Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λίγη ακόμα υπομονή για το 2% του μεγάλου Μουσείου της Γκίζας: Ένα φαραωνικό μουσείο στην καρδιά της ερήμου

Σχεδόν έτοιμο να υποδεχτεί τα εκατομμύρια των επισκεπτών του είναι το νέο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων της Γκίζας στο Κάιρο, κα...

Λίγη ακόμα υπομονή για το 2% του μεγάλου Μουσείου της Γκίζας: Ένα φαραωνικό μουσείο στην καρδιά της ερήμου

Σχεδόν έτοιμο να υποδεχτεί τα εκατομμύρια των επισκεπτών του είναι το νέο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων της Γκίζας στο Κάιρο, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα και οι μηχανολογικές του εγκαταστάσεις σε ποσοστό 98%.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ελ Τάγιεμπ Αμπάς μιλώντας στο αιγυπτιακό δορυφορικό κανάλι Extra News.   

Όμως αυτό το πολυαναμενόμενο 2% που θα καθορίσει την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου αρχαιολογικού μουσείου στον κόσμο, φαραωνικών διαστάσεων, παρότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, και παρά τα σοβαρά εμπόδια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει ξεπεράσει σε επίπεδο κατασκευής, δεν μοιάζει να ολοκληρώνεται πριν τα τέλη του 2021 με τα εγκαίνια να μεταφέρονται μέσα στο 2022, κάτι μάλλον αναμενόμενο, αφού η αιγυπτιακή κυβέρνηση θέλει να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα στο γεγονός των εγκαινίων και να διαφημίσει με τέτοιο τρόπο το μουσείο ώστε να προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο, προσθέτοντας δισεκατομμύρια στο ταμείο μιας χώρας που υπολογίζει και έχει οργανώσει την τουριστική της βιομηχανία πάνω στον μαζικό τουρισμό.  


Λίγη ακόμα υπομονή για το 2% του μεγάλου Μουσείου της Γκίζας: Ένα φαραωνικό μουσείο στην καρδιά της ερήμου


Ένα φαραωνικό μουσείο στην καρδιά της ερήμου  

Το νέο μουσείο του Καΐρου, το Grand Egyptian Museum (GEM), γνωστό και ως μουσείο της Γκίζας, θα φιλοξενεί 50.000 εκθέματα από την Αρχαία Αίγυπτο που θα καταλαμβάνουν το 1/3 της ολικής έκτασης του μουσείου. Βρίσκεται σε έκταση 50 στρεμμάτων, περίπου δύο χιλιόμετρα από τις πυραμίδες της Γκίζας, και αποτελεί μέρος ενός νέου γενικού σχεδίου ανάπλασης του οροπεδίου.   

Με κόστος άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Heneghan Peng Architects με έδρα το Δουβλίνο, τα εγκαίνια έχουν καθυστερήσει εξαιτίας της αραβικής Άνοιξης και της επανάστασης του 2011, αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί να ανοίξει το 2015, μια δεκαετία μετά την έναρξη της κατασκευής. Βρίσκεται σε μία έκταση άνω των 500.000 τετραγωνικών μέτρων και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαιοτήτων στον κόσμο που θα ανήκει στην κληρονομιά ενός και μόνον πολιτισμού, του αιγυπτιακού.


Λίγη ακόμα υπομονή για το 2% του μεγάλου Μουσείου της Γκίζας: Ένα φαραωνικό μουσείο στην καρδιά της ερήμου


Το κύριο αξιοθέατο θα είναι η έκθεση της πλήρους συλλογής των τάφων του βασιλιά Τουταγχαμών, του νεαρού βασιλιά που πέθανε σε ηλικία 18 ετών και ο οποίος ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922, όντας ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ. Απαρτίζεται από 5.000 αρχαία εκθέματα, 2.000 εκ των οποίων θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά.   

Η περίφημη χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών το πιο πολύτιμο και διάσημο εύρημα των φαραωνικών τάφων βρίσκεται μέχρι σήμερα στο περίφημο Μουσείο του Καΐρου, που χτίστηκε στο κέντρο της πόλης το 1901 και σήμερα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή φαραωνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο. 


Λίγη ακόμα υπομονή για το 2% του μεγάλου Μουσείου της Γκίζας: Ένα φαραωνικό μουσείο στην καρδιά της ερήμου


Με τον Ραμσή Β' να υποδέχεται το κοινό 

Το τεράστιο άγαλμα του Ραμσή Β', τρίτου Φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου, βάρους 38 τόνων, με το αριστερό του πόδι τεντωμένο μπροστά και τις γροθιές σφιγμένες σε κατάσταση ετοιμότητας, μεταφέρθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο με τη συνοδεία ιππέων και με την ανάκρουση του αιγυπτιακού εθνικού ύμνου και τοποθετήθηκε στο κεντρικό αίθριο τον Σεπτέμβριο του 2019, στο σημείο όπου θα υποδέχεται τους επισκέπτες του μουσείου.   

Σύμφωνα με τον Guardian, το σκυρόδεμα που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του μουσείου, μελετήθηκε ώστε να αντέχει στις μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας της ερήμου. Ενώ στην οροφή του κτιρίου μπορεί να φτάνει τους 70 βαθμούς Κελσίου, το εσωτερικό θα έχει μια σταθερή θερμοκρασία 23 βαθμών.   

«Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο είναι ένα δώρο από την Αίγυπτο σε ολόκληρο τον κόσμο» είχε δηλώσει ο υπουργός Αρχαιοτήτων Καλέντ-ελ-Ενάνι, παραφράζοντας το σύνθημα που είχε χρησιμοποιηθεί το 2015 για το άνοιγμα της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ.   


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian, Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Δεν υπάρχουν σχόλια