κανακάκη και εργαλεία υφαντικής από τις Συλλογές της Ε.Κ.Ι.Μ. Στο β΄ επίπεδο της νέας πτέρυγας έχει ενταχθεί πρόσφατα μία επιπλέον θεματική ενότητα, η δαντελοπλεκτική από τη Συλλογή Μαρίας Παπουτσάκη, την οποία δώρισε στην Ε.Κ.Ι.Μ. ο σύζυγος της πρόωρα χαμένης δημοσιογράφου με καταγωγή από το Πισκοπιανό, κύριος Μιχάλης Αλεξανδρίδης. Τα εκθέματα υποστηρίζονται από δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) εποπτικό υλικό και σύγχρονα ψηφιακά μέσα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση ανά εκθεσιακή ενότητα.

Ανοίγει πάλι το Αγροτικό Μουσείο

Η αίθουσα υποδοχής διαθέτει μικρό πωλητήριο και οι βεράντες του Μουσείου προσφέρουν πανοραμική θέα στον κόλπο της Χερσονήσου και στο βουνό Χάρακα. Όλοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι στα Α.Μ.Ε.Α. 

Το Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού στοχεύει τόσο στην επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάδειξη του πολιτισμού της υπαίθρου όσο και στη βιωματική και διαδραστική εμπειρία των επισκεπτών όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, η οποία ενισχύεται με εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που οργανώνει κάθε χρόνο η Ε.Κ.Ι.Μ. στους εσωτερικούς και αίθριους χώρους του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις του Μαΐου

✦ Ξεναγήσεις - Διεθνής Ημέρα Μουσείων | 18 Μαΐου 2019 

Το Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και δύο ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Οι ξεναγήσεις θα δοθούν στα ελληνικά (στις 11:00΄) και στα αγγλικά (στις 12:00΄) με άξονα το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού. Το μέλλον της παράδοσης», που έχει ορίσει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. 

✦ Εργαστήρια Κεραμικής | 25 Μαΐου 2019 

Το Σάββατο, 25 Μαΐου, και κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα, από τις 10:30΄ έως τις 12:30´, o αγγειοπλάστης Ζαχαρίας Καλιακάκης από το Θραψανό –το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής κεραμικών της Κρήτης– στήνει το εργαστήρι του στο Μουσείο και μοιράζεται τα μυστικά της τέχνης του με τους μικρούς και μεγαλύτερους επισκέπτες.

Ανοίγει πάλι το Αγροτικό Μουσείο

Περίοδος λειτουργίας: 

Μάιος – Οκτώβριος

Ώρες λειτουργίας: 

Δευτέρα, Τετάρτη – Σάββατο, 10:00΄ - 18:00΄ Κυριακή, Τρίτη & αργίες, κλειστό

Εισιτήρια 

Γενική είσοδος: €4,00 Μειωμένο: €3,00 | Μαθητές και φοιτητές (με επίδειξη κάρτας), επισκέπτες άνω των 65 ετών Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά έως 12 ετών


Πηγή: Documento

Δεν υπάρχουν σχόλια