Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πέθανε η Ελένη Κιούμπιτ, είχε πρωτοστατήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Υπήρξε ψυχή της εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ο λόγος για την Ελένη Κιούμπιτ, που ...

Πέθανε η Ελένη Κιούμπιτ, είχε πρωτοστατήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Υπήρξε ψυχή της εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ο λόγος για την Ελένη Κιούμπιτ, που έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρόχρονη ασθένεια όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ελένη Κιούμπιτ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επί χρόνια γενική γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ήταν σύζυγος του εκλιπόντος πρωτεργάτη της εκστρατείας, διακεκριμένου Βρετανού αρχιτέκτονα, Τζέιμς Κιούμπιτ.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και έζησε στο Λονδίνο. Με την ιδιότητα της παραγωγού εργάστηκε στον κινηματογράφο σε ταινίες, μεταξύ των οποίων «The War That Never Ends» (1991) του Τζακ Γκολντ και το «Sympathy for the Devil» (1968) του Ζαν Λυκ Γκοντάρ.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 18 Αυγούστου 2000 είχε πει ότι ο λόγος που ασχολήθηκε με την εκστρατεία επιστροφής των Γλυπτών ήταν «το όραμα της Μελίνας Μερκούρη, ο ενθουσιασμός της, η λάμψη της και η πεποίθηση που είχε ότι τα Μάρμαρα θα γυρίσουν στον τόπο του».

Στην ερώτηση «ποιο είναι το βασικό ελληνικό επιχείρημα;» είχε απαντήσει: «Ότι τα Μάρμαρα είναι ένα αναπόσπαστο μέλος του Παρθενώνα. Ότι είναι επιστημονικά, αισθητικά και ηθικά απαράδεκτο να είναι μοιρασμένα».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Καθημερινή για τα νέα δεδομένα που επιφέρει η έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων, πως «χρόνια έλεγε το Βρετανικό Μουσείο – και το είπανε και στη Μελίνα μάλιστα – "μα εσείς δεν έχετε πού να τα βάλετε". Ε, να λοιπόν που τώρα έχουμε κάτι πάρα πολύ καλύτερο από αυτό που προσφέρει το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο τα έχει βάλει στραβά, τα έχει ενώσει όλα ενώ κανονικά δεν είναι ενωμένα. Δε γεννάται ζήτημα, όποιος έχει δει το νέο μουσείο παραδέχεται ότι είναι πραγματικά ένα αριστούργημα και χτίστηκε μόνο για όλα τα γλυπτά από όλη την Ακρόπολη».   

«Πρέπει να πείσουμε το διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και τα μέλη του Δ.Σ. του μουσείου ότι είναι εις όφελος του μουσείου να τα γυρίσουν πίσω. Δηλαδή αν σηκωνόταν αύριο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και έλεγε αποφασίσαμε να τα επανενώσουμε και ο μόνος τόπος όπου μπορεί να γίνει αυτό είναι το νέο καταπληκτικό μουσείο, ο κόσμος θα τον χειροκροτούσε», είχε πει.

Η Ελένη Κιούμπιτ είχε μάλιστα χαρακτηρίσει το ζήτημα της επιστροφής «πολιτικό», αλλά το λόγο επιστροφής «ηθικό».


Πηγή: Newsbeast, LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια