Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγιο: Καθυστερεί κι άλλο η ανακαίνιση της Τρυπητής

Πάει κι άλλο πίσω, χρονικά, η έναρξη του έργου ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήματος της Ζωοδόχου Πηγής, στο Αίγιο, παρά τις προσπάθειες...

Αίγιο: Καθυστερεί κι άλλο η ανακαίνιση της Τρυπητής

Πάει κι άλλο πίσω, χρονικά, η έναρξη του έργου ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήματος της Ζωοδόχου Πηγής, στο Αίγιο, παρά τις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, να ξεκινήσει τη μεγάλη εργολαβία πριν τη γιορτή της Παναγίας Τρυπητής, αυτή την Παρασκευή.

Το τελευταίο πλάνο της υπηρεσίας - για το οποίο είχε ενημερωθεί επισήμως και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας - ήθελε τις πρώτες εργασίες, στο εσωτερικό κι εξωτερικό του ναού, μέχρι την Κυριακή του Θωμά, ωστόσο τα διαδικαστικά θέματα που έπρεπε απαραιτήτως να προηγηθούν δεν κατέστη δυνατόν να διεκπεραιωθούν.



Όπως αναφέρει στην «Π», η διευθύντρια της ΕΦΑ Αναστασία Κουμούση, η πανδημία του κορονοϊού και η δικαιολογημένη δυσλειτουργία του κρατικού τομέα, δεν επέτρεψε στο να προχωρήσει η προκήρυξη για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, κάτι που θα επιχειρηθεί μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, σταδιακά από τις αρχές του Μαΐου.

Η προκήρυξη θέσεων θ' αφορά εργάτες, συντηρητές, αρχαιολόγο, πολιτικό μηχανικού κ.ά., έχει πάρει δε την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Ετοιμη είναι και η «Ομάδα» συντονισμού, επίβλεψης, παρακολούθησης, ελέγχου και αυτοψιών. Την αποτελούν: Αναστασία Κουμούση (διευθύντρια ΕΦΑ - ως επικεφαλής, Κυριάκος Λουκάκης (προϊστάμενος αρχαιολογικών έργων -ως επιβλέπων μηχανικός), Αναστασία Σαμπαζιώτη - Αθανάσιος Τζελετόπουλος ( συντηρητές έργων τέχνης-ως επιβλέποντες), Χριστίνα Χαρίτου (υπάλληλος - ως υπεύθυνη λογαριασμού), Μαρία Βαβαρούτα (υπάλληλος - ως υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης) και Σεβαστιανή Γαϊτανίδου (υπάλληλος - ως υπεύθυνη επικοινωνίας και διαχειριστικής υποστήριξης).

Η «Π», κατέγραψε τους χώρους της Τρυπητής, που παραμένουν άδειοι, έτοιμοι να «υποδεχτούν», αντί προσκυνητών για τη γιορτή της, μαστόρους που θα της «θεραπεύσουν» πολλά από τα ευάλωτα σημεία, που προκάλεσε ο χρόνος και ευχής έργον είναι το έργο ν' αρχίσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, δηλαδή 1 χρόνο από τότε που υπεγράφη η σύμβασή του, στις 10 Μαΐου 2019, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί λίγο πριν το καλοκαίρι του 2023.

Η ανακαίνιση έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, μέσα από προγραμματική συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας σε δράση INTERREG.

Στον Μητροπολιτικό ναό της Φανερωμένης Αιγίου, όπου βρίσκεται από πέρυσι ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής η θαυματουργός εικόνα της, θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, τόσο στο Πανηγυρικό Εσπερινό της Πέμπτης του Πάσχα (7μ.μ), όσο και ανήμερα την Παρασκευή.


Πηγή: Dete

Δεν υπάρχουν σχόλια