Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γεια σου γατούλα! Το πρόσωπο μιας λεοπάρδαλης ανακατασκευάστηκε από τα θραύσματα μιας αρχαίας αιγυπτιακής σαρκοφάγου

Η ανασκαφή μιας αρχαίας νεκρόπολης στο Ασουάν της Αιγύπτου, αποκάλυψε πρόσφατα τα θραύσματα ενός καλύμματος σαρκοφάγου που είχαν διακο...

Γεια σου γατούλα! Το πρόσωπο μιας λεοπάρδαλης ανακατασκευάστηκε από τα θραύσματα μιας αρχαίας αιγυπτιακής σαρκοφάγου

Η ανασκαφή μιας αρχαίας νεκρόπολης στο Ασουάν της Αιγύπτου, αποκάλυψε πρόσφατα τα θραύσματα ενός καλύμματος σαρκοφάγου που είχαν διακοσμηθεί με το πολύχρωμο πρόσωπο μιας λεοπάρδαλης. 

Τώρα, οι αρχαιολόγοι δημοσίευσαν την πρώτη εικόνα που δείχνει την ψηφιακή ανακατασκευή των θραυσμάτων, που βρέθηκαν σε νεκρόπολη που περιείχε 300 τάφους και χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ.

Στην εικόνα είναι ορατό το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου της μεγάλης γάτας. Όταν το κάλυμμα κάλυπτε τη σαρκοφάγο, το κεφάλι της λεοπάρδαλης θα ευθυγραμμιζόταν με αυτό της μούμιας στο εσωτερικό, δήλωσαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου του Μιλάνο.



Στην αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία, οι λεοπαρδάλεις αντιπροσωπεύουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμη. Η απεικόνιση του ζώου στον τάφο πιθανότατα αποσκοπούσε στην ενίσχυση του πνεύματος του πρόσφατα αποθανόντος για το ταξίδι στη γη των νεκρών, σύμφωνα με δηλώσεις των αρχαιολόγων.

Η νεκρόπολη που φιλοξενούσε τη σαρκοφάγο με την λεοπάρδαλη χρησιμοποιήθηκε για περίπου 1.000 χρόνια - μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. - και η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων με την Αιγυπτιακή-Ιταλική αποστολή στο Δυτικό Ασουάν, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν τον Απρίλιο του 2019.

Οι υπόλοιποι τάφοι περιείχαν συνολικά 35 μούμιες και διάφορα κτερίσματα, όπως αγγεία με πίσσα για την μουμιοποίηση, νεκρικές μάσκες κατασκευασμένες από λινό ύφασμα ή πάπυρο καθώς και προσφορές τροφίμων για το ταξίδι στη μετά θάνατον ζωή.

«Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2019, αλλά μόλις τώρα ολοκληρώθηκε η «εικονική» αποκατάσταση των θραυσμάτων», δήλωσε στο Live Science η Patrizia Piacentini, διευθύντρια της ανασκαφής για την Αιγυπτιακή-Ιταλική αποστολή στο Δυτικό Ασουάν.

Γεια σου γατούλα! Το πρόσωπο μιας λεοπάρδαλης ανακατασκευάστηκε από τα θραύσματα μιας αρχαίας αιγυπτιακής σαρκοφάγου

Ένας κοντινός τάφος φύλαγε ένα άλλο εξαιρετικό εύρημα: ένα αγγείο με φυτικό υλικό που αποδείχθηκε ότι ήταν κουκουνάρι. Αν και οι ξηροί καρποί δεν προέρχονταν από την περιοχή, ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν από μάγειρες στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής με τίτλο "Apicius" του 1ου αι. μ.Χ., σύμφωνα με δηλώσεις εκπρόσωπων των πανεπιστημίων τον Φεβρουάριο.

Μία από αυτές τις συνταγές περιγράφει βρασμένα αυγά σε σάλτσα από κουκουνάρι, πιπέρι, μέλι και γαύρο, σύμφωνα με μια μετάφραση που εμφανίστηκε στο βιβλίο «Around the Roman Table: Food and Feasting in Ancient Rome» (The University of Chicago Press Books, 2005).

Όσο για το λόγο που τα κουκουνάρια έμειναν στη νεκρόπολη, «Θέλουμε να φανταστούμε ότι οι άνθρωποι που είχαν ταφεί στον νεκρόπολη του Ασουάν αγαπούσαν αυτό το σπάνιο σπόρο - τόσο πολύ ώστε οι συγγενείς τους να τοποθετήσουν ένα αγγείο με αυτούς δίπλα στον νεκρό, προκειμένου να τον τροφοδοτήσουν για την αιωνιότητα», δήλωσε η Piacentini.

Πηγή: M.  Weisberger, Live Science


Δεν υπάρχουν σχόλια