Μαρμάρινη πλάκα που φέρει επιγραφή στα αρχαία ελληνικά και χρησιμοποιείτο για σχεδόν μια δεκαετία ως μπλοκ στήριξης αλόγων προτού αποκαλυφθε...
Μαρμάρινη πλάκα που φέρει επιγραφή στα αρχαία ελληνικά και χρησιμοποιείτο για σχεδόν μια δεκαετία ως μπλοκ στήριξης αλόγων προτού αποκαλυφθεί η προέλευσή της, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μυστηρίου καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς κατέληξε σε κήπο σπιτιού στη Βρετανία.
Στην πλάκα είναι χαραγμένη μια ελληνική επιγραφή, δίνοντας στοιχεία για την προέλευσή της και χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Η επιγραφή λέει:
«Ο δήμος (και) οι νέοι (τιμούν) τον Δημήτριο του Μητροδωρου του Λεύκιου».
Η πλάκα πρόκειται να πωληθεί τον Φεβρουάριο από τον Οίκο δημοπρασιών Woolley and Wallis.
Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας ρωτούν τους κατοίκους της περιοχής εάν γνωρίζουν κάποιον που ζούσε στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς εργάζονται για να βρουν ενδείξεις για το πώς βρέθηκε η πλάκα στο συγκεκριμένο μέρος.
Σύμφωνα με τον Hobbs, από τον Οίκο δημοπρασιών Woolley and Wallis: «Τέτοια έργα τέχνης ήρθαν στην Αγγλία λόγω των μεγάλων περιηγήσεων στα τέλη του 18ου και του 19ου αιώνα, από πλούσιους αριστοκράτες που γύρισαν την Ευρώπη μαθαίνοντας για την κλασική τέχνη και τον πολιτισμό. Υποθέτουμε ότι κάπως έτσι εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό που είναι ένα πλήρες μυστήριο είναι πώς κατέληξε σε έναν οικιακό κήπο και εκεί θέλουμε τη βοήθεια του κοινού».
Το κτήριο στο Common Road ήταν ένα από τα πολλά που χτίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο οίκος δημοπρασιών ελπίζει ότι κάποιος που ζούσε στην περιοχή εκείνη την εποχή, ή που εργάστηκε στην κατασκευή, θα θυμόταν την προέλευση ορισμένων από τα συντρίμμια που χρησιμοποιήθηκαν.
Ο κ. Hobbs δήλωσε ότι η μαρμάρινη πλάκα θα μπορούσε να προήλθε από την κατεδάφιση κοντινής οικίας: «Υπάρχουν αρκετές ερμηνείες προέλευσης της μαρμάρινης πλάκας. Τόσο το Cowesfield House όσο και το Broxmore House ήταν πολύ κοντά στο Whiteparish και κατεδαφίστηκαν το 1949 αφού είχαν επιταχθεί από τον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι το σπίτι στο σημερινό Πάρκο του Paulton καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1963 και έτσι πιθανώς ερείπια από εκεί επαναχρησιμοποιήθηκαν σε εργοτάξια στην περιοχή λίγο αργότερα».
Η μαρμάρινη πλάκα πωλείται σε δημοπρασία την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου με εκτίμηση προπώλησης από 10.000 έως 15.000 £.
Πηγή: The Archaeology News Network, Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια