Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μούμιες μπαμπουίνων ίσως είναι τα πρώτα ευρήματα από το χαμένο Βασίλειο του Πουντ

Η Αίγυπτος εισήγαγε μια πληθώρα προϊόντων από το χαμένο βασίλειο, μέχρι σήμερα όμως οι θησαυροί παρέμεναν άφαντοι. Ήταν πριν από περίπου 4.5...

Μούμιες μπαμπουίνων ίσως είναι τα πρώτα ευρήματα από το χαμένο Βασίλειο του Πουντ

Η Αίγυπτος εισήγαγε μια πληθώρα προϊόντων από το χαμένο βασίλειο, μέχρι σήμερα όμως οι θησαυροί παρέμεναν άφαντοι.

Ήταν πριν από περίπου 4.500 χρόνια όταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη Γη του Πουντ, ένα πλούσιο αλλά μυστηριώδες βασίλειο από το οποίο εισήγαγαν χρυσό, λιβάνι, δέρματα και ιερούς μπαμπουίνους. Οι εμπορικές συναλλαγές συνεχίστηκαν για τουλάχιστον μια χιλιετία, αργότερα όμως τα ίχνη του Πουντ εξαφανίστηκαν.

Σήμερα οι αρχαιολόγοι παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Γη του Πουντ όντως υπήρξε, δεν γνωρίζουν όμως ακριβώς πού. Πιθανότατα το αρχαίο κράτος βρισκόταν κάπου στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, είτε στην πλευρά της Αφρικής είτε ανατολικά στην Αραβική Χερσόνησο.

Και παρόλο που η αρχαία Αίγυπτος εισήγαγε μια πληθώρα αγαθών από το Πουντ, κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπίσει με βεβαιότητα εμπορεύματα ή τέχνεργα που προέρχονταν από τη μυστηριώδη χώρα.

Μεγάλη διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση eLife προσφέρει τώρα πολύτιμα νέα στοιχεία.


Μούμιες μπαμπουίνων ίσως είναι τα πρώτα ευρήματα από το χαμένο Βασίλειο του Πουντ
Ο μπαμπουίνος ο αμαδρυάς εικονίζεται σε τοιχογραφίες στον τάφο του Τουταγχαμών


Δύο αρχαίες μούμιες μπαμπουίνων που βρέθηκαν στην Αίγυπτο και φυλάσσονται σε μουσεία της Βρετανίας πιθανότατα προήλθαν από το χαμένο βασίλειο, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Οι ισοτοπικές αναλύσεις της μελέτης έδειξαν ότι τα δύο ζώα πρέπει να είχαν γεννηθεί στην ανατολική Αφρική, ενισχύοντας τις υποψίες ότι το χαμένο βασίλειο δεν βρισκόταν στην Αραβία.


Ιεροί πίθηκοι

Στην Αίγυπτο δεν υπάρχουν άγριοι μπαμπουίνοι, όμως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εισήγαγαν τους πιθήκους από άλλες χώρες.

Ένα συγκεκριμένο είδος, ο μπαμπουίνος ο αμαδρυάς (Papio hamadryas), εμφανίζεται συχνά σε αιγυπτιακές τοιχογραφίες ως ενσάρκωση του θεού Τοθ, ο οποίος συνδέεται με τη Σελήνη και τη σοφία.

Η ομάδα του Ναθάνιελ Ντόμινι, καθηγητή Ανθρωπολογίας στο Κολέγιο Ντάρτμουθ της Βρετανίας, αρχικά πραγματοποίησε ισοτοπικές αναλύσεις στις δύο μούμιες, οι οποίες προέρχονται από το Νέο Βασίλειο της αρχαίας Αιγύπτου (1550 – 1069 π.Χ.).

Στη συνέχεια οι μούμιες συγκρίθηκαν με ιστούς 155 σημερινών μπαμπουίνων από 77 τοποθεσίες της ανατολικής Αφρικής και της νότιας Αραβίας.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αναλογία ισοτόπων στρόντιου, η οποία εξαρτάται από τη γεωγραφική προέλευση των δειγμάτων. Τα ισότοπα αυτά υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον σε αναλογίες που εξαρτώνται από τα πετρώματα της περιοχής. Τα ισότοπα απορροφώνται από τον οργανισμό και η αναλογία των ισοτόπων αποτυπώνεται μόνιμα στα δόντια των ζώων κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Αυτό σημαίνει ότι η αναλογία ισοτόπων στροντίου μπορεί να αποκαλύψει την περιοχή όπου γεννήθηκε ένα ζώο.

Η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι δύο μουμιοποιημένοι μπαμπουίνοι δεν προέρχονταν από την Αίγυπτο αλλά από μια περιοχή της ανατολικής Αφρικής που περιλαμβάνει τη σημερινή Ερυθραία, τον Αιθιοπία και τη βορειοδυτική Σομαλία.

Αυτή ακριβώς είναι η περιοχή στην οποία πολλοί αρχαιολόγοι υποψιάζονταν ότι βρισκόταν το βασίλειο.

Χάρη στις δύο μούμιες, λοιπόν, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στον εντοπισμό του θρυλικού βασιλείου.


Πηγή: Β. Πρατικάκης, in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια