Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιτύμβια στήλη βρέθηκε στο Πάριον

Μια αναθηματική επιτύμβια στήλη βρέθηκε στην αρχαία πόλη του Παρίου στην περιοχή Biga της βορειοδυτικής επαρχίας του Canakkale στην ...


Μνημειώδης επιτύμβια στήλη βρέθηκε στο Πάριον

Μια αναθηματική επιτύμβια στήλη βρέθηκε στην αρχαία πόλη του Παρίου στην περιοχή Biga της βορειοδυτικής επαρχίας του Canakkale στην Τουρκία. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η επιγραφή χρονολογείται πριν από 1.900 έτη.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών του Παρίου, Vedat Keles, καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ondokuz Mayis, δήλωσε ενθουσιασμένος με το εύρημα.

Σύμφωνα με τον Kele, η ανακάλυψη της επιγραφής δεν έγινε κατά την διάρκεια των συστηματικών ανασκαφών στην περιοχή  αλλά κατά τη διάρκεια ερευνών γύρω από το υδραγωγείο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο ελληνικά ονόματα πάνω στην επιγραφή. Πρόκειται για μια αναθηματική επιγραφή αφιερωμένη σε παιδί από έναν Ρωμαίο και την αποθανούσα μητέρα του. Πιθανότατα πρόκειται για ταφικό μνημείο. Τα ελληνικά ονόματα είναι «Διογένης» και «Τύχη». Επομένως, αυτό μας δείχνει την επικράτηση του ελληνικού πληθυσμού, ακόμα κι όταν το Πάριον έγινε ρωμαϊκή αποικία».

Μνημειώδης επιτύμβια στήλη βρέθηκε στο Πάριον

Το Πάριον, που ονομαζόταν Parium κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ήταν αρχαία ελληνική πόλη  της βορείου Μυσίας. Ιδρύθηκε το 709 π.Χ., στην πεδιάδα της Αδράστειας, στα δυτικά του βορείου στομίου του Ελλησπόντου. Η πόλη υπήρξε αποικία της Ερετρίας και της Πάρου (από την οποία πήρε και το όνομά της). Στην συνέχεια έγινε μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας (ιδρύθηκε το 477 π.Χ.). Κατά την ελληνιστική περίοδο προσαρτήθηκε στο βραχύβιο βασίλειο του Λυσιμάχου και πολύ αργότερα στο βασίλειο της Περγάμου. Αργότερα οι Ρωμαίοι την κατέστησαν αποικία τους (Colonia) της επαρχίας της Ασίας. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. το Πάριον ανήκε στην βυζαντινή επαρχία του Ελλησπόντου. Τα νομίσματα της πόλεως βεβαιώνουν την αφθονία της σε αγαθά, ιδίως στην μεγάλη παραγωγή της μίνθης. Κατά την ελληνιστική περίοδο το έμβλημά της που απεικονίζεται στα νομίσματα, ήταν το γοργόνειον. Είχε δύο μεγάλα λιμάνια κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής και χρησίμευσε ως κύριος εμπορικός σταθμός για εμπορεύματα από το Αιγαίο.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στην αρχαία πόλη από το 2005. Σαρκοφάγοι, τάφοι και αρκετά αρχαία αντικείμενα έχουν βρεθεί στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια