Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Ροδόπης

Οικισμοί, οχυρωματικοί περίβολοι μεγαλιθικοί και λαξευτοί τάφοι, βραχογραφίες, χώροι ιερών με λαξευμένους βωμούς, κόγχες, ηλιακοί δίσκοι και...

Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Ροδόπης

Οικισμοί, οχυρωματικοί περίβολοι μεγαλιθικοί και λαξευτοί τάφοι, βραχογραφίες, χώροι ιερών με λαξευμένους βωμούς, κόγχες, ηλιακοί δίσκοι και κοιλότητες διαφόρων μεγεθών είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα που έχει να παρουσιάσει ο πλούσιος σε αρχαιολογικές θέσεις χώρος της Ροδόπης στη Θράκη.

Εξάλλου, στους αρχαίους Θράκες αποδόθηκαν ανά τα χρονια επιφανειακή κεραμική, αλλά και τα λιγοστά ευρήματα από τα ιερά που εντοπίστηκαν και μαρτυρούν ηλιακή λατρεία, λατρεία του μυθικού βασιλιά των Θρακών Ρήσου και στα ρωμαϊκά χρόνια λατρεία του ήρωα ιππέα.

Ο κενός αρχαιολογικός χάρτης της ορεινής Θράκης άλλαξε στα έτη 1971-1973 όταν άρχισαν στις αλώβητες από την ανάπτυξη ορεινές περιοχές της Ροδόπης οι πρώτες επιφανειακές έρευνες, εντοπίζοντας τότε 80 θέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν στην πρώιμη εποχή του σιδήρου 1050-650π.Χ.

Μετά από 45-50 χρόνια και με την προτροπή της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσας Καραδήμα οι αρχαιολόγοι Διαμαντής Τριαντάφυλλος και Ματθαίος Κουτσουμανής επισκέφθηκαν ξανά πολλές από τις παλιές αρχαιολογικές θέσεις με στόχο να καταγράψουν καινουρια τυχόν αρχαιολογικά στοιχεία και να αποτυπώσουν εκ νέου ψηφιακά πλέον τις θέσεις, τα κατάλοιπα, το φυσικό περιβάλλον και τη χλωρίδα των υψωμάτων.

Τα αποτελέσματα της επιφανειακής έρευνας ανέλυσε σήμερα στην πρώτη ανακοίνωση της 33ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη ο κ. Τριαντάφυλλος.

Συγκεκριμένα οι θέσεις που βρίσκονται στον κύριο ορεινό όγκο της Ροδόπης και στις οποίες αναφέρθηκε βρίσκονται στα χωριά:


Σαρακηνή - ύψωμα Ακρηκόρφη:

Στην κορυφή του υψώματος εντοπίστηκε κεραμική και πιο χαμηλά τμήματα περιβόλου. Πρόκειται για τους λεγόμενους οχυρωματικούς περιβόλους που έχουν εντοπιστεί σε πολλά υψώματα της Ροδόπης. Στο χωριό αποκαλύφθηκε ένα βυζαντινό νεκροταφείο από το 1973 και στα βόρεια οι τάφοι εξακολουθούν να υπάρχουν στην πλαγιά ενός χαμηλού υψώματος.


Βυρσίνη:

Υπάρχει φρούριο, δύο περίβολοι στη βόρεια και δύο στη νότια κορυφή. Στη βόρεια εντοπίζεται μικρός περίβολος στην ίδια κατάσταση με αυτή που είχε βρεθεί, χωρίς να φαίνονται τυχόν επεμβάσεις.


Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Ροδόπης

Μυρτίσκη:

Εντοπίστηκαν παλιά τρεις θέσεις: Γκραντίστε, Μπεηλίκ και Δεσπότης ή Παπαζλίκ. Στην πρώτη υπάρχει ένα μικρό φρουριάκι μεσαιωνικής εποχής που δεν έχει καταστραφεί με επτά ημικυκλικούς πύργους και κατάλοιπα από το οικοδομικό υλικό του φρουρίου. Σε μια άλλη θέση έχει εντοπιστεί κάποιο κτίσμα που οι ντόπιοι αναφέρουν ότι πρόκειται για χριστιανικό ναό. Υπάρχει περίβολος και στο εσωτερικό του ένας άλλος κυκλικός. Μερικά από τα ευρήματα είναι ένα τμήμα βραχογραφίας που εικονίζει ανθρώπινη γραμμική μορφή ένα άλλο κομμάτι με τις χαρακτηριστικές κοιλότητες που βρίσκουμε σε πολλά μέρη της Θράκης και δείγματα κεραμικής.


Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Ροδόπης


Κέχρος και βόρεια του οικισμού:

Βρίσκουμε μικρές κοιλότητες και διάφορα άλλα χαράγματα. Οι κοιλότητες όπως γνωρίζουμε από άλλους βράχους παραπέμπουν σε σχηματισμούς αστερισμών όπως είναι ο Δράκος με την Κασσιόπη και η Μεγάλη και η Μικρή Άρκτος.


Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Ροδόπης

Χαράδρα - ύψωμα Άρης:

Στα όρια των νομών Ροδόπης και Έβρου σε υψόμετρο 1047μ λίγο χαμηλότερα από τη βραχώδη κορυφή σώζονται τμήματα ενός περιβόλου ξερολιθιάς. Στην κορυφή διαπιστώθηκε ότι γίνονται επεμβάσεις από κυνηγούς θησαυρών και αρχαιοκάπηλους. Εκεί πιθανόν υπήρχε ένα ιερό του ήρωα ιππέα, καθώς υπάρχουν πολλά μεταλλικά αφιερώματα στην κορυφή του υψώματος.


Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Ροδόπης


Νικητές:


– ύψωμα Ασπρούλα:

Εντοπίστηκε τμήμα περιβόλου, όπου υπάρχουν διάφορα λαξεύματα, ηλιακοί δίσκοι και χαρακτηριστική κεραμική της πρώιμης εποχής του σιδήρου, καθώς και σχέδια από την κεραμική αυτή με τη χαρακτηριστική εμπίεστη γεωμετρική διακόσμηση και τις αυλακώσεις. Στην κορυφή του υψώματος υπάρχει και βυζαντινός πύργος.

- ύψωμα Νέδα:

Υπάρχει ιερό του ήρωα ιππέα με χαρακτηριστικό περίβολο προστασίας του, καθώς και οι χαρακτηριστικοί πήλινοι αμφορίσκοι που έχουν εντοπιστεί σε όλα τα ιερά του θεού. Και σε αυτή τη θέση εντοπίστηκαν παράνομες επεμβάσεις.


Δρύμη:

Έχει εντοπιστεί ένα ιερό με δύο περιβόλους, χαρακτηριστική κεραμική, αλλά και θραύσματα από αμφορίσκους.


Νυμφαία δίπλα στο τυχερόρεμα:

Βρίσκουμε κατάλοιπα από ιερά θεμέλια τοίχων, τμήμα από σύμπλεγμα του ήρωα Ιππέα, επιγραφή και τμήματα από ανάγλυφα.


Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Ροδόπης

Μοναχοί:

Έχει βρεθεί ένα ιερό, κεραμική της εποχής του σιδήρου και χάλκινο νόμισμα Αβδήρων του 2ου μισού του τρίτου αιώνα και του πρώτου μισού του 2ου αιώνα π.Χ. Η διάρκεια της λατρείας ξεκινάει από τον Ρήσο και καταλήγει στα ρωμαϊκά χρόνια στη λατρεία του ήρωα ιππέα.


Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Ροδόπης



Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια