Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σάλος στην Κύπρο από την επιμονή του Αρχιεπισκόπου να... καταργήσει ένα μουσείο

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ζητά από το Τμήμα Αρχαιοτήτων να αδειάσει μέχρι τον Ιούνιο το Εθνολογικό Μουσείο Λευκωσίας, γιατί θέλ...


Σάλος στην Κύπρο από την επιμονή του Αρχιεπισκόπου να... καταργήσει ένα μουσείο

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ζητά από το Τμήμα Αρχαιοτήτων να αδειάσει μέχρι τον Ιούνιο το Εθνολογικό Μουσείο Λευκωσίας, γιατί θέλει να το μετατρέψει σε Εκκλησιαστικό Μουσείο. Σύσσωμη η αντίδραση του πολιτικού κόσμου. Πάνω από 5.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει ο αρχιτέκτονας, Νίκος Μεσαρίτης, που μιλάει στο ethnos.gr.

«Στηλώνει» τα πόδια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β΄ και επιμένει να καταργήσει το Εθνολογικό Μουσείο-Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στη Λευκωσία και να το μετατρέψει σε Εκκλησιαστικό Μουσείο. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διστάσεις στην Κύπρο, τα πολιτικά κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ζητούν να συνεχίσει την λειτουργία του το Εθνολογικό Μουσείο, ενώ το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων που το διαχειρίζεται, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και η ηγεσία του θα ζητήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.

Σάλος στην Κύπρο από την επιμονή του Αρχιεπισκόπου να... καταργήσει ένα μουσείο

«Το Εθνολογικό Μουσείο βρίσκεται πλέον στη συνείδηση των πολιτών ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης, ενώ η διατήρησή του είναι ζήτημα δημόσιου συμφέροντος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ φανερά ενοχλημένος με τις αντιδράσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δήλωσε πως η παραχώρηση του κτιρίου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει λήξει εδώ και 1,5 χρόνο, η σύμβαση δεν ανανεώθηκε και ο ίδιος το θέλει πίσω. Όπως ανέφερε, περιμετρικά της Αρχιεπισκοπής θα γίνει μια «αλυσίδα μουσείων», στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821 και η Εκκλησία της Κύπρου «θα γιορτάσει εντόνως αυτή την επέτειο»

Σάλος στην Κύπρο από την επιμονή του Αρχιεπισκόπου να... καταργήσει ένα μουσείο

«Μα υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο, από το να δείξουμε πώς ήταν ένα αυθεντικό κονάκι εκείνης της εποχής; Με την επίπλωσή του, τα διακοσμητικά, την χωροταξία του. Αν αλλάξει η χρήση της Οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, δεν θα έχει καμία σχέση με την οθωμανική εποχή στην Κύπρο. Ο μακαριότατος πρέπει να έρθει σε επικοινωνία και συνεννόηση με την πολιτεία και τις αρχές, δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», λέει στο ethnos.gr, o Κύπριος αρχιτέκτονας, Νίκος Μεσαρίτης. Ο κ. Μεσαρίτης είναι επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Σεβασμός στην οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου», που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα και μέσα σε μόλις 4 μέρες, 5.000 υπογραφές.

Σάλος στην Κύπρο από την επιμονή του Αρχιεπισκόπου να... καταργήσει ένα μουσείο
Ο αρχιτέκτονας, Νίκος Μεσαρίτης
Το διαδίκτυο -και όχι μόνο- έχει πάρει φωτιά στην Κύπρο, ενώ μέλη της επιστημονικής κοινότητας και άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, τίθενται υπέρ της διατήρησης του Εθνολογικού Μουσείου. «Εντός των ημερών θα ειδοποιήσω την διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ότι μέχρι τον Ιούνιου πρέπει να φύγουν τα δικά τους εκθέματα και θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε το Μουσείο, όπως το θέλουμε εμείς. Θα μεταβληθεί από κυβερνητικό μουσείο, σε εκκλησιαστικό», ανέφερε σε δηλώσεις του σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ όταν ρωτήθηκε πώς θα χρησιμοποιήσει ένα κτίριο που δεν του ανήκει εξολοκλήρου, απάντησε «ανήκει ολόκληρο σε μας».

Σάλος στην Κύπρο από την επιμονή του Αρχιεπισκόπου να... καταργήσει ένα μουσείο

Το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, στο οποίο στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείο από το 1988, αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής  της περιόδου της Οθωμανικής κυριαρχίας και έχει λάβει διάκριση με βραβείο Europa Nostra το 1986. Το κτίριο αποτελούσε την οικία του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, ο οποίος υπηρέτησε ως διερμηνέας της Πύλης από το 1779 μέχρι το θάνατό του στα 1809. Είναι χτισμένο κοντά στην Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία, στην ενορία του Αγίου Αντωνίου, όπου κατά παράδοση κατοικούσε η τάξη των εύπορων Ελλήνων. Ο αρχιτεκτονικός του τύπος παραπέμπει σε αρχοντικό της μεσαιωνικής περιόδου, καθώς φαίνεται ότι χτίστηκε στη θέση παλαιότερου αρχοντικού. Η τελευταία ιδιοκτήτρια Ιουλία Πική και η αδερφή της Άννα Χαριλάου Δημητριάδου, άφησαν ένα μέρος του κτιρίου -αυτό που τους ανήκε- στην Εκκλησία με τον όρο να μετατραπεί αυτό σε Εθνολογικό ή Βυζαντινό Μουσείο, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ότι όλο το κτίσμα είναι δικής του ιδιοκτησίας.

Σάλος στην Κύπρο από την επιμονή του Αρχιεπισκόπου να... καταργήσει ένα μουσείο

Με ανακοίνωσή της η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου να το μετατρέψει σε Εκκλησιαστικό Μουσείο και τα μέλη της τον καλούν «να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του και να επιτρέψει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων να συνεχίσει το αξιόλογό του έργο στον ιστορικό αυτό χώρο, μέρος του οποίου είναι εξάλλου κρατική ιδιοκτησία».


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια