Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διεθνές Βραβείο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τον διευθυντή του, Νίκο Σταμπολίδη

«Ένα βραβείο διεθνές και μάλιστα Βραβείο Κοινού είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί δείχνει την απήχηση όχι μόνο της συγκεκριμένης έκθεση...


«Ένα βραβείο διεθνές και μάλιστα Βραβείο Κοινού είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί δείχνει την απήχηση όχι μόνο της συγκεκριμένης έκθεσης αλλά και της ιδέας που υπάρχει πίσω από αυτήν για τον συνδυασμό της αρχαιότητας με την σύγχρονη τέχνη», λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης, μιλώντας στο Mononews.

Πρόκειται για το Βραβείο Κοινού «Youniversal» από τον διεθνή φορέα Global Fine Arts Awards, που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός», την επιμέλεια του οποίου είχε ο διευθυντής του κ. Νίκος Σταμπολίδης.



Μία σπάνια και πρωτότυπη εκθεσιακή σύλληψη υψηλών προδιαγραφών, που πραγματοποιήθηκε το 2019 και όπως αποδεικνύεται, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό εντός και εκτός Ελλάδος. Άλλωστε το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται ειδικά στους επιμελητές των εκθέσεων.

Ταυτόχρονα εξάλλου πρόκειται και για μία επιβράβευση των δυνατοτήτων των ελληνικών μουσείων, που μπορούν να αντιπαραβληθούν επί ίσοις όροις στους μεγάλους, μουσειακούς οργανισμούς παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης ξεναγεί στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αρκεί να σημειωθεί, ότι η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιλέχθηκε αρχικώς ανάμεσα περισσότερες από 2000 άλλες εκθέσεις των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου και εν συνεχεία ανάμεσα στις 99 από 27 χώρες και 74 πόλεις στις έξι ηπείρους, που εκτέθηκαν τελικώς σε ψηφοφορία.

Ανάμεσά τους μάλιστα, εκθέσεις ιδιαίτερα σημαντικές για το περιεχόμενο, τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους, ισχυροί αντίπαλοι δηλαδή της ελληνικής.



Η επιτροπή των Global Fine Arts Awards επέλεξε έναν νικητή για τις 13 κατηγορίες βραβείων: Σύγχρονος μεταπολεμικός καλλιτέχνης, Σύγχρονη μεταπολεμική ομάδα ή θέμα, Ιμπρεσιονιστής και μοντέρνος καλλιτέχνης, Ιμπρεσιονισμός και Μοντερνισμός - ομάδα ή θέμα, Αναγεννησιακός, Μπαρόκ, Old Masters και Dynasties καλλιτέχνης, Αναγέννηση, μπαρόκ, παλιοί δάσκαλοι και δυναστείες, ομάδα ή θέμα, Αρχαία Τέχνη, Φωτογραφία, Σχέδιο, Χειροτεχνία, Δημόσια Τέχνη, καθώς και τα νέα βραβεία Global Planet and Global Humanity.   Τα δύο τελικά βραβεία, Youniversal και YOU-2, επιλέγονται με δημόσια ψηφοφορία στον ιστότοπο του GFAA και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των υποψηφίων, το 23% είναι ομάδες και καλλιτέχνες από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το 13% προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, ενώ το 33% των υποψηφίων είναι γυναίκες.

«Το βραβείο δείχνει η έκθεση τη ροπή που έχει το κοινού σε εκθέσεις όπου η αρχαιότητα συνομιλεί με την σύγχρονη τέχνη», λέει ο κ. Σταμπολίδης. «Γιατί η τέχνη είναι μία. Έχει διάρκεια και συνέχεια. Είναι σαν την γλώσσα, που στην πραγματικότητα δεν χωρίζεται σε αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη. Είναι η ίδια γλώσσα, η ίδια τέχνη εν προκειμένω, με την εξέλιξή της μέσα στο χρόνο, παράλληλα με την ανθρώπινη συνέχεια και εξέλιξη».

