Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμάσειας

Τον Ιούλιο του 2013 οι τοπικές Αρχές του χωριού Γιαβρού, στην επαρχία Αμάσειας του Πόντου, ανέλαβαν να διασώσουν τα ευρήματα παράνομων...

Ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμάσειας

Τον Ιούλιο του 2013 οι τοπικές Αρχές του χωριού Γιαβρού, στην επαρχία Αμάσειας του Πόντου, ανέλαβαν να διασώσουν τα ευρήματα παράνομων ανασκαφών, μεταξύ των οποίων ένα ψηφιδωτό 24 τ.μ. το οποίο εικάζεται ότι κοσμούσε το δάπεδο λατρευτικού χώρου.



Το 1.800 ετών ψηφιδωτό που απεικονίζει μια μηλιά, μήλα, πέρδικες και γεωμετρικά σχήματα, βρίσκεται έκτοτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμάσειας.

Το σπουδαίας ιστορικής σημασίας τεχνούργημα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών στην περιοχή, η οποία φημίζεται για τα μήλα της.

Ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμάσειας

Στην Τουρκία έχουν κατά καιρούς ανασκαφεί πολλά σπουδαία μωσαϊκά που ανήκαν σε ανάκτορα, σπίτια ευγενών και ναούς αρχαίων πολιτισμών, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές επαρχίες Γκαζιάντεπ και Χατάι.



Στο Γκαζιάντεπ, άλλωστε, βρίσκεται το Μουσείο Ψηφιδωτών του Ζεύγματος, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στο είδος του (έκταση 30 στρεμμάτων), όπου εκτίθενται μεταξύ άλλων και τα διάσημα ψηφιδωτά που επαναπατρίστηκαν από τις ΗΠΑ το 2018.


Πηγή: Pontos News

Δεν υπάρχουν σχόλια