Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα μουσεία γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες ε...

Τα μουσεία γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».  

Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Για το 2019 το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την χώρα.

Εκδήλωση «Δεν είναι όλα εφήμερα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης 

Τα μουσεία γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις

H υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στη Λέσβο με προγραμματισμένες επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, το Μουσείο Βρανά και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

«Οι φορείς της περιφέρειας αποτελούν για το Υπουργείο Πολιτισμού ισότιμους συνδιαμορφωτές του πολιτισμικού πεδίου. Συνυπολογίζοντας τη γεωγραφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολιτιστικών οργανισμών και δυνάμεων της χώρας , στοχεύουμε στην πολιτισμική συνοχή, μέσα από τη μείωση των ανισοτήτων και διακρίσεων, τις συμμετοχικές διαδικασίες και την παραγωγική και οικονομική αναζωογόνηση» αναφέρει η κ. Ζορμπά για τη σειρά εκδηλώσεων «Δεν είναι όλα εφήμερα».

Στην εκδήλωση της Μυτιλήνης παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αποτυπώματα της πολιτιστικής διαδρομής του 2018 στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Η αρχαιολογική ανακάλυψη μιας ανθρώπινης τραγωδίας 28 αιώνων στο Ίππειο της Λέσβου, δηλαδή ο ασύλητος τάφος μιας αρχόντισσας του 8ου π. Χ. αιώνα, η οποία έφερε στα σπλάχνα της έμβρυο (τα οστά του βρέθηκαν στην κοιλιακή της χώρα) θα παρουσιαστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. 

Σημαντική δράση έχει να παρουσιάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου με την ολοκλήρωση της σωστικής ανασκαφής στον Ακρόχειρα Άντισσας που έφερε στο φως με πρωτοποριακές τεχνικές γιγάντια ευρήματα του υποτροπικού δάσους του Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, συμβάλλοντας στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Εμβληματική δράση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί η Μαστιχοκαλλιέργεια, που εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. 

Στο ίδιο πλαίσιο, η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 αναδείχτηκε με σειρά δράσεων για το πολιτιστικό αποτύπωμα που άφησε στο νησί το προϊόν της μαστίχας, εστιάζοντας στο διάλογο  που αναπτύχθηκε μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εκπαιδευτικές δράσεις για την εξοικείωση των νέων με τη μοντέρνα τέχνη  πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δράσεις που απευθύνονται και σε ομάδες ανηλίκων προσφύγων.

10 χρόνια μετά την ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο, το κτήριό του αποκαταστάθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Β. Αιγαίου. 

Το Μουσείο Θεόφιλου προχώρησε στην επανέκθεση 86 ζωγραφικών έργων του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που τοποθετήθηκαν σε νέα πλαίσια προστασίας μουσειακών προδιαγραφών, όπου αναδεικνύεται η ζωντάνια και η εκφραστικότητα της ζωγραφικής του Θεόφιλου.

Από την πλευρά του, το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, ένα θεματικό τεχνικό Μουσείο, έχει ως σκοπό τη διάσωση και διαφύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη ναυπηγική και ναυτική τέχνη του Αιγαίου με τη συνεργασία του Δήμου Σάμου και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα 58 αρχαία και μεσαιωνικά ναυάγια που εντοπίστηκαν στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων, ένα μοναδικό απόθεμα ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απέκτησε μάλιστα διεθνή αναγνώριση μέσω αρχικά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, και στη συνέχεια και των υπόλοιπων διεθνών ΜΜΕ, παρουσιάζεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ρίχνοντας άπλετο φως στη μελέτη των θαλάσσιων δρόμων. 

Επίσης, η ΕΦΑ Λέσβου με τα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης που πραγματοποιεί στην ανεμόεσσα Λήμνο, στον οχυρωμένο οικισμό της Πολιόχνης και στο ιερό των Καβείρων, ενισχύει το δίκτυο των πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών της Λήμνου.

Το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του Ι. Ναού Ζωοδότη Χριστού στο Στελί Ικαρίας , ο οποίος είναι κατάγραφος εσωτερικά με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του 1708 από τον Χιώτη ιερέα Ιωάννη Χωματζά και είναι πλέον επισκέψιμος, θα παρουσιαστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου Ικαρίας. Παράλληλα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, με ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, που στεγάζεται σε διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο του παλιού Γυμνασίου, ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

Τέλος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συμμετέχει στη γιορτή «Δεν είναι όλα εφήμερα» με την παρουσίαση δύο περιοδικών εκθέσεων με αυθεντικές φωτογραφίες και πρωτότυπο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό.

Το πλήθος και η διαφορετικότητα των μουσείων που συμμετέχουν στην εκδήλωση  «Δεν είναι όλα εφήμερα» έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ιδιαιτερότητα της Λέσβου που είναι ένα από τα λίγα νησιά όπου μπορεί κανείς να βρει μουσεία από την αρχαιότητα έως το σύγχρονο πολιτισμό, δημιουργώντας  ένα πλήρες δίκτυο.



Πηγή: ICOM, ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια