Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκκληση να γίνει η μουσειακή αποθήκη, επιτέλους, μουσείο

Το κτίριο του μουσείου στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Στην περιοχή έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, σιδερένιο επιτραχήλιο με διακόσμηση ασημένιου επιχρ...

Έκκληση να γίνει η μουσειακή αποθήκη, επιτέλους, μουσείο
Το κτίριο του μουσείου στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Στην περιοχή έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, σιδερένιο επιτραχήλιο με διακόσμηση ασημένιου επιχρυσωμένου ελάσματος, β΄ μισό 4ου αιώνα (επάνω), χρυσό στεφάνι μυρτιάς, β΄ μισό 4ου αιώνα (κάτω).

Η είδηση από μόνη της δείχνει ασήμαντη: Προχθές, μια ομάδα κατοίκων από τον Μακρύγιαλο Πιερίας επισκέφθηκε το υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα και κατέθεσε μια έκκληση, για την ενίσχυση της μουσειακής αποθήκης που ανεγέρθηκε στο χωριό πριν από μερικά χρόνια και τη μετατροπή της σε πολιτιστικό φάρο στη βόρεια Πιερία. 

Ομως, ούτε αυτή η κίνηση είναι η πρώτη που έχει γίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπέρ της αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου, ούτε βασίζεται απλώς στην αγάπη κάποιων ανθρώπων για τον τόπο τους. Σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Πύδνας και Μεθώνης τα τελευταία 35 χρόνια έχουν φέρει στο φως ασύλληπτα σε αριθμό και πλούτο ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο, τα οποία βρίσκονται κατά κύριο λόγο κλεισμένα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ενώ το κτίριο που δημιουργήθηκε με κοινοτικούς πόρους για τα ευρήματα από τη βόρεια Πιερία παραμένει αναξιοποίητο.

Σύμφωνα με το βιβλίο του αρχαιολόγου Μάνθου Μπέσιου (που ήταν επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή από το 1982 έως το 2014) «Πιερίδων Στέφανος: Πύδνα, Μεθώνη και οι αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας», η ανασκαφική έρευνα έγινε πιο συστηματική πριν από σαράντα χρόνια, εξαιτίας της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας και της δράσης των αρχαιοκαπήλων. Μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας, που βρίσκεται κοντά στον σημερινό Μακρύγιαλο. Μόνο στο βόρειο νεκροταφείο της Πύδνας ερευνήθηκαν τουλάχιστον 3.000 τάφοι από την ύστερη εποχή του χαλκού έως την ύστερη αρχαιότητα, οι περισσότεροι ασύλητοι. Δίπλα στο χωριό ανακαλύφθηκε οικισμός της νεότερης νεολιθικής εποχής, ενώ σημαντικά ευρήματα προήλθαν και από τη Μεθώνη, τις Λουλουδιές Κίτρους, την Αγαθούπολη, το Αιγίνιο, τον Κορινό. «Με τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη βόρεια Πιερία μπορεί να γίνει το πιο πλήρες αρχαιολογικό μουσείο στη Βόρεια Ελλάδα έπειτα από αυτό της Θεσσαλονίκης», λέει στην «Κ» ο κ. Μπέσιος. «Πρόκειται για ένα πλούσιο σύνολο που καλύπτει από τα προϊστορικά έως τα βυζαντινά χρόνια και σήμερα βρίσκεται κλεισμένο στις αποθήκες του μουσείου της Θεσσαλονίκης, αντίθετα με τις δεσμεύσεις του ΥΠΠΟ για επιστροφή και έκθεσή του στον Μακρύγιαλο».

Με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ κατασκευάστηκε στον Μακρύγιαλο ένα κτίριο για μουσείο, που στην πορεία «υποβιβάστηκε» από το ΥΠΠΟ σε «μουσειακή αποθήκη», ενώ όταν υποβλήθηκε η μουσειολογική μελέτη υποβαθμίστηκε εκ νέου, απομένοντας με έναν μικρό εκθεσιακό χώρο. Το κτίριο λειτούργησε πριν από μερικά χρόνια με δύο πολύ μικρές εκθέσεις με αγγεία και αμφορείς (και τον εκθεσιακό όροφο σχεδόν άδειο), ενώ, παρά τις προσπάθειες των αρχαιολόγων που εργάζονται στην περιοχή, δεν απέκτησε ποτέ τους φύλακες που θα επέτρεπαν να ανοίξει ως κανονικό μουσείο στο κοινό (σήμερα είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης).

«Η μουσειακή αποθήκη πρέπει να είναι σημείο αναφοράς, πολιτιστικά και τουριστικά στην περιοχή», λέει η Μαρία Καρανίκα, αρχαιολόγος και επικεφαλής της κίνησης των πολιτών που κατέθεσαν χθες την έκκληση στο ΥΠΠΟ. «Δεν είναι μόνο το δίκαιο, αλλά κάτι που η βόρεια Πιερία έχει ανάγκη».


Πηγή: Γ. Λιάλιος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια