Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνειδητός «ενταφιασμός» επιτύμβιων αρχαϊκών αγαλμάτων

«Συνειδητός “ενταφιασμός” επιτύμβιων αρχαϊκών αγαλμάτων. Ιστορικά και κοινωνικά συμπεράσματα» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο...


Συνειδητός «ενταφιασμός» επιτύμβιων αρχαϊκών αγαλμάτων

«Συνειδητός “ενταφιασμός” επιτύμβιων αρχαϊκών αγαλμάτων. Ιστορικά και κοινωνικά συμπεράσματα» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο αρχαιολόγος και χημικός μηχανικός Άρης Τσαραβόπουλος την Τρίτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).

Το 1972 ο Βαγγέλης και η Όλγα Κακαβογιάννη ανακάλυψαν δύο αρχαϊκά επιτύμβια αγάλματα, έναν κούρο και μια κόρη, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν συνειδητά «ενταφιασμένα» από την αρχαιότητα στην περιοχή της Μερέντας στην Αττική. Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν, εκτός από τα δύο παραπάνω, και τα υπόλοιπα επιτύμβια αγάλματα της Αττικής που έχουν «βρεθεί» από τις αρχές του 20ού αιώνα και τα οποία διατηρήθηκαν ακέραια από τα αρχαία χρόνια, σαν να ήταν και αυτά «ενταφιασμένα». Για τις συνθήκες ανακάλυψής τους δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες, αφού υπήρξαν αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας.

Όπως αναφέρει ο ομιλητής: «Στη διάλεξη συζητώ τον λόγο του “ενταφιασμού” με ανατροπή της αποδεκτής σήμερα ερμηνείας ότι “ενταφιάστηκαν” για να προστατευτούν από τον Πέρση εισβολέα το 480 π.Χ. και επιβεβαιώνονται επίσης αρχαιολογικά κοινωνικά συμπεράσματα σχετικά με την εγκαθίδρυση του Δημοκρατικού πολιτεύματος στην Αττική, συμπεράσματα που ήταν γνωστά από τις αρχαίες πηγές. Η διαπίστωση ότι παρόμοια “αρχαιολογικά” ευρήματα υπάρχουν και στην Τενέα, σε συνδυασμό με τις λιγοστές αρχαίες πηγές, οδηγεί σε συμπεράσματα ότι οι ίδιες καθεστωτικές αλλαγές προηγήθηκαν στην πόλη-κράτος των Κορινθίων».

Τη διάλεξη διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια