Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εγκυκλοπαίδεια βιβλιοθηκών

«Κτήτορας της σημαντικότερης ελληνικής βιβλιοθήκης με φιλολογικά και εκδοτικά κριτήρια ήταν ο Μάρκος Μουσούρος, Κρητικός λόγιος που γεννήθηκ...

Εγκυκλοπαίδεια βιβλιοθηκών
«Κτήτορας της σημαντικότερης ελληνικής βιβλιοθήκης με φιλολογικά και εκδοτικά κριτήρια ήταν ο Μάρκος Μουσούρος, Κρητικός λόγιος που γεννήθηκε στον Χάνδακα γύρω στο 1470, εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία γύρω στο 1486, όπου και τελειοποίησε τις σπουδές του δίπλα στον Ιανό Λάσκαρη», διαβάζουμε στη νεοσύστατη ιστοσελίδα «Περί βιβλιοθηκών» (aboutlibraries.gr) του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. 

Η συνοπτική βιογραφία του λόγιου Μουσούρου εμφανίζεται στη συλλογή «Πρόσωπα» της ιστοσελίδας, η οποία περιέχει δεκάδες εγγραφές για προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στην ανάπτυξη των βιβλιοθηκών, από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ιερό Αυγουστίνο μέχρι τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και τον Αδαμάντιο Κοράη, ή και λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, όπως ο πολιτικός και συλλέκτης βιβλίων Σάμιουελ Πιπς. Μέσα από τον Μουσούρο, ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για τον Ιανό Λάσκαρη, να συνδεθεί στο λήμμα για τον Αλδο Μανούτιο ή να μεταβεί στη σελίδα της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης όπου θησαυρίζεται η συλλογή του Κρητικού λόγιου και να διαβάσει την ιστορία της εμβληματικής βενετσιάνικης βιβλιοθήκης. 

Αυτή την ιστορική διαδρομή προσώπων και κυρίως βιβλιοθηκών καταγράφει και αναδεικνύει το νέο εγχείρημα του ΕΚΤ που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και είναι ανοιχτό στους χρήστες του Διαδικτύου. Ο πληροφοριακός πλούτος της ιστοσελίδας είναι χωρισμένος στις κατηγορίες Βιβλιοθήκες, Πρόσωπα, Αρχιτεκτονική, Φωτοθήκη, Βιβλιογραφία. Ενδεικτικά, οι Βιβλιοθήκες περιέχουν 112 λήμματα, τα Πρόσωπα 284 τεκμήρια, ενώ η Φωτοθήκη πάνω από 1.500 εικόνες που συνοδεύουν τα πληροφοριακά κείμενα. Το υλικό που δημοσιεύεται βασίζεται σε εκτενή βιβλιογραφία και στο προσωπικό έργο του ιστορικού του βιβλίου Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου. «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο για να καταγράψουμε πρώτα απ’ όλα τα του οίκου μας, δηλαδή τις ελληνικές βιβλιοθήκες όλων των τύπων, είτε αυτές είναι μοναστηριακές ή ενοριακές, ιδρυματικές, δημοτικές, δημόσιες, ιδιωτικές κ.τ.λ. Στο μέτρο του δυνατού είναι μια εγκυκλοπαίδεια για όλες τις βιβλιοθήκες», λέει στην «Κ».

Χρονολογικά, οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν το νήμα που συνδέει την εξέλιξη των βιβλιοθηκών από την αρχαιότητα και τις πρώτες ταξινομήσεις χειρογράφων και συγγραμμάτων από τους Αιγύπτιους και τους Σουμέριους και έπειτα από τον Πλάτωνα στην Ακαδημία και τον Αριστοτέλη στο Λύκειο, να περάσουν στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στη βυζαντινή εποχή, στον Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση και στους νεότερους χρόνους. Το περιεχόμενο είναι δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) με προοπτική να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αραβικά, κινεζικά). Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα τεκμήρια, μας λέει η διευθύντρια του ΕΚΤ, Εύη Σαχίνη, ενώ το κέντρο θα απευθύνει πρόσκληση για συνεργασία στις ελληνικές βιβλιοθήκες. «Θέλουμε να δώσουμε βήμα στις βιβλιοθήκες για να αναδείξουν το δικό τους υλικό και με τον κ. Στάικο να απευθυνθούμε αργότερα σε βιβλιοθήκες εκτός Ελλάδος. Εμείς λειτουργούμε ως καταλύτες, δημοσιεύουμε το υλικό και το καθιστούμε ανοιχτό σε όλους για να το χρησιμοποιήσουν στην εκπαίδευση ή στην έρευνα», σημειώνει.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια