Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γαλλία: Σύλληψη πέντε εμπόρων τέχνης για αρχαιοκαπηλία

Τα αντικείμενα που πουλούσαν ακόμη και σε επιφανή μουσεία θεωρείται ότι προέρχονται από λεηλασίες στη Μέση Ανατολή, φαινόμενο που συνε...

Γαλλία: Σύλληψη πέντε εμπόρων τέχνης για αρχαιοκαπηλία

Τα αντικείμενα που πουλούσαν ακόμη και σε επιφανή μουσεία θεωρείται ότι προέρχονται από λεηλασίες στη Μέση Ανατολή, φαινόμενο που συνεχίζεται για σχεδόν μια δεκαετία.

Στα χέρια των γαλλικών Αρχών βρίσκονται πέντε άνθρωποι από τον χώρο της εμπορίας έργων τέχνης, με την υποψία ότι ενέχονται σε εμπόριο αντικειμένων που αποτελούν προϊόν λεηλασίας από τη Μέση Ανατολή, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Οι συλληφθέντες θεωρείται ότι απέκρυψαν την προέλευση των αντικειμένων πριν τα πουλήσουν στους πελάτες τους, μεταξύ των οποίων σε μεγάλα μουσεία, όπως το παράρτημα του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι ή το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. 



Συνελήφθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη και ανακρίνονται από αξιωματικούς τμήματος για την αρχαιοκαπηλία και τμήματος για την οικονομική απάτη. 

Αν και ονόματά τους δεν έγιναν γνωστά από την αστυνομία, γαλλικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι μεταξύ τους είναι ο πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Pierre Bergé & Associés, το οποίο ίδρυσε ο Πιερ Μπερζέ. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ένας πρώην επιμελητής στο Λούβρο, ένας έμπορος έργων τέχνης, ένας ειδικός στην αρχαιολογία των μεσογειακών χωρών και ο ιδιοκτήτης μιας γκαλερί.

Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι τα αντικείμενα είναι από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Οι συλληφθέντες φέρεται να είχαν αλλοιώσει έγγραφα για να δείξουν ότι τα αντικείμενα αποκτήθηκαν νόμιμα. 

Είναι άλλο ένα δείγμα των εκτεταμένων κλοπών και λεηλασιών που έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία, από την Αραβική Ανοιξη του 2011, γράφουν οι Times. Το Παρίσι, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι ένα από τα βασικά κέντρα εμπορίου παράνομα αποκτηθέντων αντικειμένων. 

Ήδη από το 2015 ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι η κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών από το Ιράκ και τη Συρία γίνεται «σε βιομηχανική κλίμακα» από ανθρώπους του Ισλαμικού Κράτους. 

Πηγή: Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια