Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Αντίδωρα του ’21» στην Αυλή των Θαυμάτων

Το κτίριο επί της οδού Κλάδου 9 στο Μοναστηράκι ανοίγει πρώτη φορά τις θύρες του στο κοινό ως ο νέος χώρος περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου ...

«Αντίδωρα του ’21» στην Αυλή των Θαυμάτων

Το κτίριο επί της οδού Κλάδου 9 στο Μοναστηράκι ανοίγει πρώτη φορά τις θύρες του στο κοινό ως ο νέος χώρος περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Με τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντίδωρα του ’21. Ήρωες και σύμβολα» αποδόθηκε  στο κοινό το Κτίριο των Περιοδικών Εκθέσεων, το πρώτο από τα 18 του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, της ονομαζόμενης «Αυλής των Θαυμάτων», στο Μοναστηράκι.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, εγκαινίασε την έκθεση, που είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 

Στην  έκθεση, τα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Αδαμάκη και τα ποιήματα του Μιχάλη Γκανά συνδιαλέγονται με τα «Αντίδωρα του ’21»   με στόχο την προσέγγιση των ιδεών του Αγώνα του ’21, το τρόπο που εμείς τον βιώνουμε, ως βασικό στοιχείο μνήμης, ταυτότητας, αντίληψης και εικόνας.

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «Η Αυλή των Θαυμάτων της παλαιάς Αθήνας, που μεταμορφώνεται εσωτερικά, κρατώντας την μαγεία του κελύφους, για να φιλοξενήσει ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας: Το αναγεννημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που με μία νέα, σύγχρονη και πρωτότυπη επιστημονική και αισθητική προσέγγιση παντρεύει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες και αναζωογονεί μια ιστορική γειτονιά μετατρέποντάς τη σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της νεότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η ολοκλήρωση και η απόδοση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί χρέος μας στην Αθήνα και τους κατοίκους της. Φιλοδοξούμε μαζί με το Μουσείο Τσίλλερ-Λοβέρδου επί της οδού Μαυρομιχάλη, το οποίο αποδώσαμε στο κοινό τον προηγούμενο μήνα, το κτίριο επί της οδού Διοσκούρων, που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ελύτη, την οικία Κωλέττη, που θα φιλοξενήσει  τα πολύτιμα και μοναδικά αρχεία των αναστηλώσεων των μνημείων της Ακρόπολης -τα δύο κτήρια βρίσκονται ήδη σε φάση δημοπράτησης- αλλά και το σπίτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο Κωστής Παλαμάς, επί της οδού Πεισιστράτου, το οποίο τελεί σε φάση απαλλοτρίωσης, να ενδυναμώσουμε την πολιτιστική φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου, αλλά ταυτόχρονα να περισώσουμε και να αναδείξουμε σημαντικά κτίρια που μέχρι σήμερα ήταν ή είναι εγκαταλελειμμένα».


«Αντίδωρα του ’21» στην Αυλή των Θαυμάτων

Αντικείμενα από τις συλλογές του ΜΝΕΠ, καθώς και τρία αντικείμενα από τη Συλλογή Τατοΐου που αφορούν τη βασίλισσα Όλγα, βρίσκουν τη θέση τους δίπλα σε πίνακες και στίχους: μορφές αγωνιστών, σημαίες, φουστανέλες και τσαρούχια, όπλα και καράβια, κεντήματα, τάματα, ξυλόγλυπτα, φιγούρες του θεάτρου σκιών, αντικείμενα χρηστικά και της γιορτής. 

Ανάμεσά τους, παρατίθενται ως εμβληματικές σύγχρονες αναφορές στίχοι της ποίησης του Μιχάλη Γκανά και ζωγραφικές αφηγήσεις του Γιάννη Αδαμάκη.


«Αντίδωρα του ’21» στην Αυλή των Θαυμάτων

Από το συγκερασμό αντικειμένων, στίχων και καμβάδων αναδύονται ιστορικές μνήμες, γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αφανείς και επώνυμοι ήρωες, εθνικά σύμβολα, διαχρονικά θραύσματα της ιστορικής μνήμης αλλά και σημερινά πρόσωπα.

Ήρωες και σύμβολα, τα δικά μας «αντίδωρα» στο ’21, συνιστούν βασικά στοιχεία της εικόνας μας για το κοντινό παρελθόν και αναδεικνύουν τη σχέση μας με τα «μεγάλα» ιστορικά γεγονότα, στον «μικρό» ιστορικό χρόνο της ανθρώπινης ζωής. 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια