Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Και όμως ο τυραννόσαυρος Rex δεν περπατούσε γρηγορότερα από τον άνθρωπο

O τυραννόσαυρος Rex μπορεί να υπήρξε ένας δεινός θηρευτής αλλά δεν είναι σίγουρο πως μπορούσε να περπατήσει ιδιαίτερα γρήγορα. Συγκεκριμένα,...

Και όμως ο τυραννόσαυρος Rex δεν περπατούσε γρηγορότερα από τον άνθρωπο

O τυραννόσαυρος Rex μπορεί να υπήρξε ένας δεινός θηρευτής αλλά δεν είναι σίγουρο πως μπορούσε να περπατήσει ιδιαίτερα γρήγορα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να περπατήσουν με την ίδια ταχύτητα δίπλα του, χωρίς να ιδρώσουν. Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο διάσημος δεινόσαυρος μπορούσε να καλύψει μία απόσταση 3 μιλίων (δηλαδή 4,8 χιλιόμετρα) μέσα σε μία ώρα – ταχύτητα παρόμοια με αυτή των ανθρώπων και πολλών άλλων ζώων.

Με τη νέα αυτή έρευνα υποστηρίζεται πως ο τυραννόσαυρος Rex κινούταν με ταχύτητα αρκετά μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Όταν δεν υπάρχει λόγος για να τρέξουν, τα περισσότερα ζώα – ανάμεσά τους και ο άνθρωπος – περπατούν με μία ρυθμό όπου ελαχιστοποιεί την ενέργεια που καταναλώνεται.

Στις προηγούμενες εκτιμήσεις δεν είχε συνυπολογιστεί, τουλάχιστον πλήρως, ο ρόλος της ουράς του δεινοσαύρου που αντιστοιχούσε στο μισό μήκος του, σύμφωνα με τον Pasha van Bijlert, επικεφαλής ερευνητή της μελέτης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science.

Για τις ανάγκες της έρευνας και καθώς η ουρά του συγκεκριμένου δεινοσαύρου συμπεριφερόταν σαν «λαστιχένιες ταινίες» οι επιστήμονες την ανακατασκεύασαν ώστε να δουν σε ποιο βαθμό επηρέαζε το βάδισμά του. Σύμφωνα με τον van Bijlert ολόκληρη η ουρά, που σύμφωνα με το μοντέλο που δημιούργησαν ζύγιζε περίπου 1.000 κιλά, αποτελούσε μία μάζα που σε κάθε βήμα αναπηδούσε ελαφρώς.

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν τον ρυθμό βηματισμού βασιζόμενοι σε ένα υπολογιστικό μοντέλο που είχε στηριχθεί στον Trix, έναν ενήλικα δεινόσαυρό 12 μέτρων το απολίθωμα του οποίου υπήρχε στην Ολλανδία. Στη συνέχεια πολλαπλασίασαν τον ρυθμό βηματισμού με την απόσταση ανάμεσα σε απολιθωμένα βήματα για να καταλήξουν στο ότι ο διάσημος δεινόσαυρος περπατούσε με ταχύτητα 2,86 μιλίων την ώρα.

Σύμφωνα με τον Bijlert, οι προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί σε υπολογισμούς με βάση τα πόδια και τους γοφούς. Αυτά τα μέρη του σώματος σίγουρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εκτιμήσεις, αλλά οι υπολογισμοί που στηρίζονται μόνο σε αυτά  μπορεί να οδηγήσουν σε ανακριβή αποτελέσματα. Ουρές όπως αυτή του τυραννόσαυρου Rex όσο και άλλων δεινοσαύρων δεν υπάρχουν στα σημερινά ζώα.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κινείται ένας δεινόσαυρος όπως ο τυραννόσαυρος Rex μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων αλλά και τα οικοσυστήματα και να απαντηθούν ερωτήματα που σχετίζονται με την ποσότητα της τροφής που χρειαζόταν ώστε να μετακινηθεί το τεράστιο σώμα του με αυτή την ταχύτητα.

Η έρευνα δεν προσδιόρισε τη μέγιστη ταχύτητα με την οποία ο τυραννόσαυρος Rex κινούταν, ωστόσο αυτό θα γίνει στο μέλλον με την ίδια μέθοδο. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να κινηθεί με ταχύτητα από 20 έως 29 χιλιόμετρα την ώρα. Αν κινούταν γρηγορότερα θα κινδύνευε με κατάγματα. 

Σύμφωνα με τον John Hutchinson, καθηγητή στο Royal Veterinary College του Λονδίνο, ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ουρές ήταν ένα παραμελημένο θέμα στις μελέτες κίνησης δεινοσαύρων. Παράλληλα δήλωσε στο BBC πως αυτή η έρευνα καλύπτει νέες περιοχές με έναν έξυπνο τρόπο και ένα πρωτότυπο μοντέλο.

Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τον van Bijlert ήταν ότι η ταχύτητα που ένας τυραννόσαυρος Rex περπατούσε ήταν παρόμοια με αυτή αρκετών ζώων του σήμερα.


Πηγή: LiFO




Δεν υπάρχουν σχόλια