Ο αμερικανός ελληνιστής Ντερκ Ομπνικ πούλησε 12 σπαράγματα ενός παπύρου με το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο στο Μουσείο της Βίβλου της Ουάσι...
Ο αμερικανός ελληνιστής Ντερκ Ομπνικ πούλησε 12 σπαράγματα ενός παπύρου με το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο στο Μουσείο της Βίβλου της Ουάσινγκτον μέσω τρίτου.
Ένας κομματιασμένος πάπυρος της Οξυρρύγχου, ένας καθηγητής της Οξφόρδης, ένας όμιλος αμερικανών υπερσυντηρητικών, ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ: με αυτά τα δεδομένα πλέχτηκε το γαϊτανάκι της σοκαριστικής υπόθεσης που συγκλονίζει την κοινότητα του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου.
Γιατί σοκάρει; Επειδή θυμίζει σενάριο του χολιγουντιανού «Ιντιάνα Τζόουνς»; Όχι. Σοκάρει επειδή αφορά αδιανόητο εμπόριο ατίμητων αρχαιολογικών ευρημάτων παγκόσμιας σημασίας και με δράστη διανοούμενο (υπεράνω υποψίας, τάχα).
Πρώτον, το υλικό: πρόκειται για σπαράγματα παπύρου με ευαγγελική περικοπή στα Ελληνικά, από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, από τα παλαιότερα σωζόμενα δείγματα παπύρων με κείμενο της Καινής Διαθήκης.
Δεύτερον, ο πωλητής: ο Ντερκ Ομπνικ, αμερικανός ελληνιστής, καθηγητής στην Οξφόρδη, μέχρι τον Αύγουστο του 2016 υπεύθυνος του τμήματος Οξυρρυγχείων Παπύρων του πανεπιστημίου.
Τρίτον οι αγοραστές: ο αμερικανικός όμιλος Hobby Lobby, αλυσίδα καταστημάτων που ανήκουν στους Στιβ και Τζακι Γκριν οι οποίοι τυγχάνουν μέλη υπερσυντηρητικής πολιτικοθρησκευτικής γκρούπας που διαχειρίζεται το λεγόμενο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον.
Τέταρτον, η κομπίνα: ο κύριος καθηγητής, ο οποίος αποβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το βρετανικό πανεπιστήμιο, κατηγορείται ότι πούλησε 12 σπαράγματα του παπύρου στους παραπάνω μερακλήδες Αμερικανούς (μεταξύ τους και ακαδημαϊκοί, κατά την ιταλική Corriere della Sera που επικαλείται τη βρετανική συνάδελφό της Guardian) για 240.000 ευρώ το τεμάχιο.
Η παράνομη και αδιανόητη για ελληνιστή καθηγητή συναλλαγή έγινε μέσω του ομίλου Hobby Lobby ώστε τα σπαράγματα να δωριστούν στο αμερικανικό μουσείο χωρίς να προσθέσουν φορολογικό βάρος στο λογιστήριό του. Το ωραιότερο είναι ότι δεν ανήκουν καν στο πανεπιστήμιο, αλλά σε μία αιγυπτιακή εταιρεία με έδρα το Λονδίνο και έτος ίδρυσης το 1882, την Egyptian Exploration Society, η οποία σκοπό της έχει τη χρηματοδότηση της μελέτης των αιγυπτικών αρχαιοτήτων κάθε εποχής (όχι μόνο της φαραωνικής δηλαδή, αλλά και της ελληνιστικής).
Το ερώτημα που τίθεται από τα δύο φύλλα είναι γιατί οι Αμερικανοί δεν ήλεγξαν την προέλευση των σπαραγμάτων του παπύρου. Όσο για τον καθηγητή, ορκίζεται (στο Ευαγγέλιο του Μάρκου μήπως;) ότι είναι αθώος. Τα σπαράγματα πάντως έχουν επιστραφεί στην αιγυπτικαή εταιρεία.
Πηγή: Protagon
Δεν υπάρχουν σχόλια