Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παναγία των Παρισίων: Αναζητούν αιωνόβιες βελανιδιές για να φτιάξουν ξανά το κωδωνοστάσιο

Στα δάση της Γαλλίας οι ειδικοί αναζητούν αιωνόβιες βελανιδιές για να φτιάξουν ξανά τμήματα της Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε από τ...

Παναγία των Παρισίων: Αναζητούν αιωνόβιες βελανιδιές για να φτιάξουν ξανά το κωδωνοστάσιο

Στα δάση της Γαλλίας οι ειδικοί αναζητούν αιωνόβιες βελανιδιές για να φτιάξουν ξανά τμήματα της Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 2019.   

Κατά την πυρκαγιά καταστράφηκε το εμβληματικό κωδωνοστάσιο του ναού, ύψους 96 μέτρων, από μολύβι και ξύλο, που κατέρρευσε στην οροφή. Αμέσως μετά την καταστροφή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει πως ο 850 ετών ναός θα αποκατασταθεί έως το 2024. Τον προηγούμενο Ιούλιο ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως το χαρακτηριστικό «βέλος» θα γίνει ξανά όπως ακριβώς ήταν.   

Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το έργο απαιτούνται πάνω από 1.000 βελανιδιές ηλικίας 100 έως 200 ετών. Τα δέντρα πρέπει να είναι ίσια, διαμέτρου 50 έως 90 εκατ. και το ύψος τους να κυμαίνεται από 8 έως 14 μέτρα. Πρέπει να κοπούν έως το τέλος του Μαρτίου, αλλιώς ενδέχεται να έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες υγρασίας. Πριν γίνουν δοκάρια, οι κορμοί πρέπει να στεγνώσουν για τουλάχιστον 18 μήνες.   

Από την πλευρά της η Dominique de Villebonne, υποδιευθύντρια της γαλλικής Διεύθυνσης Δασών, υποστήριξε πως πρόκειται για αρχαία δασική κληρονομιά και όχι για δέντρα είκοσι ετών. «Πρόκειται για πολύ παλιά δέντρα, ανάμεσά τους και φυτεύσεις που διατάχθηκαν από πρώην βασιλείς για τη ναυπήγηση πλοίων και την εξασφάλιση του μεγαλείου του γαλλικού στόλου».   

«Την ίδια στιγμή, καθώς αφήνουμε άλλα δέντρα να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, φυτεύουμε παράλληλα νέα, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους εξαιρετικά έργα».   

Ιδιοκτήτες ιδιωτικών δασών έχουν προσφερθεί να δωρίσουν δέντρα για την αποκατάσταση του ναού. Ο Jean-Paul Mével, ιδιοκτήτης μίας έκτασης 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Βρετάνη, ανέφερε πως θα ήταν περήφανος αν κάποια από τα δέντρα του χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του ναού. «Αποδεικνύει επίσης πως τα δάση μας είναι σε καλή κατάσταση και αποτελούν ένα ατού για τη χώρα».    

Από την πλευρά του ο Philippe Gourmain, εκ μέρους της δασοκομικής ένωσης France Bois Forêt, που συντονίζει την έρευνα για τις κατάλληλες βελανιδιές, ανέφερε: «Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας για να φτιάξουμε ξανά αυτή την ιστορική ξύλινη κατασκευή». 


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια