Ένα γλυπτό μνημείο της φύσης, που «έκρυβε» καλά η γη κάτω από το παλιό νταμάρι στον 'Αγιο Θωμά της Πρέβεζας, φέρνει στο «φως», μία παρέα...
Ένα γλυπτό μνημείο της φύσης, που «έκρυβε» καλά η γη κάτω από το παλιό νταμάρι στον 'Αγιο Θωμά της Πρέβεζας, φέρνει στο «φως», μία παρέα νεαρών από την περιοχή. Πρόκειται για ένα ανεξερεύνητο εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, με το οποίο, πλέον, θα ασχοληθούν οι σπηλαιολόγοι.
«Κανένας δεν είχε φανταστεί το μυστικό που έκρυβε η γη» λέει η κ. Αβραμίδου Μαρία, κάτοικος του Αγίου Θωμά και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου. Η ανάδειξή του και στη συνέχεια η προβολή του σπηλαίου θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για τον 'Αγιο Θωμά, αλλά για την Πρέβεζα γενικότερα, επισημαίνουν οι κάτοικοι.
Το χρονικό της αποκάλυψης του σπηλαίου
Οι εργασίες στο νταμάρι που έβγαζε πέτρα είχαν σταματήσει το 1988. Η περιοχή, η οποία εθεωρείτο υποβαθμισμένη, για τα επόμενα χρόνια δεν τράβηξε το ενδιαφέρον κανενός.
Το 2016, μια παρέα νεαρών από τον 'Αγιο Θωμά, κατά την περιήγησή τους στο χώρο, εντόπισαν μια οπή ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, εκεί όπου η πλαγιά του βουνού είναι σκαμμένη πάνω σε έναν γκρεμό. Αρχικά πίστεψαν, πως πρόκειται για άνοιγμα κάποιας σπηλιάς. Τον τελευταίο, όμως, καιρό αποφάσισαν να εξερευνήσουν το σπήλαιο. Προμηθεύτηκαν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, όπως σκοινιά, φακούς και σκάλα. Ο Τάσος Τσάλης, ένας από τους 4 νεαρούς, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία και την αποκάλυψη του σπηλαίου: «Χρειάστηκε να κατεβούμε με σκοινιά την πρώτη φορά. Δεν πιστεύαμε πως βρεθήκαμε μέσα σε ένα σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Μετά χρησιμοποιήσαμε μια μεγάλη σκάλα. Η αίθουσα που συναντάμε είναι μακρόστενη με εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Φωτίσαμε με φακούς. Στο βάθος είδαμε ένα πέρασμα. Φτάνοντας εκεί ένα μεγάλο πέτρωμα το είχε μισοκλείσει. Πιθανόν από κάποιο σεισμό. Προσπαθήσαμε με το φως των φακών να δούμε κάτι. Ακούγαμε στο βάθος μόνο νυχτερίδες και αντιληφθήκαμε πως μετά το πέρασμα υπάρχει κατηφορικό σημείο».
Οι σπηλαιολόγοι των Ιωαννίνων ενημερώθηκαν για την πιθανή ύπαρξη σπηλαίου. Ο σπηλαιολόγος Κωνσταντίνος Μπενέκος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει εξερεύνηση του χώρου. «Είναι δύσκολη εξερεύνηση γιατί είναι κάτω από νταμάρι. Έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Πρέπει να εξερευνήσουμε τον χώρο, να τον δούμε από κοντά. Βήμα -βήμα να δούμε πως εξελίσσετε. Παράλληλα, πρέπει να ασφαλίσουμε την περιοχή και με όπλο την εμπειρία να προχωρήσουμε. Πρέπει να δούμε την κατεύθυνση του σπηλαίου. Μας ενδιαφέρει να είναι τουριστικό αξιοποιήσιμο. Τα οριζόντια σπήλαια, δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης μιας περιοχής», ανέφερε ειδικότερα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια