Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ισραήλ: Στο φως εντυπωσιακό ψηφιδωτό 1.600 ετών

Ένα ψηφιδωτό 1.600 ετών έφεραν στο φως αρχαιολόγοι που εργάζονται στην πόλη Γιαβνέ του Ισραήλ. Το ψηφιδωτό, που χρονολογείται από τη Βυζαντι...

Ισραήλ: Στο φως εντυπωσιακό ψηφιδωτό 1.600 ετών

Ένα ψηφιδωτό 1.600 ετών έφεραν στο φως αρχαιολόγοι που εργάζονται στην πόλη Γιαβνέ του Ισραήλ.

Το ψηφιδωτό, που χρονολογείται από τη Βυζαντινή Περίοδο, εντοπίστηκε από αρχαιολόγους κατά τη διεξαγωγή ανασκαφών σε μία εκτεταμένη βιομηχανική ζώνη που λειτουργούσε για αρκετούς αιώνες σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εικάζεται ότι το εύρημα διακοσμούσε το δάπεδο οικίας μίας εύπορης γειτονιάς κοντά στη βιομηχανική ζώνη. Είναι πολύχρωμο, με γεωμετρικά μοτίβα και οριοθετείται από ένα μαύρο ορθογώνιο πλαίσιο.

Πρόκειται για το πρώτο εύρημα αυτού του τύπου στην πόλη Γιαβνέ, σύμφωνα με τoν αρχαιολόγο Elie Haddad που μίλησε στο CNN. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αρκετά νομίσματα βρέθηκαν κάτω από αυτό. Σύμφωνα με τον Haddad πρόκειται για ένα ασυνήθιστο εύρημα σε μία βιομηχανική περιοχή και δεν αποκλείει οι επόμενες ανασκαφές να αποκαλύψουν την ύπαρξη κατοικιών.  


Ισραήλ: Στο φως εντυπωσιακό ψηφιδωτό 1.600 ετών

Το ψηφιδωτό αποτυπώθηκε στο σημείο και ύστερα συντηρήθηκε από ειδικούς του Μουσείου Ροκφέλερ στην Ιερουσαλήμ. Σύντομα θα εκτεθεί στην Γιαβνέ. Αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος ανασκαφών το οποίο θα χρειαστεί αρκετά ακόμη χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η ομάδα των αρχαιολόγων έχει ήδη εντοπίσει τα υπολείμματα από ένα αρχαίο πατητήρι και ένα κελάρι αποθήκευσης κρασιού και ευελπιστεί πως θα εντοπίσει και άλλα ευρήματα για τις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος της Γιαβνέ τόνισε πως η διάσωση των αρχαιοτήτων και η γνώση του παρελθόντος αποτελούν σημαντικές αξίες για την πόλη «η οποία έχει μία εντυπωσιακή ιστορία». Σημειώνεται ότι η Γιαβνέ υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις της περιοχής και θεωρείται ο πιο σημαντικός χώρος της μεταβιβλικής εβραϊκής ιστορίας μετά την Ιερουσαλήμ.

«Σε μία εποχή προόδου και επιταχυνόμενης ανάπτυξης σε όλους τους τομής της ζωής, οι μελλοντικές γενιές πρέπει να είναι σε θέση να δουν την εξέλιξη της πόλης μέσα στην ιστορία», υπογράμμισε ο δήμαρχος Zvi Gur-Ari. 


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια