Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία ελληνικά έργα τέχνης σε δημοπρασία

Χάλκινο άλογο του 8ου π.Χ. αιώνα Από την Πρωτοκυκλαδική εποχή, δηλαδή από το 3.200 π.Χ., ως τον 2 ο π.Χ. αιώνα. Ειδώλια, κράνη, μικρά ...

Αρχαία ελληνικά έργα τέχνης σε δημοπρασία
Χάλκινο άλογο του 8ου π.Χ. αιώνα
Από την Πρωτοκυκλαδική εποχή, δηλαδή από το 3.200 π.Χ., ως τον 2 ο π.Χ. αιώνα. Ειδώλια, κράνη, μικρά γλυπτά, εννέα στο σύνολο, που δημοπρατούνται από τον οίκο Christie’s, σε μια δημοπρασία που διεξάγεται ήδη διαδικτυακά και ολοκληρώνεται στις 26 Ιουλίου.

Μια συνηθισμένη διαδικασία για τους διεθνείς οίκους δημοπρασιών, που φέρνει όμως πάντα στο προσκήνιο την καταλήστευση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας εδώ και μερικούς αιώνες.

Αρχαία ελληνικά έργα τέχνης σε δημοπρασία
Μαρμάρινο ειδώλιο (3.200 – 2.700 π.Χ.)
Φυσικά πολύ λίγα από αυτά που δημοπρατούνται μπορούν να διεκδικηθούν, παρ΄ ότι ελληνικά και όχι μόνον βέβαια αναφορικά με τη συγκεκριμένη δημοπρασία, αλλά για όλες όσες γίνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κι αυτό γιατί δύσκολα μπορεί να γίνει προσπέλαση των διεθνών νόμων, εκτός κι αν αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας των τελευταίων πενήντα ετών.




Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για δύο μαρμάρινα ειδώλια από την περιοχή Γρότα της Νάξου, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού, το ένα μάλιστα από τα δύο είναι σε τέλειο σχήμα βιολιού (βιολόσχημο), καθώς ένα μαρμάρινο επίσης, αγγείο, «καντήλα», όπως λέγεται (και τα τρία χρονολογούνται μεταξύ του 3.200 και 2.700 π.Χ).

Αρχαία ελληνικά έργα τέχνης σε δημοπρασία
Καθιστή θεά από τερακότα (550 π.Χ.)
Επίσης, δύο υπέροχες, καθισμένες γυναικείες μορφές (θεές) του 6ου π.Χ. αιώνα από τερακότα με προέλευση την Βοιωτία. Δύο χάλκινα κράνη, από τα οποία το ένα κορινθιακό, του 6 ου π.Χ. αιώνα και το άλλο χαλκιδικό (5 ος π.Χ. αιώνας). Ακόμη, ένα χάλκινο αλογάκι της Γεωμετρικής εποχής (8 ος π.Χ. αιώνας) και τέλος ένα χάλκινο επίσης αγαλματάκι, που απεικονίζει τον Διόσκουρο (2 ος π.Χ. αιώνας).

Όλα αυτά τα αρχαία προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, όπως αναφέρεται από τον οίκο δημοπρασιών, τονίζεται μάλιστα η εξαιρετική τους ποιότητα, η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και η καλλιτεχνική τους αξία. «Κάθε ένα από τα αντικείμενα αυτά είχε γοητεύσει τον συλλέκτη, χάρη στα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά του, αντιπροσωπεύοντας ταυτόχρονα την προσωπική του για το αρχαίο κάλλος και την αισθητική», όπως σημειώνεται.

Αρχαία ελληνικά έργα τέχνης σε δημοπρασία
Κορινθιακό κράνος του 6ου π.Χ. αιώνα
Αρχαία ελληνικά έργα τέχνης σε δημοπρασία
Μαρμάρινο αγγείο (καντήλα), του 3.200 – 2.700 π.Χ.

Όσον αφορά στην προέλευσή τους, που είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται, σε κάποια από αυτά εμφανίζεται το όνομα ενός συλλέκτη, σε κάποια άλλα η «διαδρομή» τους από δημοπρασία σε δημοπρασία, ενώ σε μία περίπτωση εμφανίζεται ένα γνωστό για τους Έλληνες όνομα αυτό του συλλέκτη Erlenmeyer, ο οποίος είχε στην κατοχή του τον περίφημο «Θησαυρό της Κέρου», τα κυκλαδικά ειδώλια δηλαδή, που είχαν κλαπεί από αρχαιοκάπηλους από το νησάκι Κέρος των Κυκλάδων.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια