Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκός σφραγιδόλιθος με παράσταση Σφίγγας βρέθηκε στο Pattanam της Ινδίας

Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Pattanam κοντά στο βόρειο Paravur στο Ernakulam - όπως  σφραγιδόλιθο ς με την εικόνα  σφίγγας και ελληνορ...

Ρωμαϊκός σφραγιδόλιθος με παράσταση Σφίγγας βρέθηκε στο Pattanam της Ινδίας

Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Pattanam κοντά στο βόρειο Paravur στο Ernakulam - όπως σφραγιδόλιθος με την εικόνα  σφίγγας και ελληνορωμαϊκή κεφαλή μικροσκοπικού αγαλματιδίου - ενίσχυσαν την υπόθεση ότι η τοποθεσία ταυτίζεται με το αρχαίο λιμάνι του Μουζίρη.

Το Ινστιτούτο PAMA για την προώθηση της Διεπιστημονικής Αρχαιολογίας, μια ιδιωτική πρωτοβουλία με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό περιβαλλοντολόγο R.V. G. Menon, είχε πραγματοποιήσει ανασκαφές τέσσερα ιδιωτικά οικόπεδα στο Pattanam τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 με άδεια από τις αρμόδιες αρχές της Ινδίας. 

Ο P. J. Cherian, διευθυντής της PAMA, δήλωσε ότι τα ευρήματα  των ανασκαφών αποτελούνταν κυρίως από όστρακα κεραμικής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, εκτός από σημαντικές ποσότητες κεραμικής της Ινδίας, η ανασκαφή απέδωσε ένα εντυπωσιακό πλήθος δειγμάτων κεραμικής από τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο της Βεγγάλης και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ενισχύοντας την υπόθεση ότι το Pattanam θα μπορούσε να είναι αναπόσπαστο μέρος του θρυλικού αρχαίου λιμανιού του Μουζίρη. 

Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα της φετινής ανασκαφής ήταν ένας σφραγιδόλιθος κατασκευασμένος από αχάτη, διακοσμημένος με σφίγγα.

Σύμφωνα με τον Cherian, ο σφραγιδόλιθος εξετάστηκε από την Δρ. Giulia Rocco, διευθύντρια ανασκαφών στη Ρώμη και ειδική στην αρχαία ρωμαϊκή τέχνη, που επιβεβαίωσε ότι η σφίγγα του Pattanam είναι παρόμοια με εκείνη που φορούσε ο Οκταβιανός πριν γίνει Καίσαρας. Σύμφωνα με την Rocco, η ακρίβεια στο ύφος των πολύτιμων λίθων και στη τεχνική υποδηλώνει μια χρονολογία μεταξύ του 1ου και του 2ου αι μ.Χ.. Τα πρόσφατα ευρήματα δεν έχουν χρονολογηθεί με την μέθοδο ραδιοχρονολόγησης του άνθρακα, αλλά προέρχονται από στρώματα που έχουν αναλυθεί επιστημονικά στις προηγούμενες εννέα ανασκαφικές περιόδους.



Ρωμαϊκός σφραγιδόλιθος με παράσταση Σφίγγας βρέθηκε στο Pattanam της Ινδίας


Ένα άλλο σπάνιο εύρημα - μια ελληνορωμαϊκή κεφαλή αγαλματιδίου - προήλθε επίσης από το σκάμμα όπου βρέθηκε η σφίγγα. Σύμφωνα με τους ερευνητές της PAMA, πρόκειται για την πρώτη συστηματική ερευνητική προσπάθεια με 66 σκάμματα που έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα στην περιοχή του Pattanam. Ωστόσο, τα σκάμματα αυτά δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1% των 111 στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής.

«Σε αντίθεση με άλλες ανασκαφές, η διαφορά μας είναι η προσέγγιση της τοπικής κοινότητας. Έχουμε συνηθίσει να έρχονται άνθρωποι από τη γειτονιά στην ανασκαφή. Όταν βρίσκουμε κάτι, θα το δείξουμε, θα εξηγήσουμε τι είναι και τι σημαίνει ενώ εκείνοι μοιράζονται μαζί μας λαογραφικές ιστορίες της περιοχής», λέει ο Vijay Govind, ερευνητικός συνεργάτης του PAMA.

Ο Cherian δήλωσε ότι το έργο του PAMA είχε ως στόχο την κατανόηση της πρώιμης ναυτικής ιστορίας και του υλικού πολιτισμού ως μια διεπαφή μεταξύ ανθρώπου-φύσης. Στην πρώτη φάση, το έργο θέλει να επεκτείνει και να συγκρίνει τα ευρήματα της περιοχής του Pattanam με εξερευνήσεις και ανασκαφές στην περιοχή του δέλτα των ποταμών Periyar και Chalakkudi. «Είναι ένας σημαντικός χώρος που έχει αναδείξει πολλά σημαντικά στοιχεία στο παρελθόν. Μερικοί άνθρωποι είχαν αμφιβολίες σχετικά με την ταυτοποίηση του χώρου με τον αρχαίο Μουζίρη», σημείωσε ο K. Paddayya, αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Deccan College του Pune, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να σχολιάσει τις πρόσφατες ανασκαφές μόνο αφού τις μελετήσει. 

«Πιστεύω ότι πολλές εξερευνήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή παρείχαν άφθονα ουσιαστικά στοιχεία και είναι πλέον καιρός να δημιουργήσουμε μια ιστορική αφήγηση με βάση τα ευρήματα», δήλωσε ο ακαδημαϊκός Sunil P. Ilayidam.

Στη 2η φάση, το PAMA θα αναλάβει την εξερεύνηση και τη δημιουργία βάσης δεδομένων των πρώτων ιστορικών λιμανιών της Ινδικής υποηπείρου από το Γκουτζαράτ μέχρι τη Βεγγάλη.


Πηγή: The Archaeology News Network





Δεν υπάρχουν σχόλια