Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δεξαμενές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκαν στη Μητρόπολη

Την 30η χρονιά, οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μητρόπολης συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μυστικά της ιστορίας.Οι φετινές ανασκα...

Δεξαμενές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκαν στη Μητρόπολη

Την 30η χρονιά, οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μητρόπολης συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μυστικά της ιστορίας.Οι φετινές ανασκαφές, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Serdar Aybek, καθηγητή του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Manisa Celal Bayar, αποκάλυψαν τέσσερις μνημειακές δομές που συνδέονται μεταξύ τους.

Οι τέσσερις δεξαμενές βρέθηκαν κάτω από μία πλήρωση εδάφους, βάθους επτά μέτρων, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που ξεκίνησαν τον Ιούλιο στην αρχαία Μητρόπολη.

Το γεγονός ότι οι δεξαμενές, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της πόλης κατά την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο, διατηρούνται σχεδόν πλήρως, έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την αποκάλυψη σημαντικών πληροφοριών, ευρημάτων και ιστορικών αντικειμένων για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.


Δεξαμενές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκαν στη Μητρόπολη


Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι της Μητρόπολης έχτισαν αυτές τις δεξαμενές στην ακρόπολη, το υψηλότερο κέντρο της πόλης, ως εναλλακτική λύση για τους υδάτινους πόρους στην κάτω πόλη, πηγάζει από την αμυντική ανάγκη, ιδίως κατά τη Βυζαντινή εποχή.

Οι δεξαμενές στην ακρόπολη, περιτριγυρισμένες από ισχυρά τείχη, ήταν ζωτικής σημασίας για την αντίσταση της πόλης, καθώς θα κάλυπταν τις ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μιας πιθανής επίθεσης ή πολιορκίας της πόλης. Υπολογίζεται ότι οι τέσσερις δεξαμενές στην ακρόπολη της αρχαίας Μητρόπολης έχουν την ικανότητα αποθήκευσης και μεταφοράς 600 τόνων νερού.


Δεξαμενές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκαν στη Μητρόπολη

Η καθημερινή κατανάλωση νερού, οι γεωργικές δραστηριότητες και οι ανάγκες ύδρευσης των δημόσιων κτιρίων, εξηγούν γιατί οι τέσσερις δεξαμενές χτίστηκαν η μία δίπλα στην άλλη.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανοίγουμε μια νέα πόρτα στη ζωή των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτήν την περιοχή πριν από 1.500 χρόνια. Οι τέσσερις δεξαμενές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην ακρόπολη αποδεικνύουν τη γνώση των μηχανικών στην αρχαία Μητρόπολη στον τομέα της μηχανικής ύδρευσης. Ταυτόχρονα, εκτιμούμε ότι οι δεξαμενές παρείχαν νερό σε ολόκληρο τον οικισμό στις χαμηλότερες πλαγιές της ακρόπολης, και ειδικά στα κτήρια των λουτρών. Οι συγκεκριμένες κατασκευές, που είχαν περίπου τρεις ορόφους, έχουν επίσης μεγάλη σημασία καθώς είναι τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία στην αρχαία Μητρόπολη», δήλωσε ο Aybek.


Δεξαμενές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκαν στη Μητρόπολη

Ο Nevgül Bilsel Safkan, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Sabancı, που υποστηρίζει τις ανασκαφές από το 2003, δήλωσε ότι πόσο χαρούμενος που υποστηρίζει τις ανασκαφές της αρχαίας Μητρόπολης για 17 χρόνια, προσθέτοντας: «Οι τέσσερις δεξαμενές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ανάγκη ύδρευσης της πόλης, τις διατροφικές συνήθειες, τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή και τις στρατηγικές άμυνας».

Επιπλέον το πλήθος υπολειμμάτων φαγητού, οστών ζώων και κεραμικών οστράκων που βρέθηκαν στις αρχαιολογικές ανασκαφές υποδεικνύει ότι η πόλη της Μητρόπολης άρχισε να χρησιμοποιεί τις δεξαμενές ως χώρος απόθεσης απορριμάτων στον 12ο και 13ο αιώνα μ.Χ. Οι εξετάσεις που έγιναν στα οστά των ζώων που βρέθηκαν στη δεξαμενή δείχνουν ότι βοοειδή, πρόβατα και πουλερικά έχουν καταναλωθεί εκτενώς από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης.


Δεξαμενές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκαν στη Μητρόπολη


Ανακαλύφθηκαν επίσης μαρμάρινα αρχιτεκτονικά τμήματα, τα οποία βρέθηκαν στο δάπεδο μίας δεξαμενής και χρονολογήθηκαν στην ελληνιστική περίοδο πριν από την κατασκευή των δεξαμενών. Ανάμεσα σε αυτά τα τμήματα, υπήρχε ένας ορθογώνιος βωμός και μια τιμητική επιγραφή.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια