Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια ανασκαφή φωτίζει τη γοητευτική ιστορία του Αμόριου της Μικρασίας

Μικρογραφία βυζαντινού χειρογράφου του 13ου αι. από το Αμόριο. Πώς έμοιαζε άραγε η δεύτερη σημαντικότερη πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη κατά...

Μια ανασκαφή φωτίζει τη γοητευτική ιστορία του Αμόριου της Μικρασίας
Μικρογραφία βυζαντινού χειρογράφου του 13ου αι. από το Αμόριο.

Πώς έμοιαζε άραγε η δεύτερη σημαντικότερη πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη κατά τον 8ο και τον 9ο αιώνα, τους λεγόμενους «σκοτεινούς αιώνες» του Βυζαντίου; Πώς ήταν η καθημερινή ζωή και τα μνημεία σε αυτόν τον τόπο με την άγνωστη αλλά τόσο γοητευτική ιστορία;

Ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα το Αμόριο, το τωρινό Χισάρκιοϊ, 168 χλμ. νοτιοδυτικά της Αγκυρας, όμως πριν από περίπου 1.200 χρόνια ήταν τόσο σημαντικό ώστε ο χαλίφης των Αββασιδών, Αλ-Μουτασίμ, το πολιόρκησε και το άλωσε τον Αύγουστο του 838. Το Αμόριο ήταν σπουδαία επαρχιακή πρωτεύουσα του μεσαιωνικού Βυζαντίου και συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα της αυτοκρατορίας.  

Η πόλη ανασκάπτεται εκτενώς εδώ και χρόνια από αρχαιολόγους. Οι πρώτες τομές έγιναν το 1987 από Βρετανούς αρχαιολόγους και από το 2013 έως σήμερα ακολούθησε νέα ομάδα Τούρκων επιστημόνων, στην οποία συμμετέχει και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Νίκο Τσιβίκη. Στην ανασκαφική προσπάθεια συμμετέχει επίσης η αρχαιολόγος Όλγα Καραγιώργου, κύρια ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών, που ειδικεύεται στο Βυζάντιο.


Μια ανασκαφή φωτίζει τη γοητευτική ιστορία του Αμόριου της Μικρασίας
Όλγα Καραγιώργου και Μάτι Έγκον σε παλαιότερη φωτογραφία.

Η ανασκαφή στο Αμόριο πρωταγωνιστεί στη διάλεξη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής της Μεγάλης Βρετανίας, που θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι Όλγα Καραγιώργου και Νίκος Τσιβίκης, οι οποίοι θα μιλήσουν διαδικτυακά, εξαιτίας της πανδημίας. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που η μία από τις δύο ετήσιες διαλέξεις της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής δεν θα πραγματοποιηθεί σε βρετανικό έδαφος. Η αλλαγή αυτή δεν θα είναι η μόνη. Από το 1986, όταν η Μάτι Έγκον ίδρυσε την Επιτροπή, η ίδια υπήρξε παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις. Η ιδρύτρια της Επιτροπής «έφυγε» από τη ζωή πριν από λίγο καιρό, το όραμά της όμως συνεχίζεται. 

Τη σκυτάλη έχουν πάρει η νυν πρόεδρος Ζέττα Θεοδωροπούλου και όλοι οι υπότροφοι που έχουν επωφεληθεί από την Επιτροπή για να κάνουν λαμπρές σπουδές. Από κοινού με τα μέλη του Δ.Σ. φροντίζουν ώστε οι πιο αξιόλογες ανασκαφές από Έλληνες και Κύπριους αρχαιολόγους να παρουσιάζονται στο φιλελληνικό και φιλάρχαιο κοινό του Λονδίνου και της Βρετανίας. Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι ότι η Όλγα Καραγιώργου ήταν η πρώτη από τις δεκάδες αριστούχους φοιτητές που έλαβαν υποτροφία από την Επιτροπή για το μεταπτυχιακό τους. «Η εκλιπούσα ήταν η γυναίκα που άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή μου, βοηθώντας με να σπουδάσω στην Οξφόρδη. Το ίδιο ισχύει, σίγουρα, και για τους άλλους συναδέλφους μου, υποτρόφους της Επιτροπής» λέει η αρχαιολόγος, που αφιερώνει τη διάλεξη στη μνήμη της Μάτι.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή



1 σχόλιο

  1. Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα
    2022
    Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
    Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
    50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
    3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
    1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
    1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
    Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.

    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή