Τα ερείπια μίας πόλης 5.000 ετών φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και αρχ...
Τα ερείπια μίας πόλης 5.000 ετών φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη πόλη που έχει εντοπισθεί στην περιοχή.
Στην πόλη υπολογίζεται ότι έμεναν 6.000 άτομα, και είχε ρυμοτομημένους δρόμους, γειτονιές, ναό, και οχυρώσεις. Ένας ακόμη παλαιότερος οικισμός, ηλικίας 7.000 ετών εντοπίστηκε κάτω από την πόλη. Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη στην περιοχή από εκείνη την εποχή.
Οι επικεφαλής της ανασκαφής μίλησαν για τη «Νέα Υόρκη της πρώιμης εποχής του χαλκού», καθώς η πόλη είχε έκταση 647 στρεμμάτων και κατοικούσαν σ’ αυτή γύρω στα 6.000 άτομα.
Ο εντυπωσιακός πολεοδομικός σχεδιασμός, οι εγκαταστάσεις και τα δημόσια κτίρια αποτελούν ενδείξεις μίας καλά οργανωμένης κοινωνίας, λένε οι ειδικοί |
«Πρόκειται για τη Νέα Υόρκη της πρώιμης εποχής του χαλκού στην περιοχή μας: μία κοσμοπολίτικη πόλη, με πολεοδομικό σχέδιο όπου ζούσαν χιλιάδες άνθρωποι», ανέφεραν οι επικεφαλής της ανασκαφής σε δήλωσή τους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η περιοχή αλλάζει δραματικά ότι ξέρουμε για τον χαρακτήρα της περιόδου και την αυγή της αστικοποίησης του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
H Aρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων τόνισε παράλληλα πως η πόλη είναι γνωστή με την ονομασία Εσούρ, έκτασης 0,65 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μέγεθός της είναι περίπου διπλάσιο από ανάλογες πόλεις που βρέθηκαν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, στον σχεδιασμό της πόλης είχε προβλεφθεί οι δημόσιοι χώροι και τα σπίτια, οι δρόμοι και τα σοκάκια.
Ειδώλιο που βρέθηκε με τις λεπτομέρειές του σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες |
Εδώλια ζώων και ανθρώπων που αποκαλύφθηκαν στον ναό της πόλης |
Μερικά από τα ειδώλια προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τη θρησκευτική ζωή της πόλης |
Στο χώρο εντοπίστηκαν περίπου 4 εκατομμύρια θραύσματα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ειδωλίων ανθρώπων και ζώων, κεραμικών και άλλων εργαλείων τα οποία προήλθαν από την Αίγυπτο. Καμμένα οστά ζώων αποδεικνύουν τη διενέργεια τελετών στην περιοχή.
Λίθινη λεκάνη που όπου χρησιμοποιούσαν πιθανότατα οι κάτοικοι της πόλης κατά τις θρησκευτικές τελετές |
Οι κάτοικοι της περιοχής, που πιθανότατα εγκαταστάθηκαν εκεί για τις δύο πηγές νερού, την εύφορη γη και την εγγύτητα στους εμπορικούς δρόμους, ζούσαν από την καλλιέργεια της γης και το εμπόριο.
Εθελοντές και μαθητές συμμετέχουν στις ανασκαφές |
Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στην περιοχή για πάνω από δυόμισι χρόνια, με τη συμμετοχή 5.000 εφήβων και εθελοντών. Η περιοχή ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών για τη διάνοιξη ενός νέου δρόμου.
Πηγή: LiFO, The Huffington Post, με πληροφορίες από ΒΒC
Δεν υπάρχουν σχόλια