Άποψη της έκθεσης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός»
στο 
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Στην έκθεση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα του μουσείου «Θεϊκοί Διάλογοι» εκτέθηκαν για πρώτη φορά μαζί 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο σε ανοιχτό διάλογοι με 67 αρχαία έργα.

Η επιλογή τους μάλιστα, σε συνεργασία με τον ιστορικό της τέχνης Ολιβιέ Μπεργκρούεν έγινε με βάση την έμπνευση που είχαν δώσει στον μεγάλο ζωγράφο τα έργα των ανώνυμων αρχαίων δημιουργών, αποδεικνύοντας μεταξύ άλλων την διαχρονικότητα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Ζώα, πτηνά, θαλάσσια πλάσματα, άνθρωποι και μυθολογικά πλάσματα, όπως ο Κένταυρος και ο Μινώταυρος ενέπνευσαν το ίδιο τόσο τους αρχαίους όσο και τους σύγχρονους καλλιτέχνες.

Τo πρόγραμμα GFAA Global Fine Art Awards (GFAA) που πραγματοποιείται φέτος για 6η χρονιά διεξάγει έρευνα όλο το χρόνο και μόλις για πρώτη φορά φέτος επέλεξε έκθεση ελληνικού μουσείου. Συνολικά η GFAA κατέληξε σε 13 βραβεία για ισάριθμες κατηγορίες εκθέσεων ή καλλιτεχνών, με το «Youniversal» και το «YOU-2», που είναι τα δύο τελικά, να απονέμονται στους πιο δημοφιλείς υποψηφίους, ύστερα από δημόσια ψηφοφορία στον ιστότοπο του GFAA και στα κοινωνικά μέσα.

Άποψη της έκθεσης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός»
στο 
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
«Να προσθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους, όσοι αγάπησαν την έκθεσή μας και την υποστήριξαν με πάθος από όλα τα μέρη του κόσμου και ειδικά από την Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Σταμπολίδης αναμένοντας εκτός από το βραβείο και την επανεκκίνηση της λειτουργίας του μουσείου, προετοιμάζοντας νέα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα.

Τον καθηγητή κ. Νίκο Σταμπολίδη και τους συνεργάτες του συγχαίρει με δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη για την απονομή του βραβείου Youniversal του προγράμματος Global Fine Arts Awards με το οποίο τιμήθηκε η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός».

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού «Η απονομή του βραβείου Youniversal στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στον διευθυντή του κ. Νίκο Σταμπολίδη είναι η επιβράβευση της συστηματικής, πολύχρονης εργασίας που γίνεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δημιουργώντας εμπνευσμένες, ευρηματικές εκθέσεις-γεγονότα που ανανεώνουν το κοινό των μουσείων. Συγχαίρω τον καθηγητή  Νίκο Σταμπολίδη και τους συνεργάτες του. Η βράβευσή του τιμά το έργο του. Κάθε διεθνής βράβευση ελληνικού φορέα αποτελεί τιμή την Ελλάδα».




Από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εξάλλου η πρόεδρός του κυρία Σάντρα Μαρινοπούλου, με ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι οι άνθρωποί του: όχι μόνο όσοι εργαζόμαστε σε αυτό, αλλά κυρίως όλοι όσοι ανταποκρίνονται σε κάθε μας πρόσκληση. Γιατί κάθε δημιουργική προσπάθεια αποκτά σημασία και λόγο ύπαρξης μόνο με την αποδοχή του κοινού. Στις πρωτοφανείς συνθήκες που ζούμε τους τελευταίους μήνες, όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στο Μουσείο έχουν αγκαλιάσει κάθε νέα μας πρόταση. Ακόμα και αν η επικοινωνία μας αυτή την περίοδο περιορίζεται στον ψηφιακό κόσμο, η ανταπόκριση είναι πάντα συγκινητική και πολύ ενθαρρυντική».


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews 1, MonoNews 2, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια