Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αναγέννηση ενός νεοκλασικού κτιρίου στη Λαμία

Στο κέντρο της Λαμίας, στην πλατεία Πάρκου, που αναμορφώνεται, το βλέμμα τραβάει η νέα πρόσοψη. Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο, όπου στεγάστηκ...

Η αναγέννηση ενός νεοκλασικού κτιρίου στη Λαμία

Στο κέντρο της Λαμίας, στην πλατεία Πάρκου, που αναμορφώνεται, το βλέμμα τραβάει η νέα πρόσοψη. Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο, όπου στεγάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα το Hotel La Grèce, ξεχωρίζει με νέα αγάλματα στη στέψη, υπόμνηση ότι αυτή η πόλη υπήρξε μια από τις νεοκλασικές πόλεις της παλιάς Ελλάδας. Το κτίριο, με νέα ιδιοκτησία, επέλεξε την οδό της πλήρους αποκατάστασης, με την υπογραφή των VTria Architects, της οικογένειας Τριανταφύλλου, που συνεχίζει με τη νεότερη γενιά και με έδρα πάντα τη Λαμία να παράγει ποιοτικό έργο. «Η όλη διαδικασία διήρκεσε περίπου τρία χρόνια και ήταν σε γενικές γραμμές μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική περιπέτεια», λέει ο αρχιτέκτων Δημήτρης Τριανταφύλλου. «Το πιο ευχάριστο από όλα ήταν η αποδοχή και ο ενθουσιασμός του κοινού που έβλεπε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο και για χρόνια ερείπιο, σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης, να αποκαθίσταται και να ξαναζωντανεύει».

Η αποκατάσταση αυτού του κτιρίου αποκτά ένα συμβολισμό καθώς η Λαμία διαθέτει σημαντικό απόθεμα σημαντικών κτιρίων σε όλες τις πλατείες της και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους. «Η αλήθεια είναι ότι το κοινό γενικά απολαμβάνει και εκτιμά αυτού του είδους την αρχιτεκτονική παρέμβαση, γιατί το αποτέλεσμα είναι ευανάγνωστο, του ξυπνάει μνήμες και η διακοσμητική επεξεργασία της όψης τού είναι οικεία και αναγνωρίσιμη. Αντίθετα, η κατασκευή ενός νέου κτιρίου είτε το αφήνει αδιάφορο όταν αισθάνεται ότι επαναλαμβάνεται το γνωστό οικιστικό περιβάλλον είτε του είναι δυσνόητο όταν πρέπει να ερμηνεύσει τους κώδικες της σύγχρονης και καινοτόμου αρχιτεκτονικής», λέει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου. Στόχος ήταν η ανάκτηση της αρχικής μορφής. 

Η αναγέννηση ενός νεοκλασικού κτιρίου στη Λαμία

Σε φωτογραφία του 1910 είχε εντοπιστεί η όψη του κτιρίου με τέσσερα αγάλματα στο ύψος της στέγης. «Για άγνωστους λόγους», εξηγεί ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, «αυτά αφαιρέθηκαν πολύ καιρό πριν και στη συνείδηση των πολιτών είχε επικρατήσει η εικόνα του χωρίς αυτά. Ηταν επόμενο λοιπόν να σχολιασθεί, έως και αρνητικά μερικές φορές, ως αυθαιρεσία και υπερβολή η κίνησή μας να επανατοποθετηθούν. Ήταν όμως μια συνειδητή επιλογή, από τη στιγμή που θέλαμε να επαναφέρουμε το κτίριο στην πρωταρχική του κατάσταση. Η επιλογή των αγαλμάτων έγινε με βάση τα υπάρχοντα διαθέσιμα αγάλματα στην αγορά με ανάλογη αισθητική και μέγεθος, δεδομένου ότι την ακριβή μορφή των παλαιών είναι αδύνατον να τη διακρίνουμε από τη φωτογραφία».

Το κτίριο θα έχει εμπορική χρήση. Στο παρελθόν είχε μαγαζιά στο ισόγειο, ξενοδοχείο στον όροφο και αποθήκες στο υπόγειο. «Ο χώρος είναι πια ενιαίος και συνεχής και αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο και όροφος με εσωτερικό εξώστη (πατάρι). Εχει ήδη ενοικιασθεί και λειτουργεί από αλυσίδα λιανικού εμπορίου αθλητικών ειδών. Ευτυχή συγκυρία αποτελούν και τα έργα που γίνονται για την ανάπλαση της πλατείας Πάρκου. Με βάση τον νέο σχεδιασμό προβλέπεται διαπλάτυνση του πεζοδρομίου μπροστά από το ανακαινισθέν διατηρητέο κτίριο και ως εκ τούτου επιπλέον ανάδειξή του».


Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια