Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο φως περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα απ' τα γνωστότερα θαύματα του Ιησού

Ένα περίτεχνο ψηφιδωτό που βρέθηκε πρόσφατα σε αρχαίο ναό στο Ισραήλ φαίνεται πως απεικονίζει ένα θαύμα του Ιησού από την Καινή Διαθ...


Στο φως περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα απ' τα γνωστότερα θαύματα του Ιησού

Ένα περίτεχνο ψηφιδωτό που βρέθηκε πρόσφατα σε αρχαίο ναό στο Ισραήλ φαίνεται πως απεικονίζει ένα θαύμα του Ιησού από την Καινή Διαθήκη, συγκεκριμένα «το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ιχθύων και των άρτων».    

Η μοναδική ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο του Ίππου, περίπου ενάμιση χιλιόμετρο ανατολικά από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, στη λίμνη μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Η εκκλησία χτίστηκε πριν περίπου 1500 χρόνια και καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 7ο αιώνα μ.Χ.    

Η εκκλησία ανακαλύφθηκε εν μέρει πριν από μια δεκαετία και πλέον εκεί έχουν γίνει ολοκληρωμένες ανασκαφικές εργασίες από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα. Στο ψηφιδωτό απεικονίζονται μεταξύ άλλων δύο ψάρια και πέντε ψωμιά, κάτι που ταιριάζει με την αφήγηση της Καινής Διαθήκης για το συγκεκριμένο θαύμα, όπου ο Ιησούς Χριστός τάισε συνολικά 5.000 ανθρώπους. «Από όσα γνωρίζω αυτή είναι η καλύτερη εικόνα από μια βυζαντινή εκκλησία που υπάρχει στις πόλεις και τα χωριά γύρω από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας», λέει ο Michael Eisenberg, εκ των υπεύθυνων της ανασκαφής.        

Στο φως περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα απ' τα γνωστότερα θαύματα του Ιησού

«Είναι προφανές πως οι άνθρωποι που προσεύχονταν εκεί θεώρησαν τη συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία ως τον τόπο τέλεσης του θαύματος».  Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, το θαύμα συνέβη στη βορειοδυτική πλευρά της Θάλασσας της Γαλιλαίας, εκεί που σήμερα υπάρχει ο Ναός του Πολλαπλασιασμού. Ο Ίππος και η ευρύτερη περιοχή του ήταν στην ανατολική πλευρά της λίμνης.   

Ο Eisenberg λέει πως πιστεύει όμως πως η νέα ανακάλυψη δείχνει τον τόπο τέλεσης του θαύματος. Επισημαίνει πως ο Ναός του Πολλαπλασιασμού έχει έναν ψηφιδωτό που απεικονίζει τέσσερις άρτους και δύο ψάρια, ελαφρώς διαφορετική δηλαδή εικόνα από όσα αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη. Αντιθέτως η νέα ανακάλυψη ταυτίζεται απόλυτα με το κείμενο.    

Παρότι το ψηφιδωτό δεν είναι κορυφαίας ποιότητας, είναι πολύ καλά διατηρημένο και αυτό χάρη στη φωτιά που κατέστρεψε τον ναό. Ολόκληρη η στέγη του ναού κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αφήνοντας πάνω στο ψηφιδωτό ένα παχύ στρώμα στάχτης, 30-40 εκατοστά, το οποίο λειτούργησε σαν προστατευτικό στρώμα για αιώνες.    

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια