Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η πατατοκέφαλη της Παλένθια: Παραμορφωμένο ισπανικό άγαλμα έπεσε θύμα ερασιτεχνικής αποκατάστασης

Συντηρητές έργων τέχνης στην Ισπανία απευθύνουν νέο κάλεσμα για αυστηρότερους κανονισμούς στον κλάδο καθώς μία ακόμα περίπτωση αποκατάστασης...

Η πατατοκέφαλη της Παλένθια: Παραμορφωμένο ισπανικό άγαλμα έπεσε θύμα ερασιτεχνικής αποκατάστασης


Συντηρητές έργων τέχνης στην Ισπανία απευθύνουν νέο κάλεσμα για αυστηρότερους κανονισμούς στον κλάδο καθώς μία ακόμα περίπτωση αποκατάστασης από ερασιτέχνη που προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά είδε το φως της δημοσιότητας.  

Το παραμορφωμένο πλέον άγαλμα βρίσκεται σε κτίριο της πόλης Παλένθια, στη βορειοδυτική Ισπανία. Το άγαλμα είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1923 και μέχρι πρόσφατα διέκρινε κανείς μία χαμογελαστή γυναίκα. Ωστόσο, μετά από μία καταστροφική απόπειρα αποκατάστασης, το πρόσωπό της αλλοιώθηκε πλήρως και πλέον, σύμφωνα με τον ζωγράφο Antonio Guzmán Capel, που ζει στην περιοχή και ανέδειξε την υπόθεση με ανάρτησή του στο Facebook, θυμίζει «κεφάλι καρτούν».



Το άγαλμα περιγράφεται πλέον ως «πατάτα» και συγκρίνεται με το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ. «Μετακόμισε εδώ (σ.σ. ο Ντόναλντ Τραμπ)» ανέφερε ο Ισπανός γλύπτης Victorio Macho Rogado σχολιάζοντας την ανάρτηση του Capel. O «πατατοκέφαλη της Παλένθια» συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα έργα τέχνης που καταστράφηκαν στην Ισπανία από αποτυχημένες απόπειρες συντήρησης. Το πιο διάσημο από αυτά παραμένει το «Monkey Christ», όταν, το 2012, μια ενορίτισσα κατέστρεψε μία τοιχογραφία του Elías García Martínez προσπαθώντας να την αποκαταστήσει.   

Νωρίτερα εφέτος ένα έργο του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο αλλοιώθηκε καθώς εικάζεται πως δόθηκε για καθαρισμό σε συντηρητή επίπλων.    

Το πιο πρόσφατο συμβάν προκάλεσε εκ νέου τις αντιδράσεις της επαγγελματικής ένωσης Ισπανών συντηρητών έργων τέχνης. Με ανάρτηση στο Twitter, η ARCE ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για επαγγελματική αποκατάσταση». Πολλοί επαγγελματίες τοποθετήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνοντας ότι τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένους όρους που έχουν εγκριθεί από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς.     

Η αντιπρόεδρος της ARCE, Maria Borjas, σε δηλώσεις των περασμένο Ιούλιο είχε αναφέρει πως τέτοια περιστατικά είναι συχνότερα από όσο νομίζουμε και μόλις ένα μέρος τους έρχεται στο φως μέσα από τα social media. Η ταυτότητα του συντηρητή του αγάλματος της Παλένθια δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.  



Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια