Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ολόγραμμα του κυπέλλου Bréal του Σπύρου Λούη στην Ολυμπία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα στην Ολυμπία Ολόγραμμα του κυπέλλου με το οποίο είχε τιμηθεί ο Σπύρος Λο...

Ολόγραμμα του κυπέλλου Bréal του Σπύρου Λούη στην Ολυμπία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα στην Ολυμπία
Ολόγραμμα του κυπέλλου με το οποίο είχε τιμηθεί ο Σπύρος Λούης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεώτερης εποχής αποκτά το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα στην Ολυμπία.

Πρόκειται για το αργυρό κύπελλο Bréal που ανήκει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του οποίου το ολόγραμμα απεικόνισής του παραχωρεί στο Μουσείο.  Το ολόγραμμα του κυπέλλου θα παραδοθεί στις 25 Ιουνίου και θα εκτεθεί μαζί με τον μελανόμορφο σκύφο, που επιστράφηκε πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster, της Γερμανίας, ένα ακόμη έπαθλο που είχε δοθεί στον πρώτο Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου δρόμου, τον Σπύρο Λούη.

Το αργυρό κύπελλο αθλοθετήθηκε ειδικά για τον νικητή του Μαραθωνίου από τον εμπνευστή του αγωνίσματος, Michel Bréal, αλλά, για πολλά χρόνια, το έπαθλο είχε χαθεί. Το 2012, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απόκτησε το κύπελλο, με σκοπό να το καταστήσει ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και σήμερα εκτίθεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ολόγραμμα του κυπέλλου Bréal του Σπύρου Λούη στην Ολυμπία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το κύπελλο Bréal που είχε απονεμηθεί στον Σπύρο Λούη
Όσον αφορά στον μελανόμορφο σκύφο, είχε δωριστεί στον Λούη από τον Ιωάννη Λάμπρο, νομισματολόγο και αρχαιοπώλη, αφού είχε ζητήσει την άδεια από τον Γεώργιο Α΄. Το αγγείο, που επεστράφη πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster, της Γερμανίας, εκτίθεται πλέον στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα, στην Ολυμπία ως μόνιμο έκθεμα της συλλογής του.

Ολόγραμμα του κυπέλλου Bréal του Σπύρου Λούη στην Ολυμπία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μελανόμορφος σκύφος, έπαθλο που είχε απονεμηθεί στον Σπύρο Λούη
Το αγώνισμα του Μαραθωνίου -οι αθλητές διανύουν 42.195μ.- είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων του 1896, μετά από πρόταση του Γάλλου ελληνιστή Michel Bréal. Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, εμπνευστής των Ολυμπιακών Αγώνων και ο Δημήτριος Βικέλας, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αποδέχτηκαν την πρόταση. Την υποστήριξαν θερμά, παρόλο που η εκτέλεσή της παρουσίασε τεχνικές και άλλες δυσκολίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαραθώνιος δεν υπήρχε στους αρχαίους Αγώνες. Σήμερα, ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές αγώνισμα σε όλο τον κόσμο.

Ολόγραμμα του κυπέλλου Bréal του Σπύρου Λούη στην Ολυμπία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Σκηνή της απονομής των επάθλων στον νικητή του Μαραθωνίου δρόμου Σπύρο Λούη στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες
H νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο δρόμο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από τα πολεμικά κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων εναντίον των Περσών, τον ανέδειξε σε λαϊκό ήρωα. Η ευγνωμοσύνη των Ελλήνων αποτυπώθηκε όχι μόνο στα επίσημα βραβεία που του απονεμήθηκαν, αλλά και στις δεκάδες δώρα που του προσφέρθηκαν, είτε υλικά, είτε ποιήματα, είτε χορηγίες.



Η απονομή των βαρύτιμων μεταλλίων και επάθλων στους νικητές έγινε στις 3 Απριλίου 1896, τελευταία ημέρα των Αγώνων, από τον βασιλέα Γεώργιο Α΄, στο ασφυκτικά γεμάτο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στον Λούη, εκτός από το μετάλλιο της πρώτης ολυμπιακής νίκης, το τιμητικό δίπλωμα, τα κλαδιά ελιάς από την Ιερά Άλτι της Ολυμπίας και την ελιά του «Πεισιστράτου» στην Αθήνα, απονεμήθηκαν ως έπαθλα τα δύο κύπελλα, ο μελανόμορφος σκύφος και το κύπελλο Bréal.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια