Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πιθανόν οι τυραννόσαυροι να κυνηγούσαν σε κοπάδια όπως οι λύκοι

Οι τυραννόσαυροι ίσως να μην ήταν μοναχικοί θηρευτές, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα. Πιθανόν να ήταν κοινωνικά σαρκοφάγα, που κυνηγούσαν ομαδικ...

Πιθανόν οι Τυραννόσαυροι να κυνηγούσαν σε κοπάδια όπως οι λύκοι

Οι τυραννόσαυροι ίσως να μην ήταν μοναχικοί θηρευτές, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα. Πιθανόν να ήταν κοινωνικά σαρκοφάγα, που κυνηγούσαν ομαδικά όπως οι λύκοι. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψη τους τις ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους από τις έρευνες σε έναν ομαδικό τάφο τυραννόσαυρων που ανακαλύφθηκε στη Γιούτα των ΗΠΑ.

Έχοντας εντοπίσει και άλλες δύο αντίστοιχες τοποθεσίες (με απολιθώματα τυραννόσαυρων σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους)  στη Βόρεια Αμερική, στη Μοντάνα των ΗΠΑ και στην Αλμπέρτα του Καναδά, οι παλαιοντολόγοι είχαν αναπτύξει εδώ και μερικά χρόνια μια θεωρία περί ομαδικού κυνηγιού εκ μέρους αυτών των σαρκοβόρων δεινόσαυρων.

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Guardian, οι γεωχημικές αναλύσεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας στη νέα τοποθεσία, στη νότια Γιούτα, έρχονται να ενισχύσουν την άποψη ότι οι τυραννόσαυροι ήταν περισσότερο κοινωνικά παρά μοναχικά πλάσματα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα οστά των δεινοσαύρων που ανακαλύφθηκαν δεν είχαν παρασυρθεί από τα νερά από διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά ότι, όντως, οι τυραννόσαυροι είχαν πεθάνει στο ίδιο σημείο.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν έχουν όλοι οι επιστήμονες πειστεί επαρκώς για το ότι οι τυραννόσαυροι κυνηγούσαν, πράγματι, σε ομάδες. Η Kristi Curry Rogers, καθηγήτρια βιολογίας στο κολλέγιο Macalester στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «αυτή έρευνα είναι μια καλή αρχή, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία προτού αποφασιστεί ότι οι τυραννόσαυροι ζούσαν σε ομάδες».

«Είναι λίγο πιο δύσκολο να είμαστε τόσο σίγουροι ότι αυτά τα δεδομένα σημαίνουν πως οι τυραννόσαυροι ζούσαν μαζί στις καλές εποχές», δήλωσε η Rogers. «Είναι πιθανό αυτά τα ζώα να είχαν ζήσει στην ίδια κοντινή απόσταση μεταξύ τους, χωρίς να ταξίδευαν μαζί σε μια κοινωνική ομάδα, και να ενώθηκαν καθώς λιγόστευαν οι (φυσικοί) πόροι για την επιβίωσή τους στις δύσκολες εποχές», συμπλήρωσε η ίδια.


Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian



Δεν υπάρχουν σχόλια