Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα Σίφνου. Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα Σίφνου: τα τελευταία δεδομένα» είναι ο τίτλος δι...
Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα Σίφνου. |
Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα Σίφνου: τα τελευταία δεδομένα» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η δρ Χριστίνα Α. Τελεβάντου (Διευθύντρια ανασκαφών Στρόφιλα Άνδρου και Αγίου Ανδρέα Σίφνου) την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 19.00, στο κτήριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).
«Στη Σίφνο, στο λόφο του Αγίου Ανδρέα, ιδρύθηκε κατά τη Μυκηναϊκή εποχή μια ισχυρά οχυρωμένη ακρόπολη. Το 1898 ο μεγάλος Έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας πραγματοποίησε εκεί την πρώτη ανασκαφική έρευνα, η οποία συνεχίστηκε το 1970 από τη Σιφνιά αρχαιολόγο Βαρβάρα Φιλιππάκη» αναφέρει η δρ Χριστίνα Τελεβάντου σχετικά με το θέμα της ομιλίας της.
Μυκηναϊκή υδρία από το Κτήριο Η. |
«Οι νεότερες ανασκαφές αποκάλυψαν το μεγαλύτερο τμήμα της ακρόπολης, καθώς και το σύνθετο μυκηναϊκό αμυντικό της σύστημα, μοναδικό στον αιγαιακό χώρο. Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα στη θέση και στο τέλος της Νεολιθικής/αρχές της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (τέλος 4ης χιλ. π.Χ.). Η εγκατάλειψη της μυκηναϊκής ακρόπολης τοποθετείται τον 11ο αι. π.Χ. Το τείχος αποτέλεσε ισχυρότατο κίνητρο για την επανακατοίκησή της στους ιστορικούς χρόνους (β΄ μισό 8ου αι. π.Χ.)».
Το μυκηναϊκό εξωτερικό τείχος της ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα Σίφνου. |
Η διάλεξη, που θα δοθεί στα αγγλικά, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας που διοργανώνει η Μαρίζα Μαρθάρη.
Πηγή: Αρχαιολογία και Τέχνες
Δεν υπάρχουν σχόλια