Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσεία της Λέσβου την εποχή του κορονοϊού

Προσβάσιμα είναι πλέον τα Μουσεία της Ελλάδας που λόγω κορονοϊού είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ωστόσο -εξαιτίας της πανδημίας- ...


Προσβάσιμα είναι πλέον τα Μουσεία της Ελλάδας που λόγω κορονοϊού είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ωστόσο -εξαιτίας της πανδημίας- η πιστή τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών, καθορίζει εν πολλοίς το νέο τρόπο λειτουργίας τους.

Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να θαυμάσουν μοναδικά στον κόσμο εκθέματα επιλέγοντας να βρεθούν στα αρχαιολογικά μουσεία και τις συλλογές της Λέσβου και της Λήμνου αλλά και στους χώρους του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου.



Μιλήσαμε με τον Παύλο Τριανταφυλλίδη και το Νίκο Ζούρο υπεύθυνους ο πρώτος για τα αρχαιολογικά μουσεία και ο δεύτερος για το μουσείο απολιθωμένου δάσους.

Για τη νέα εποχή των μουσείων στην περιοχή μετά τον κορονοϊό.

«Με ευλάβεια τα πρωτόκολλα»

«Από 15 Ιουνίου τα μουσεία και συλλογές αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ανοίγουν και πάλι, τηρώντας με αυστηρή ευλάβεια τα σχετικά πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί από τις κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να είναι εφικτή η ροή των επισκεπτών, προσφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας.

Ειδικές σημάνσεις τόσο σε συγκεκριμένες στάσεις αναμονής των επισκεπτών, κατά την είσοδό τους στα Μουσεία, όσο και για την πορεία που θα ακολουθήσει κανείς κατά την είσοδο και έξοδο, εφαρμόζονται στο Νέο Κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου. Πλήρως ενημερωμένοι και οι φύλακες αρχαιοτήτων των εν λόγω Μουσείων θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν δοθεί, διανέμοντας μάλιστα εφόσον το επιθυμούν οι επισκέπτες, ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια για την Covid 19. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης επιθυμεί να προστατευθεί με ατομικά μέσα προστασίας, αυτά είναι διαθέσιμα για το κοινό μας, καθώς τα Μουσεία μας είναι πλήρως εφοδιασμένα με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας στο εκδοτήριο εισιτηρίων, καθώς και στους χώρους υγιεινής, κρατώντας βέβαια ο κάθε επισκέπτης τις απαραίτητες αποστάσεις» σημειώνει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Και μια νέα έκθεση

Και καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίφης: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου διοργανώνει και εγκαινιάζει στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους τη νέα της περιοδική έκθεση «Λατρείες Θεών στη Λέσβο», εξετάζοντας διαχρονικά τις δοξασίες και την πίστη των ανθρώπων απέναντι στο μεγαλοπρεπές θείο, από την επκράτηση του ελληνικού πανθέου μέχρι και τις αρχές του χριστιανισμού στη νήσο Λέσβο».



Στο Σίγρι και όχι μόνο

«Τους τρείς μήνες που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρέμενε κλειστό για το κοινό, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την επαφή με τους επισκέπτες και τους φίλους αξιοποιώντας το διαδίκτυο. 37.000 μοναδικοί ψηφιακοί επισκέπτες επισκέφτηκαν την ψηφιακή έκθεση “Αθέατα Τεκμήρια”, ενώ εκατοντάδες παιδιά συμμετείχαν στα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα, στέλνοντας στο Μουσείο τις δημιουργίες τους.

Ταυτόχρονα αξιοποιήσαμε το διάστημα αυτό για να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων, όπως αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης που καθιστά το Μουσείο ένα κτήριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ αναπλάθουμε τους εκθεσιακούς χώρους ώστε να παρουσιάσουμε νέα ανασκαφικά ευρήματα και αναβαθμίζουμε το φωτισμό προσφέροντας μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία στον επισκέπτη.

Η αποστολή μας να καταστήσουμε την φυσική κληρονομιά της Λέσβου προσβάσιμη από όλους συνεχίζεται πλέον με την υποδοχή και την ενημέρωση μεμονωμένων και οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στο Μουσείο και τα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.

Το Μουσείο ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και αποτελεί κύρια προτεραιότητα η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για τους επισκέπτες και για τους εργαζομένους σε όλους τους χώρους. Σας περιμένουμε» αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου.


Πηγή: Στο Νησί, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια