Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λεηλατούν αρχαία μνημεία σε Συρία και Ιράκ και τα πωλούν μέσω Facebook

Μέσω κλειστών ομάδων στο Facebook συναλλάσσονται αρχαιοκάπηλοι που λεηλατούν αρχαία μνημεία από τη Συρία και το Ιράκ.


Λεηλατούν αρχαία μνημεία σε Συρία και Ιράκ και τα πωλούν μέσω Facebook

Μέσω κλειστών ομάδων στο Facebook συναλλάσσονται αρχαιοκάπηλοι που λεηλατούν αρχαία μνημεία από τη Συρία και το Ιράκ.

Μέσω Facebook συναλλάσσονται δίκτυα αρχαιοκαπηλίας προκειμένου να αγοράσουν και να πουλήσουν λεηλατημένα μνημεία σύμφωνα με το BBC. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κλειστές ομάδες συζητούν μέσω του κοινωνικού δικτύου ακόμα για τους τρόπους εκσκαφής αρχαίων τάφων.   

Το Facebook, ακολουθώντας την έρευνα του BBC, έχει αφαιρέσει μέχρι στιγμής 49 τέτοιες ομάδες.

Το Βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης αποκαλύπτει επίσης ότι αρχαιότητες που έχουν κλαπεί από το Ιράκ και τη Συρία, πωλούνται στην Τουρκία παρά τις κινήσεις καταστολής από τις Αρχές και την υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους. 

Λεηλατούν αρχαία μνημεία σε Συρία και Ιράκ και τα πωλούν μέσω Facebook
  
Ρωμαϊκά μωσαϊκά που βρίσκονται ακόμα στο συριακό έδαφος προσφέρονται προς πώληση σε σελίδες του Facebook όπως αποκαλύπτει το BBC μέσω του καθηγητή Amr al-Azm, ενός αρχαιολόγου που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Συρία και τώρα εργάζεται στο Shawnee State University στο Οχάιο.

Από τη βεράντα του τελευταίου ορόφου ενός εστιατορίου στην Κωνσταντινούπολη που βλέπει τον Βόσπορο, ο αρχαιολόγος δείχνει μια φωτογραφία ενός γλυπτού στο Facebook, το οποίο ένας χρήστης στη βόρεια Συρία ισχυρίζεται ότι είναι από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας που έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί από το Ισλαμικό Κράτος.   

Ο καθηγητής al-Azm, έχει περάσει δύο χρόνια έρευνας εκατοντάδων ομάδων στο Facebook, πολλές από τις οποίες είναι κλειστές και πολλές από αυτές έχουν χιλιάδες μέλη.   

«Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μια τεράστια έκρηξη εξάπλωσης αυτού του είδους των ισοτόπων και χρηστών στο Facebook και το Facebook επιτρέπει ουσιαστικά αυτό να συμβαίνει στους κόλπους του», αναφέρει.   

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ομάδες για να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με το πώς να σκάψουν σωστά τα συγκεκριμένα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Κάποιος γράφει για μια ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη και προειδοποιεί για τους κινδύνους της κατάρρευσης του τάφου και της ασφυξίας που μπορεί να προκληθεί.   

Λεηλατούν αρχαία μνημεία σε Συρία και Ιράκ και τα πωλούν μέσω Facebook

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο διακίνησης αρχαιοτήτων. Αν μετά από ανασκαφή βρήκατε κάτι στην πίσω αυλή σας και δεν γνωρίζετε κάποιον διακινητή, μπορείτε να  το ανεβάσετε στο Facebook, να μοιραστείτε φωτογραφίες από αυτά που έχετε βρει και να συνδεθείτε με ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να το αγοράσουν» αναφέρει η ερευνήτρια Katie Paul. 

Οι πραγματικές συναλλαγές ωστόσο πραγματοποιούνται εκτός σύνδεσης και εκτός δημόσιας προβολής. Περίπου το 70% των αντικειμένων που εξέρχονται από τη Συρία είναι ψεύτικα, σύμφωνα με τον επικεφαλή αρχαιοτήτων της χώρας, αλλά ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν μερικά πολύ ακριβά αντικείμενα.  

Είναι αδύνατο να βρεθεί πού καταλήγουν τα κλεμμένα αντικείμενα, αφού πολλά από αυτά εξαφανίζονται από την κοινή θέα. Οι αστυνομικές επιδρομές στη Βαρκελώνη πέρυσι οδήγησαν στην κατάσχεση ψηφιδωτών και σαρκοφάγων από την Αίγυπτο και ελληνορωμαϊκών μνημείων από τη Λιβύη.   

Δύο έμποροι τέχνης κατηγορήθηκαν ότι εμπλέκονται σε έναν κύκλο λαθρεμπορίου που διακινεί αρχαιότητες για να χρηματοδοτήσει μια ομάδα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Το ζευγάρι ωστόσο αρνήθηκε τις κατηγορίες.   

Είναι η πρώτη τέτοιου είδους επιχείρηση της αστυνομίας που εστιάζει στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από λεηλατημένη τέχνη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.   

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια