Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου: Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο από την Κόρινθο (330-320 π.Χ.) © ΕΑΜ/ΤΑΠ. Φωτ. Σ. Μαυρομμάτης. Το Μουσείο Μαστίχας Χίου φιλοξενεί μια μικρή ...


Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου: Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο από την Κόρινθο (330-320 π.Χ.)
© ΕΑΜ/ΤΑΠ. Φωτ. Σ. Μαυρομμάτης.
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου φιλοξενεί μια μικρή ομότιτλη εκδοχή της έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), που παρουσιάζεται από τον Μάιο του 2018 στους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων, σχεδιάστηκε μια μικρή ομότιτλη εκδοχή με αρχαιότητες του πρώτου μουσείου της χώρας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η οποία περιοδεύει σε θεματικά μουσεία του. Το 2018 η έκθεση παρουσιάστηκε, διαδοχικά, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, (Σπάρτη), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα), και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος), συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περίπου 46.000 επισκεπτών.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 (ώρα 20:00) η έκθεση εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, όπου και θα ολοκληρώσει το ταξίδι της.

Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου: Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Χρυσά δισκάρια με διακόσμηση χταποδιού από τον Ταφικό Κύκλο Α΄ των Μυκηνών
(16ος αι. π.Χ.), © ΕΑΜ/ΤΑΠ.
Η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εντάσσεται στην εκθεσιακή πολιτική του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να δημιουργεί, σε θεματική συνάφεια με τις κεντρικές περιοδικές του εκθέσεις, παράλληλες εκδοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Απώτερος στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων είναι οι εκθέσεις αυτές να λειτουργήσουν στην ελληνική περιφέρεια σαν δορυφόροι του πρώτου μουσείου της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ένας ακόμα στόχος της σημαντικής αυτής διετούς συνεργασίας (2018-2019) είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος με εκείνο του παρελθόντος, ως ένδειξη της διαχρονίας του Ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.

Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου: Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Μαρμάρινο ειδώλιο γυναικείας μορφής (παραλλαγή Δωκαθισμάτων), από το νεκροταφείο Χαλανδριανής Σύρου (2700-2300 π.Χ.). © ΕΑΜ/ΤΑΠ. Φωτ. Σ. Μαυρομμάτης.
Η έκθεση καταγράφει τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης. Η επιλογή των αρχαίων έργων βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ όπου ταξίδεψαν. Έτσι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αναδείχθηκε ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας πρωταγωνίστησαν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας, ενώ στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας προβλήθηκαν μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου: Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πήλινο αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης (Ύστερος 2ος/1ος αι. π.Χ.),
© ΕΑΜ/ΤΑΠ. Φωτ. Σ. Μαυρομμάτης.
Οι επισκέπτες στο Μουσείο Μαστίχας Χίου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πενήντα αρχαιότητες από τις συλλογές του κορυφαίου μουσείου της χώρας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αρκετές από τις αρχαιότητες, που συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου, εκτίθενται για πρώτη φορά.

Σε διακριτή ενότητα, που ωστόσο «συνομιλεί» με τα αρχαία έργα, αναδεικνύεται η ομορφιά των γυναικών της Χίου μέσα από τα μάτια περιηγητών (16ος-19ος αιώνας), αξιοποιώντας εκθέματα και φωτογραφικό υλικό που προέρχονται από την Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος/Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Travelogues- Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, αντίστοιχα. Παράλληλα, τονίζονται οι πολλαπλές ιδιότητες και χρήσεις του μοναδικού αυτού προϊόντος, της μαστίχας.


Πηγή: CultureNow

Δεν υπάρχουν σχόλια