Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λάρισα: Η οχύρωση, οι πυριτιδαποθήκες και ο κομβικός ρόλος της πόλης για τους Τούρκους

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο για την Λ...

Λάρισα: Η οχύρωση, οι πυριτιδαποθήκες και ο κομβικός ρόλος της πόλης για τους Τούρκους

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο για την Λάρισα την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και της επανάστασης. 

«Τα αποτυπώματα από εκείνη την περίοδο για την Λάρισα είναι πολλά. Έχουμε τα κτίρια που βλέπουμε δίπλα μας. Το σπουδαιότερο από αυτά είναι το Μπεζεστένι. Αφού μιλάμε για την εποχή της επανάστασης στη Λάρισα, πρέπει να εστιάσουμε στις πυριτιδαποθήκες. Οι Οθωμανοί τότε οχυρώνονταν καθώς τους είχε φοβίσει πάρα πολύ η επανάσταση. Στην πόλη μας οχυρώθηκαν το 1828. Πρέπει να εστιάσουμε όχι μόνο στο 1821, αλλά σε όλη εκείνη την περίοδο. Εκείνη την εποχή σκάβουν την τάφρο και χτίζουν φρούριο γύρω από τη Λάρισα. Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, ήταν ακόμη ορατό. Το σημερινό κέντρο της πόλης ήταν οχυρωμένο από τους Τούρκους. Η σπουδαιότερη πυριτιδαποθήκη ήταν εκεί που σήμερα λειτουργεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης επί της Ιουστινιανού. Η δεύτερη ήταν στο Φρούριο εκεί που στεγάζεται τις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων», περιγράφει.


Ο κομβικός ρόλος της Λάρισας για τους Οθωμανούς

Η Λάρισα ήταν περιοχή κομβικής σημασίας για τους Τούρκους όπως δείχνουν οι ενέργειες για την οχύρωσή της. «Ήταν μεγάλο κέντρο η Λάρισα και πρωτεύουσα της Κεντρικής Ελλάδας. Από εδώ οι πασάδες ετοίμαζαν την άμυνα για την επανάσταση της Πελοποννήσου. Υπήρχε μια ισορροπία μεταξύ Οθωμανών και Χριστιανών στην περιοχή μας. Οι Οθωμανοί ήθελαν την συνύπαρξη καθώς του ενδιέφεραν τα φορολογικά έσοδα. Κοντά στην επανάσταση οι Οθωμανοί είχαν πλέον μεγάλη διαφθορά. Όμως σέβονταν και τις θρησκείες και την Χριστιανική και την Εβραϊκή», αναφέρει.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ετοιμάζει μια έκθεση με αναφορά στο 1821. Η έκθεση θα λειτουργήσει από τη 1η Ιουλίου.


Πηγή: Π. Γαρουφαλιά, LarisaNew



Δεν υπάρχουν σχόλια