Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσείο Μεσαράς: Έως το 2023 η ολοκλήρωσή του

Το Μουσείο Μεσαράς, ένα “κόσμημα” για την περιοχή και μια “κιβωτός” της ιστορίας της, αναμένεται να αποτελέσει έναν σταθμό στο δίκτυο πολιτι...

Μουσείο Μεσαράς: Έως το 2023 η ολοκλήρωσή του

Το Μουσείο Μεσαράς, ένα “κόσμημα” για την περιοχή και μια “κιβωτός” της ιστορίας της, αναμένεται να αποτελέσει έναν σταθμό στο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών της Μεσαράς. Λεπτομέρειες της οργάνωσης και λειτουργίας του Μουσείου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2023, έδωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη.

Το Μουσείο , που ανήκει στην κατηγορία των Διαχρονικών Μουσείων- σε αυτά ο επισκέπτης βλέπει όλη την ιστορία ενός τόπου- οργανώνεται τόσο στη βάση ενός καταλόγου αρχαιολογικών αντικειμένων όσο και σε ένα “σενάριο”, μια κεντρική ιδέα.

Το σενάριο του έχει ως επίκεντρο το όνομα Μεσαρά: περιοχή ανάμεσα στα βουνά, εν μέσω ορέων και αναδεικνεύει πώς η γεωμορφολογία επηρεάζει και καθορίζει την ανάπτυξη του πολιτισμού και τη χωροθέτηση των οικισμών.

Θα διαμορφωθούν τρεις θεματικές ενότητες σε τρεις αίθουσες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη σε προϊστορικά εκθέματα από οικισμούς της Νεολιθικής Περιόδου έως το τέλος της Μινωικής εποχής, δηλαδή της εποχής του Χαλκού, η δεύτερη σχετίζεται με τους Ιστορικούς Χρόνους και την ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων με επίκεντρο τη Ρωμαϊκή Γόρτυνα και τα λιμάνια της και στην τρίτη γίνεται αφήγηση της Βυζαντινής Γόρτυνας, ως πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και ως λατρευτικού χώρου, καθώς εκεί διδάσκεται για πρώτη φορά ο Χριστιανικός Λόγος στην Κρήτη από τον Απόστολο Παύλο και τον Απόστολο Τίτο.

Επίσης, μια τέταρτη θεματική ενότητα για το νερό θα αναπτυχθεί στην αυλή του Μουσείου και θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό από το υδραγωγείο της Γόρτυνας.

Όπως διευκρίνησε η κ. Συθιακάκη τα 839 αντικείμενα, ανάμεσά τους αγάλματα και επιγραφές, φυλάσσονται στις αποθήκες της Εφορείας και ξένων Αρχαιολογικών Σχολών- κυρίως της Ιταλικής και της Αμερικανικής- καθώς και της Αρχαιολογικής Εταιρείας, αλλά και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Για την ίδια, ο πυρήνας του Μουσείου αφορά στη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης εικόνα των Οικισμών καθώς οι Οικισμοί της περιοχής αποδίδονται ως οντότητες, με την ιστορία τους να διατρέχει τους αιώνες.

Καταλήγωντας η κ Συθιακάκη απέδωσε τα εύσημα στην τοπική κοινωνία, το πείσμα της οποίας οδήγησε στην κατασκευή του Μουσείου συμπληρώνοντας ότι “ Η Μεσαρά αξίζει να εκπροσωπείται με μουσείο, καθώς κατά τους αρχαίους χρόνους εμφάνισε τη μεγαλύτερη πυκνότητα κατοίκων”.


Πηγή: eΚρήτη



Δεν υπάρχουν σχόλια