Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγυπτος: Βρέθηκε ο μυστικός τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτη;

Την αποκαλούσαν "Μεγάλη βασιλική σύζυγο". Ο τάφος της και οι θεωρίες για το που είναι θαμμένη αποτελούν ένα γρίφο και θρίλερ...


Την αποκαλούσαν "Μεγάλη βασιλική σύζυγο". Ο τάφος της και οι θεωρίες για το που είναι θαμμένη αποτελούν ένα γρίφο και θρίλερ της αρχαιολογίας.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι φαίνεται ότι βρίσκονται ένα στάδιο πριν από τη μεγαλύτερη ανακάλυψή τους, καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει τον μυστικό τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Αν αποδειχθεί σωστή η θεωρία τους, τότε η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα σηματοδοτήσει μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Αίγυπτο, αλλά και σε όλο τον κόσμο.



Όλα ξεκίνησαν όταν βρέθηκε ένας μυστικός διάδρομος κοντά στον τάφο του Τουταγχαμών. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα δωμάτιο 10 τετραγωνικών μέτρων με ύψος 2 μέτρων κρυμμένο στο ίδιο βάθος με τον τάφο του Τουταγχαμών.

Σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το Nature και το National Geographic, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αιγύπτιο πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων, Μαμντούχ Ελνταματί, ερεύνησαν τα τείχη του τάφου που ανήκε στο νεαρό Φαραώ, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία ραντάρ που σαρώνει βαθιά μέσα στο έδαφος και έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το τι βρίσκεται πίσω από αδιαφανή αντικείμενα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι σαρώσεις αποκάλυψαν την παρουσία ενός κενού χώρου, ο οποίος δεν είχε ταυτοποιηθεί μέχρι πρότινος και βρίσκεται πολύ κοντά στον ταφικό θάλαμο.

Αίγυπτος: Βρέθηκε ο μυστικός τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτη;

Η ανακάλυψή του θα μπορούσε να στηρίξει τις αμφιλεγόμενες ιδέες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από μερίδα αιγυπτιολόγων, ότι τα τείχη του τάφου αποκρύπτουν ένα δίκτυο θαλάμων καθώς και τον τελικό τόπο ανάπαυσης της βασίλισσας Νεφερτίτης, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί.

Σύμφωνα με το RT, παρόμοιες έρευνες είχαν γίνει στον τάφο και το 2017 ωστόσο δεν βρέθηκαν κρυφά δωμάτια.

Ο Φαραώ Τουταγχαμών -ο οποίος αποκαλείται από τους αρχαιολόγους με το χιουμοριστικό παρατσούκλι «βασιλιάς Τουτ»- χρίστηκε βασιλιάς της Αιγύπτου σε παιδική ηλικία το 1332 π.Χ., αλλά βασίλεψε έως το 1323 π.Χ., πεθαίνοντας σε ηλικία 19 ετών. Δεν υπήρχαν αρκετά γνωστά στοιχεία για το νεαρό Φαραώ, μέχρι που το 1992 ο Βρετανός αρχαιολόγος, Χάουαρντ Κάρτερ, ανακάλυψε τον τάφο του. Η ανακάλυψη αυτή κατέστησε το «βασιλιά Τουτ» ένα από τα πλέον εικονικά σύμβολα της Αρχαίας Αιγύπτου.



Το τι ακριβώς συνέβη με τα λείψανα της Νεφερτίτης, αμέσως μετά το θάνατό της, είναι κάτι που έχει σηκώσει εδώ και δεκαετίες μεγάλες συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον Ελνταματί, ο προσανατολισμός του κρυμμένου χώρου που ανακαλύφθηκε κατά τις σαρώσεις, φαίνεται πως συνδέεται με φυσικό τρόπο με τον τάφο του Τουταγχαμών, ο οποίος αναφέρεται υπό τον κωδικό KV62. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν νωρίτερα το Φεβρουάριο στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ωστόσο δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

Ο Ρέι Τζόνσον, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με έδρα το Λούξορ της Αιγύπτου, ο οποίος δεν ενεπλάκη στη συγκεκριμένη έρευνα, περιέγραψε τα τελευταία ευρήματα ως «απολύτως εκπληκτικά». Μιλώντας στο περιοδικό Nature, ο Τζόνσον είπε: «Ξεκάθαρα υπάρχει κάτι στην άλλη πλευρά του βόρειου τείχους του νεκρικού θαλάμου».

Σημείωσε πως υπάρχει μια πιθανότητα η βασίλισσα Νεφερτίτη να βρίσκεται θαμμένη σε αυτό τον κρυμμένο χώρο, ωστόσο δεν αποκλείει ο συγκεκριμένος θάλαμος να ανήκει σε έναν άλλον τάφο – ίσως αυτόν της Ανκεσεναμών. Όπως και στην περίπτωση της Νεφερτίτης, η ακριβής τοποθεσία του τάφου της παραμένει και σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο.

Ένας άλλος Αιγυπτιολόγος, ο Νίκολας Ριβς, ο οποίος δεν συμμετείχε στις έρευνες, χαρακτήρισε τα ευρήματα «ενδιαφέροντα». Το 2015 είχε δημοσιεύσει μια επιστημονική εργασία που ήταν η πρώτη που είχε υποστηρίξει την ιδέα κρυμμένων θαλάμων, οι οποίοι πιθανώς να περιείχαν τον τάφο της Νεφερτίτης.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε σαρώσεις υψηλής ανάλυσης των τειχών του νεκρικού θαλάμου, ταυτοποίησε την παρουσία «διακριτών γραμμικών ιχνών» κάτω από τις γύψινες επιφάνειες. Ο Ριβς υποστήριξε πως τα ίχνη αυτά είναι τα «φαντάσματα» θυρών που έδιναν πρόσβαση στο θάλαμο αποθήκευσης, δυτικά του νεκρικού θαλάμου, καθώς και σε μια προέκταση του KV62 προς βορρά, η οποία περιείχε τον τάφο της Νεφερτίτης.

Ποια ήταν η Νεφερτίτη, η διάσημη βασίλισσα της Αιγύπτου

Η Νεφερτίτη ήταν αρχαία Αιγύπτια βασίλισσα που έζησε μεταξύ 1370-1330 π.Χ. περίπου. Είναι μία από τις πιο διάσημες βασίλισσες της αρχαίας Αιγύπτου δίπλα στην Χατσεψούτ, την Νεφερτάρι και την Κλεοπάτρα που φημίζονταν για την δυναμική προσωπικότητα και το κάλλος τους.

Η καταγωγή της δεν είναι εξακριβωμένη. Υπήρξε η κύρια σύζυγος του φαραώ Ακενατόν (1352-1336 π.Χ.) της 18ης Δυναστείας και έφερε τον τίτλο "Μεγάλη βασιλική σύζυγος”. Με τον Ακενατόν η Νεφερτίτη απέκτησε έξι κόρες. Η Μεριτατέν ήταν η πρωτότοκη και ο σύζυγός της, ο Σμενκαρέ, διαδέχτηκε στον θρόνο τον Ακενατόν, μετά τον θάνατό του. Ως αδελφή της αναφέρεται η Mutnedjmet, σύζυγος του Χορεμχέμπ, του τελευταίου φαραώ της 18ης Δυναστείας, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Οι υπόλοιπες κόρες του ζεύγους Νεφερτίτης-Ακενατόν ήταν η Μεκετατέν, η Ανκεζεναμούν, η Νεφερνεφερουατέν Τασερίτ, η Νεφερνεφερούρε και η Σετεπένρε.

Αίγυπτος: Βρέθηκε ο μυστικός τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτη;

Η Νεφερτίτη κατείχε ιδιαίτερα σημαντική θέση δίπλα στον σύζυγό της Ακενατόν, κάτι που φαίνεται και στην εικονογραφία τους, αλλά, στο 12ο έτος περίπου της βασιλείας του Ακενατόν, φαίνεται ότι η μεγάλη βασιλική σύζυγος "χάνεται” από τις γραπτές πηγές και τα μνημεία. Το όνομά της δεν αναφέρεται πια στις επιγραφές και αντικαθίσταται από αυτά των κορών της, κυρίως της Μεριτατέν. Ο θάνατος του Ακενατόν επήλθε στο 17ο έτος της βασιλείας του. Η Νεφερτίτη θεωρείται βέβαιο ότι δεν πέθανε πριν από τον Ακενατόν. Κατά μία άποψη η Νεφερτίτη, εκτός από βασιλική σύζυγος, κατείχε ενεργό ρόλο στην εξουσία ως συμβασιλέας-φαραώ στη διάρκεια των τελευταίων ετών της ηγεμονίας του συζύγου της.

Ο ρόλος της Νεφερτίτη ως συμβασιλέα κατά την τελευταία περίοδο που ο Ακενατόν βρισκόταν στον θρόνο, δικαιολογείται από την ανάγκη του φαραώ να προστατευτεί από τους εχθρούς τους, τους οποίους είχε δημιουργήσει η θρησκευτική του μεταρρύθμιση στο άλλοτε πανίσχυρο ιερατείο των Θηβών.

Εκτός από την θεωρία που υποστηρίζει ότι η Νεφερτίτη στη διάρκεια των τελευταίων ετών της βασιλείας του συζύγου της ήταν συμβασιλέας του φέροντας το όνομα "Ανκχετκχεπερούρα Νεφερνεφερουατέν”, μία άλλη άποψη υποστηρίζει πως συμβασιλέας του Ακενατόν ήταν μία από τις κόρες του, η Νεφερνεφερουατέν ή η Μεριτατέν.

Ορισμένοι μελετητές θεωρούν πως η Νεφερτίτη "χάθηκε” από το προσκήνιο εξαιτίας της δεύτερης συζύγου του Ακενατόν της Kiya, η οποία στις επιγραφές αναφέρεται ως "Πολυαγαπημένη σύζυγος του βασιλιά”, ένας τίτλος που δεν είναι σίγουρα ανώτερος από αυτόν της "Μεγάλης βασιλικής συζύγου” που κατείχε η Νεφερτίτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια