Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας διοργανώνουν φέτος εθελοντές φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημί...

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας διοργανώνουν φέτος εθελοντές φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου 2020.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι: «Το άυλο μέσα από το υλικό: θρησκεία, μαγεία, ιδεολογία, πρακτικές». Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «πρόκειται για ένα θέμα ευρύ, που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους φοιτητές να μιλήσουν και να εμβαθύνουν σε πτυχές της ανθρώπινης σκέψης και πίστης. Παρόλο που ο Νίτσε μίλησε για τον θάνατο του θεού, η πίστη σε ένα ή περισσότερα υπερβατικά στοιχεία ήταν και –ίσως ακόμα- είναι σημαντικό στοιχείο της εκάστοτε κοινωνίας. Από τις αρχές της έλλογης αντίληψης του κόσμου, ο άνθρωπος ένιωσε την ανάγκη να συμβουλευτεί, να τιμήσει, να μιμηθεί και γενικά να επικοινωνήσει με θεία όντα, είτε άμεσα μαζί του, είτε έμμεσα, μέσω θνητών, επιφορτισμένων με την ιδιότητα του μεσολαβητή μεταξύ του υλικού και άυλου κόσμου.

»Με τη συναινετική ή και την επιβεβλημένη βοήθεια υπερφυσικών όντων, ο άνθρωπος επίσης θέλησε να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ο ίδιος πίστευε –και ακόμη πιστεύει- πως δεν μπορεί να διαχειριστεί μονάχος. Μέσω «μαγικών» πρακτικών καταφέρνει (ή πιστεύει πως καταφέρνει) να πετύχει  το καλό ή το κακό κάποιου ανταγωνιστή, ερωτικού συντρόφου, ομάδας ατόμων, ενώ η κατάθεση και η προσπάθεια ερμηνείας των ιδεών που κρύβονται πίσω από τέτοιες πρακτικές είναι ίσως η ουσία του συνεδρίου. Ακόμη και η ίδια η αρχαιολογία εξάλλου προσπαθεί να δώσει μια εικόνα δίχως ύλη, μέσα από τα υλικά κατάλοιπα των πολιτισμών» καταλήγουν οι διοργανωτές.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του συνεδρίου (πατήστε εδώ).


Πηγή: Αρχαιολογία και Τέχνες



Δεν υπάρχουν σχόλια