Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στις 20 Ιουνίου τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης

Μουσείο Ακρόπολης. Αίθουσα του Παρθενώνα Τα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του κλείνει την Κυριακή το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι και πάλι δυναμ...

Στις 20 Ιουνίου τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης
Μουσείο Ακρόπολης. Αίθουσα του Παρθενώνα

Τα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του κλείνει την Κυριακή το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι και πάλι δυναμικά ανοικτό, αφού διένυσε όπως και όλα τα άλλα την πιο δύσκολη χρονιά του, έχοντας παραμείνει κλειστό για περισσότερους από έξι μήνες.

Συνεχίζει όμως πλέον την λειτουργία του ανανεωμένο και την ημέρα των γενεθλίων του θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με μειωμένη γενική είσοδο, 5 ευρώ.

Παράλληλα θα εγκαινιάσει μία νέα θεματική παρουσίαση με τίτλο «Μαραθώνας – Σαλαμίνα. Στα ίχνη του μύθου και της ιστορίας», μία ιδιαίτερη ανάδειξη από τους αρχαιολόγους του μουσείου, σχετική με τους Περσικούς Πολέμους. Είναι σημαντικό άλλωστε να επισημανθεί το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Ακρόπολη από τις περσικές επιδρομές αλλά και ο τρόπος με το οποίο η Αθήνα μετέτρεψε την καταστροφή σε δημιουργία.

Οι αρχαιολόγοι έτσι, θα αναφερθούν στους πρωταγωνιστές των γεγονότων αλλά και στον ρόλο των θεών σ΄αυτά, στην συμβολή της μάχης του Μαραθώνα στη νικηφόρα ναυμαχία της Σαλαμίνας και γενικότερα όμως στη σημασία αυτών των νικών για όλο το δυτικό κόσμο.

Πρόκειται για μεγάλες της Ιστορίας, που αποτυπώνονται στα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης, καθώς «Όλα αυτά βρίσκονται εδώ μέσα, στο μουσείο. Και η καταστροφή με τα χνάρια της πάνω σε αρχαία έργα και η ανάκαμψη, που ανέδειξε την Αθήνα στη μεγάλη ηγεμονική δύναμη με την Ακρόπολη στο ύψιστο σημείο του κάλλους των μνημείων της», όπως έχει πει στο mononews ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής, Δημήτρης Παντερμαλής.


Στις 20 Ιουνίου τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης
Λίθος της νότιας ζωφόρου του ναού της Αθηνάς Νίκης με παράσταση της μάχης των Ελλήνων εναντίον των Περσών στον Μαραθώνα

Χαρακτηριστικά, μία σκηνή από την νότια ζωφόρο του ναού της Αθηνάς Νίκης είναι πιθανότατα η νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα το 490 π.Χ., στην οποία πρωτοστάτησαν οι Αθηναίοι. Στη νότια πλευρά ένας έλληνας οπλίτης (αριστερά) βοηθά τον συμπολεμιστή του, ο οποίος καταρρέει από το χτύπημα του βέλους ενός πέρση τοξότη που εικονίζεται στα δεξιά, στο άλλο άκρο του λίθου.

Στο κέντρο ένας Έλληνας με ασπίδα στο αριστερό χέρι καταδιώκει πέρση ιππέα, τη στιγμή που ένας ακόμη εχθρός κείτεται στο έδαφος νεκρός.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου όμως υπάρχουν και αδιάψευστοι μάρτυρες της καταστροφής από τους Πέρσες, όπως αγάλματα με εμφανή σημάδια από την πυρπόληση της Ακρόπολης, μεταξύ των οποίων μία Κόρη και ο κορμός ενός Κούρου.


Στις 20 Ιουνίου τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης
Η αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης με την Νίκη του Καλλιμάχου (αριστερά)

Υπάρχει όμως και η κατακερματισμένη από τους πέρσες επιδρομείς μαρμάρινη «Νίκη του Καλλίμαχου» που είχε στηθεί πάνω σε ψηλό κίονα για να τιμηθεί ο άρχοντας -πολέμαρχος από τον δήμο των Αφιδνών, που είχε πέσει στη μάχη του Μαραθώνα. Το έργο, όπως είναι γνωστό, έχει ανασυσταθεί σήμερα και εκτίθεται στο μουσείο.

Να σημειωθεί ότι οι παρουσιάσεις στο Μουσείο Ακρόπολης θα γίνουν ως εξής: 

Στα ελληνικά: 12 μεσημέρι, 4 μ.μ. και 6 μ.μ. 

Στα αγγλικά: 10 π.μ. και 2 μ.μ. 

Μπορούν να συμμετάσχουν έως οκτώ επισκέπτες ανά παρουσίαση με το εισιτήριο εισόδου στο μουσείο. Μετά τις 20 Ιουνίου οι παρουσιάσεις θα συνεχισθούν κάθε Παρασκευή και Κυριακή.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια