(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Δημήτρης Τσολακίδης) Ένα τσολιαδάκι με τα ρούχα του, τα τσαρούχια, ακόμη και το σπαθί, φτιαγμένα όλα εξ ολοκλήρου στο χέρι, ...
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Δημήτρης Τσολακίδης) |
Ένα τσολιαδάκι με τα ρούχα του, τα τσαρούχια, ακόμη και το σπαθί, φτιαγμένα όλα εξ ολοκλήρου στο χέρι, αποτέλεσε αναμνηστικό αντικείμενο για την επέτειο των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και σήμερα είναι πολύτιμο απόκτημα συλλέκτη στη Θεσσαλονίκη.
«Το κεφάλι και το σώμα του είναι από σελιλόιντ, τα περίτεχνα ρούχα έχουν φτιαχτεί από μοδίστρα, τα δερμάτινα τσαρούχια είναι χειροποίητα, όπως και η θήκη και το σπαθί που βγαίνει και μπορεί να κρατηθεί στο χέρι του τσολιά, ο οποίος είναι περίπου 40 εκατοστά ύψος», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Νατάσα Καραθάνου, ο εκτιμητής-πραγματογνώμων, μελετητής και συλλέκτης Ιωάννης Θαλασσινός.
Ο συλλέκτης Ιωάννης Θαλασσινός (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης) |
Όπως τονίζει, δεν πρόκειται για αντικείμενο μαζικής παραγωγής, αλλά για παραγγελία πιθανότατα από κάποιον εύπορο ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων που εκείνη την εποχή λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα δεν γιορτάστηκε τον Μάρτιο του 1921 αλλά μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1930.
«Τότε παραγγέλθηκε η περίτεχνη μινιατούρα, ως αναμνηστικό των εορτασμών», διευκρινίζει ο Ιωάννης Θαλασσινός, προσθέτοντας ότι δεν έχει συναντήσει πουθενά παρόμοιο αντικείμενο στα 40 χρόνια που είναι συλλέκτης.
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης) |
Στη συλλογή του Ιωάννη Θαλασσινού από εκείνη την εποχή υπάρχουν και σπάνιες φωτογραφίες από τους εορτασμούς των 100 χρόνων στην Αθήνα.
Όλες έχουν από πίσω σφραγίδες των φωτογραφικών γραφείων και οι περισσότερες προέρχονται από ανταποκριτές ξένων μέσων που είχαν καλύψει τις εκδηλώσεις, όπως οι New York Times και το Associated Press.
«Είναι φωτογραφίες από τις επετειακές εκδηλώσεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε άλλους χώρους της Αθήνας. Είχαν γίνει τότε μεγάλοι εορτασμοί και είχαν προσκληθεί ξένοι πολιτικοί, γεγονός που εξηγεί και το ενδιαφέρον των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων», σημειώνει ο συλλέκτης.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης) |
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης) |
Στην κατοχή του έχει και άλλα αντικείμενα εποχής, όπως ένα μπρούτζινο καλαμάρι με εγχάρακτο φυτικό διάκοσμο, ένα γιαταγάνι του 1800 με οστέινη λαβή και ασημένια σκαλιστή θήκη και μία γκλίτσα με ξυλόγλυπτη λαβή με προτομή αγωνιστή του 1821.
«Ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτή την περίοδο και ειδικά φέτος είχα πολλά τηλεφωνήματα από ιδιώτες που ζητούν αντικείμενα για να εμπλουτίσουν τις εκθέσεις τους σε συλλόγους στην επαρχία», λέει ο Ιωάννης Θαλασσινός.
Όσο για το αν ο ίδιος πουλάει τα συλλεκτικά του αντικείμενα, η απάντησή του είναι αινιγματική: «Κάποια πουλιούνται και κάποια άλλα όχι…».
Πηγή: PontosNews
Δεν υπάρχουν σχόλια