Στην ιστοσελίδα του Πράδο προσφέρονται δωρεάν online μαθήματα για τη ζωή του Βελάσκεθ. Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι οι μετρ του home...
Στην ιστοσελίδα του Πράδο προσφέρονται δωρεάν online μαθήματα για τη ζωή του Βελάσκεθ. |
Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι οι μετρ του home entertainment μιας και αυτοί το δημιούργησαν, όμως οι Ευρωπαίοι παραμένουν αταλάντευτοι στην αρχή τους ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου ελεύθερο στην πρόσβασή του.
Έτσι λοιπόν τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε κλεισμένοι κατ’ οίκον, τα υπουργεία Πολιτισμού πολλών ευρωπαϊκών χωρών μετατρέπουν τους ιστοτόπους τους σε πλατφόρμες όπου περιηγείται κανείς οργανωμένα σε όλες τις δωρεάν επιλογές για όπερα, βιβλιοθήκες, κινηματογράφο, θέατρο, εκδόσεις, ακόμα και μαθήματα ιστορίας της τέχνης.
Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα φροντίζοντας να υπάρχει ένα σοβαρό αντίβαρο στα συνδρομητικά αμερικανικά κανάλια. Θα αναρωτηθείτε τι γίνεται με το δικό μας υπουργείο, το οποίο διαθέτει μια αρκετά χρηστική ιστοσελίδα. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε μια αντίστοιχη μεγάλη κίνηση.
Αντιθέτως κάποια από τα δικά μας συνδρομητικά κανάλια αποφάσισαν να δώσουν ελεύθερα κάποιες παραγωγές πολιτιστικού περιεχομένου, όπως το Cosmote History. Οι ομιλούντες άλλες γλώσσες πάντως μπορούν να βρουν παρηγοριά για ποιοτικό περιεχόμενο με πλούσιο υλικό. Οι γαλλόφωνοι ας επισκεφθούν τη διεύθυνση του ministere de la culture (www.culture.gouv.fr) το οποίο έχει φτιάξει κατηγορία #Culturecheznous που λειτουργεί ως ομπρέλα για τα δωρεάν ψηφιακά της Όπερας του Παρισιού, του Κέντρου Πομπιντού, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του περίφημου Παλέ ντε Τοκιό για τη σύγχρονη τέχνη, κ.λπ. Ο πολιτισμός είναι το σπουδαιότερο εθνικό κεφάλαιο των Γάλλων και έτσι φροντίζουν μέσα από τον ιστότοπο του δικού τους υπουργείου και τους επαγγελματίες του πεδίου αυτού, ενημερώνοντάς τους για το τι θα γίνει με τις επιχορηγούμενες παραγωγές και συμβάσεις.
Οι Ιταλοί που έχουν χτυπηθεί όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τον ιό, επίσης φρόντισαν να αποκτήσει το υπουργείο τους αντίστοιχες υπηρεσίες για το φιλότεχνο κοινό. Στη διεύθυνση www.beniculturali.it υπό την ετικέτα «La cultura no si ferma» υπάρχουν μαζεμένες εικονικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκδόσεις, θέατρο, σινεμά με πληροφορίες ανά γεωγραφική περιοχή. Καλούν μάλιστα όποιον θέλει να προσθέσει περιεχόμενο στην ψηφιακή δεξαμενή, ώστε να βοηθήσει τους συμπατριώτες του που είναι κλεισμένοι στο σπίτι.
Οι Ισπανοί που τώρα βιώνουν την αγριότητα των μαζικών κρουσμάτων και των αυξημένων θανάτων, μαθαίνουν τεχνικές επιβίωσης μέσα στην καραντίνα. Το υπουργείο Πολιτισμού (culturaydeporte.gob.es) τους έχει στην ιστοσελίδα του κατηγορία «La cultura en tu casa» με μπόλικα πράγματα να δει κανείς. Από τα ωραιότερα νομίζω ότι είναι η γνωριμία με παλιότερους ή πιο σύγχρονους καλλιτέχνες. Το Πράδο, λ.χ., προσφέρει δωρεάν online μαθήματα για τη ζωή του Βελάσκεθ, αλλά υπάρχουν και πινακοθήκες που διαθέτουν το αρχείο τους με προφορικές συνεντεύξεις σύγχρονων καλλιτεχνών.
Σίγουρα μέχρι να τελειώσει ο περιορισμός στο σπίτι όχι μόνο θα έχουμε μάθει πράγματα, αλλά θα έχουμε φρεσκάρει και τις γλώσσες μας.
Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια