Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μάρτιν Σίνκλερ Χουντ, ο Βρετανός αρχαιολόγος που αγάπησε τους Μινωίτες

Ο Βρετανός αρχαιολόγος πέθανε σε ηλικία 103 ετών. Γεννήθηκε λίγο πριν από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1917. Πέρασε μια ζωή γεμάτη...

Μάρτιν Σίνκλερ Χουντ, ο Βρετανός αρχαιολόγος που αγάπησε τους Μινωίτες
Ο Βρετανός αρχαιολόγος πέθανε σε ηλικία 103 ετών.

Γεννήθηκε λίγο πριν από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1917. Πέρασε μια ζωή γεμάτη συναρπαστικές εμπειρίες –με καλύτερη ίσως την ανασκαφή στο παλάτι της Κνωσού– και άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 103 ετών. Ο λόγος για τον Βρετανό αρχαιολόγο Μάρτιν Σίνκλερ Χουντ, που γνώρισε τη χώρα μας μέσα από τις ανασκαφές στην Κρήτη και τη Χίο, με πεπραγμένα και εκδόσεις που δικαίως τον κατατάσσουν στις πιο σημαντικές μορφές του επαγγέλματός του. Χρημάτισε άλλωστε και επικεφαλής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα κατά τη δύσκολη μετεμφυλιακή περίοδο και θεωρείται εκείνος που άνοιξε τον δρόμο για τη βαθύτερη κατανόηση του Μινωικού πολιτισμού.


Μάρτιν Σίνκλερ Χουντ, ο Βρετανός αρχαιολόγος που αγάπησε τους Μινωίτες
Στα Αιγόσθενα, αρχαία πόλη των Μεγαρέων, το 1948

Ο Χουντ ανέπτυξε ως παιδί ενδιαφέρον προς την αρχαιολογία μέσα από κάποια βιβλία που αφορούσαν το παρελθόν της Κρήτης, το οποίο ήδη είχε κάνει γνωστό ο Εβανς. Οταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αρνήθηκε να πάρει όπλο, ως ειρηνιστής, και υπηρέτησε στην πολιτική προστασία του Λονδίνου. Λίγα χρόνια αργότερα, χάρη σε έναν φίλο του, είδε για πρώτη φορά ένα νεολιθικό οίκημα που τον συνάρπασε. 

Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πολύ σύντομα, το 1947, βρέθηκε στην Ελλάδα. Το 1949 έγινε υποδιευθυντής της σχολής και πέντε χρόνια αργότερα διευθυντής.


Μάρτιν Σίνκλερ Χουντ, ο Βρετανός αρχαιολόγος που αγάπησε τους Μινωίτες
Το κέντρο έρευνας της σχολής στην Κνωσό

Ο Χουντ γνώρισε από κοντά ιερά τέρατα του πεδίου του, όπως ο περίφημος Αλαν Γουέις, που ήξερε την Ελλάδα και τις Μυκήνες σαν την παλάμη του χεριού του. Συναναστράφηκε επίσης τον Μάικλ Βέντρις, τον άνθρωπο που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τη Γραμμική Β. Ανέσκαψε επί χρόνια το παλάτι στην Κνωσό και –το σπουδαιότερο– κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό μουσείο εκεί, με τα ευρήματα, τα τεκμήρια και τις μελέτες της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Ασχολήθηκε, ακόμα, με τον Εμπορειό στη Χίο και τη Φυλακοπή στη Μήλο.


Μάρτιν Σίνκλερ Χουντ, ο Βρετανός αρχαιολόγος που αγάπησε τους Μινωίτες
Ο Μάρτιν Σίνκλερ Χουντ (κέντρο) στη Χίο, το 1952

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα αγόρασε μέρος του αρχείου του Ερρίκου Σλήμαν, που αφορούσε το αρχαιολογικό έργο του στην Τύρινθα και στις Μυκήνες το 1876, γεμάτο φωτογραφίες, πρωτότυπα σχέδια και ζωγραφιές αγγείων και ειδωλίων, καθώς και άλλων ευρημάτων από τις ανασκαφές. Οπως περιέγραφε ο Χουντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον Νεκτάριο Καραδήμα, την πρώτη φορά που του έφερε το σπάνιο υλικό ένας έμπορος, θεώρησε ότι ήταν πλαστό. Μόλις όμως είδε τα σχέδια, κατάλαβε τι είχε μπροστά του και το αγόρασε, διασώζοντάς το. Η παρουσία του στην Κνωσό και στη Χίο τον οδήγησε να γράψει μία σειρά από εμβληματικά βιβλία, που χρησίμευσαν ως θεμέλιος λίθος για μια ολόκληρη γενιά αρχαιολόγων.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια